Jak vznikl materiál GORE-TEX? K čemu slouží?

Jak vznikl materiál GORE-TEX? K čemu slouží?

11. 03. 2021, 13:57

Každý jistě máme nějaký oblíbený materiál, jak pro oděvy tak pro obuv. Pro milovníky outdooru je  jedním z nich materiál GORE-TEX, který se hodí na všechny venkovní aktivity. Ne vždy totiž počasí na cestách přeje, může pršet, být vlhko nebo mokro, a přesně do těchto podmínek se GORE-Tex skvěle hodí. Tento materiál je vodotěsný a odolný proti větru, ale také prodyšný, což je při pohybu důležité. Nejdříve si představme historii společnosti W.L. Gore & Associates a samotného vzniku materiálu.

Historie W. L. Gore & Associates

Tato rodinná firma byla založena v roce 1958 Wilbertem Leem Gorem a jeho ženou Genevieve Walton Gore. Vznikla jako malá společnost v jejich domě, který se nacházel v americkém městě Newark v Delaware. Od začátku se firma zabývala výrobou polymerového (PTFE) neboli teflonového materiálu. Později začali vyrábět kabely, které byly součástí vesmírné cesty na Měsíc, které se účastnil známí astronaut Neil Armstrong. V roce 1969 ale přišel zlom, když se jejich syn Bob Gofe začal také zajímat o vlastnosti polytetrafluorethylenu více.

Za krátko Bob přišel výzkumem na to, že pokud se polytetrafluorenthylen natáhne a poté se s ním prudce trhne, materiál se rozšíří. Toto zjištění přineslo nové označení pro tento druh polymeru – ePTFE. Natáhnutím a smrštěním teflonu se tak ne jeho povrchu vytvořily póry, které jsou prodyšné, ale zároveň nepropustí vodu díky vysokému napětí na povrchu. Boba toto zjištění dovedlo k dalšímu vývoji, kterým byl materiál GORE-TEX, jejímž důležitým prvkem je právě ePTFE.

zdroj: youtube.com

Jak vlastně GORE-TEX funguje?

GORE-TEX je složen z několika vrstev. Voděodolná a prodyšná embrána ePTFE, která je jeho součástí, je prostředníkem mezi textiliemi, které musí být velmi kvalitní. Textilie, mezi kterými se nachází ePTFE, procházejí zátěžovými testy, které rozhodují, jestli textilie splňuje nároky a je vhodná. Všechny tyto předpoklady tak zajišťují kvalitní GORE-TEX, který využívají výrobci outdoorového oblečení.

Membrána ePTFE je hlavně výjimečná tím, že na jejím povrchu je víc než miliarda okem neviditelných pórů, jsou menší než kapka vody, takže voda membránou neprojde, ale zároveň jsou tyto póry větší než skupenství vodní páry, takže membránou projde odpařovaný lidský pot a vám tak zaručí pohodlný pohyb. Do teflonové čísti se také přidávají látky, které odpuzují olej, takže chrání membránu před jinými látkami, jako např. prací gel a jiné přípravky.

zdroj: youtube.com

GORE-TEX vám tak zajistí pohodlí v zimě, je mrazuvzdorný, v dešti, protože je voděodolný, ale také odvádí pot, takže budete stále v pohodlí. Membrána má také vysokou životnost, které bude sloužit stejně dlouho jako oblečení nebo obuv.

Pří výběru nějakého výrobku ale dávejte pozor, protože GORE-TEX se dělí na několik různých membrán. Některé jsou promokavé, takže nejsou vhodné pro aktivity v deštivém počasí. Dávejte si proto pozor z jakého GORE-TEXu se produkt skládá.

zdroj: youtube.com

Jaká je ta správná membrána na danou aktivitu?

GORE-TEX Performance Shell je pro náročnější, je prodyšný a nepromokavý.

GORE-TEX Paclite Shell je nejlepší do větrných podmínek, ale je promokavý.

GORE-TEX Pro Shell je  pro outdoorové nadšence a specialisty, je totiž odolný i v těch nejnáročnějších podmínkách. Je odolný proti větru, vodě i mrazu.

GORE-TEX Soft Shell je vhodný hlavně pro sportovce, kteří sportují v chladném počasí. Materiál je lehký, skvěle se v něm pohybuje a skvěle zahřeje.

GORE-TEX Active Shell je lehký, ale i tak velmi odolný. Je také vhodný pro outdoorové sporty.

Řekli jsme si, jak tento zázračný materiál vznikl, nyní z něj vyrábí přední výrobci outdoorové oblečení. GORE-TEX nám umožňuje sportovat i během horšího počasí. Na podzim se můžete projít promáčenou přírodou v oblečení a obuvi s membránou GORE-TEX. Díky Bobu Goreovi se nemusíme bát si tyto aktivity dopřát.

 zdroj: http://top-armyshop.cz/

Příspěvek Jak vznikl materiál GORE-TEX? K čemu slouží? pochází z Terčík.cz

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen správně fungovat.  Snažíme se vylepšovat služby i díky analýze informací. Nebojte, vše bedlivě střežíme.