Bezpečná pitná voda je základ, víte jak ji poznat?

Bezpečná pitná voda je základ, víte jak ji poznat?

10. 02. 2021, 13:35

Tekoucí voda je nejvhodnější volbou z hlediska bakterií, ale je stále potřeba dávat pozor, protože i průzračná voda horské říčky může způsobit střevní potíže.

Je voda pitná?

Potok ani řeka nejsou 100% bezpečný zdroj vody. V zapomenutých částech naší přírody obvykle z potoků a řek pijeme, ale je to na vlastní nebezpečí. Voda z těchto čistých potůčků vypadá lákavě, ale nikdy nevíme co se nachází víš po proudu. Může tam být uhynuté zvíře, pole hnojené močůvkou apod. Dnes si povíme pár typů jak si správně vybrat zdroj vody.

zdroj: fotobanka pixabay.com

Čím víš, tím líp. 

Je pravda, že voda z horských potoků nebo řek bývá nejkvalitnější a ve většině případů je vhodná k okamžité konzumaci. Se stoupající mořskou výškou se také snižuje možnost znečištění. V horských oblastech je také nejmenší šance chemického znehodnocení vody člověkem. Nejdůležitější je si dát pozor na biologické faktory. Nejlepší vodu najdete na horní hranici lesa, v místech kde se často nepase dobytek a v říčce nebo potoku, který proudí volně pod korytem přes kameny.

V horských oblastech potoky většinou nemají podzemní zdroje a voda z nich pochází pouze z tajícího sněhu a ledovců. Vyvarujte se ale častému pití vody přímo u paty ledovce, tato voda je většinou čistá, ale velmi demineralizovaná. Minerální látky sbírá až po cestě údolím přes kameny.

zdroj: fotobanka pixabay.com

Dna toků

Bezpečnější vodu najdete vždy v tocích, které mají písčité, nebo kamenité dno. V tomto prostředí se daří rybám, ale pro různé druhy bakterií a rostlin není vhodné, takže neznečišťují vodu jejich rozkládáním. Vodu z toku s bahnitým dnem pijte pouze v největší nouzi.

zdroj: fotobanka pixabay.com

Zeměpisné pásmo, teplota a místní zvyky

V tropickém pásu jsou pravidla pro získání pitné vody jiná. Díky nízkým teplotám v naší krajině, nebo v krajinách na severní polokouly je voda z odlehlých toků vhodnější než „čistý“ potok v Keni, který může obsahovat mnoho parazitů.

Pozor! Raději nevěřte ani vodním tokům ve vysokých nadmořských výškách v Asii s kamenitým dnem. Hygiena v Nepálu nebo Indii má k té naší ještě hodně daleko a i malý potůček vás může potrápit.

Nejdůležitější pravidla

  • Menší je lepší – jestli si budete moci vybrat mezi čistě vypadající řekou nebo podobným menším přítokem, vyberte si raději menší přítok. Menší přítok je kratší a tak je menší možnost znečištění.
  • Kontrola výš po proudu – tento krok je nejdůležitější před pitím z řeky. Jděte pár set metrů proti proudu a všímejte si vzhledu koryta a vody. Může se zde nacházet stojatá voda plná bakterií, která pak jen pomalu vytéká k místu, kde se chcete napít. Dívejte se i po zvláštních jevech, jako např. pěna nebo mrtvé ryby.
  • Výběr místa – vyberte místo, kde voda teče rychle, nejlépe na rovném úseku. Vodu nikdy nepijte z tůní nebo meandrů. Pokud je vodní tok větší, je lepší vodu nabírat kousek od břehu, jelikož se na něm hromadí usazeniny. Dejte pozor na zakalení vody nebo olejnaté skvrny na hladině.
  • Život v řece – jedním z ukazatelů zdravého vodního toku je život ryb a dalších živočichů. Každý větší tok má pramen, horní, střední, dolní tok a ústí. Tyto části se od sebe liší obsahem živin a kyslíků. Nejkvalitnější voda k pití je ta, ve které žijí ryby nejnáročnější na vodu. V horních tocích je díky peřejím voda bohatě okysličena. Žije zde pstruh obecný nebo duhový a o něco níže např. lipani nebo okouni. Méně nároční na čistotu vody jsou cejni, kapři, plotice a další.
  • Bioindikátory – kvalitu vody můžete posoudit i podle bioindikátorů, jako např. jepice. Velmi známým živočichem je také náš korýš – rak říční. Nutné podotknout, že tito živočichové spíše signalizují, že voda je čistá chemicky, ale ne biologicky.
  • Buďte opatrní – pokud nemáte naspěch, nebo neumíráte žízní, berte každý zdroj vody jako nebezpečný. Vodu upravte tak, aby vám zahnala žízeň a nezpůsobila ještě větší dehydrataci.
  • Filtrujte – na trhu existuje spousta filtrů a přípravků na čištění vody, které vám vodu vyčistí za pár minut. Můžou to být výrobky s keramickou vložkou, nebo nanovlákny, přes které vodu přímo přefiltrovat.

zdroj: fotobanka pixabay.com

Pár slov na závěr

Po podzemních vývěrech a ověřených studánkách jsou řeky, říčky a potoky jedním z nejlepších zdrojů pitné vody. Rozhodně lepší než rybníky, kaluže a jiná stojatá voda. Ostražitost je ale důležitá i u křišťálově čisté řeky. Pokud u sebe máte filtr na vodu, nebo alespoň možnost ji převařit, raději to udělejte.

zdroj: top-armyshop.cz

 

 

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen správně fungovat.  Snažíme se vylepšovat služby i díky analýze informací. Nebojte, vše bedlivě střežíme.