Co vše má mít správný evakuační batoh? Poradíme Vám!

Co vše má mít správný evakuační batoh? Poradíme Vám!

07. 07. 2020, 14:23

Většina lidí má při balení survivalových věcí potřebu je přenášet, protože podceňují své znalosti. Také si můžete říct, že je lepší mít věcí míň než víc. Ti přísnější nosí jen to, co doopravdy potřebují, a pak jsou tu ti, kteří si vystačí pouze s lesem a dvěma věcmi v ledvince, popřípadě jen s KPZ – Krabičkou Poslední Záchrany.

zdroj: fotobanka pixabay.com

Najít tu perfektní sestavu je těžké a chce to léta testování. S věkem se mění naše znalosti, vybavení apod., takže se zbytečně neupínejte z nostalgie na něco starého. Při sestavování sady na přežití je ale nejdůležitější jedna věc – univerzálnost.

S menší váhou, kterou musíte nosit, přichází i výhody – spotřebujete tak i méně energie. Takže kalorická spotřeba je stabilně nižší, pokud batoh nosíte delší dobu. Nezapomínejte také, že budete často chodit nebo se skrývat těžce průchodným terénem a člověk má co dělat, aby jím prošel bez jakékoliv zátěže.

U zavazadla, které plánujete nosit i po případné katastrofě, každou věc v něm zvažte minimálně desetkrát. Věci, které pro vás nejsou nepostradatelné, byste měli pro vaše výlety vytřídit. Na výletech si tak můžete utřídit, jaké věci by se hodily, jaké už tak moc ne a které jsou naprosto zbytečné.

zdroj: fotobanka pixabay.com

Kolik věcí vlastně potřebujete? Zde jsou naše typy: 

Až budete dávat dohromady nějakou tu evakuační sadu, ať už pro běžný přesun, přesun do nového kempu apod., pomůžou vám tyto tipy, jak to moc nepřehnat a i přesto zůstat co nejvíc efektivní.

Pokud už jste se rozhodli, co vše do vaší sady dáte, vemte v potaz ještě tyto zásady:

  1. Z batohu vytáhněte všechny věci a vyskládejte je před sebe tak, aby jste je všechny viděli.
  2. U každé věci zvažte znovu. zda je opravdu potřebná.
  3. Pokud je, položte tuto věc na hromadu nutných věcí.
  4. Pokud zase tak důležitá není, dejte si na hromadu méně podstatných věcí.
  5. Pak se zaměřte na hromadu s méně podstatnými věcmi. Možné je, že některá z těchto věcí vám život venku usnadní, zabaví vás nebo zvýší vaši úroveň znalostí/dovedností. U každé věci si budete muset rozmyslet, jeslti opravdu stojí za zaplnění místa a váhy ve vašem batohu.

Každá malá drobnost přidává váhu, která se nakonec sečte a bude podezřele vysoká. Čím důkladnější ve výběru budete, tém lehčí batoh pak budete muset nosit. A chodit s lehkým batohem je opravdová úleva! Jednoduše rozhodněte, které věci jsou potřebné, jaké méně a pak je bez milosti vytřiďte.

zdroj: fotobanka pixabay.com

Další tipy, jak zredukovat váhu nesených věcí!

Zásada „20 % tělesné váhy“

Také zvažte, zda se nevyplatí řídit se pravidlem „ maximálně je vhodné nést 20 % vaší váhy“. Pokud máte tedy 100 kg, měli byste tahat maximálně 20 kg. Kondice a trénink hrají značnou roli, ale co když větší váhu muset tahat i zranění.

Vezměte vaše evakuační zavazadlo co nejdříve na testovací cestu

Po konečném rozhodnutí jak vaše evakuační zavazadlo má vypadat, je čas s ním vyrazit na praktickou zkoušku. Batoh si zkuste nasadit a dělejte poznámky, jak se vám v něm chodí, běhá apod., aby jste jeho podobu mohli popřípadě ještě upravit.

zdroj: fotobanka pixabay.com

Noste jen věci, co se dají použít vícekrát

Pokuste se dát přednost věcem, které se dají použít vícekrát. Například si můžete sehnat mačetu kombinovanou s pilou, na buzole je zase pravítko a lupa apod.

Mějte do evakuačního zavazadla jen ty nejlehčí věci

Zaměřte se na minimalistické a ultralehké kempování a cestování. Zbytečnou váhu nechte doma, dají se najít podobné věci s menší váhou, jako např. titanový hrnek nebo titanový spork. Například není nutné s sebou nosit konzervy a cokoliv s vodou, u konzerv představuje až 25% její váhy obal a voda minimálně čtvrtku váhy konzervy. Také volte jídlo s vyšší kalorickou efektivitou, jako jsou tuky, které mají skoro 900 kalorií na 100 g, naopak škroby a cukry mají pouze 400-500 kcal na 100g.

zdroj: fotobanka pixabay.com

Jaké konkrétní věci je tedy vhodné dát do vašeho evakuačního batohu?

Tato věc závisí především na vašich potřebách a lokálních nárocích. Také na době trvání a čase v divočině. Nelze to tedy říct naprosto specificky. Existuje ale pár obecnýhc zásad, kterými se můžete řídit.

Inspirovat se můžete Daveam Canterburym a jeho 5C a 10C, které můžete použít jako rychlý základ.

5 C:

  • Cutting – něco na řezaní / sekání se v přírodě nejhůře replikuje (nože, multitooly)
  • Combustion – něco na zažehnutí ohně, ať jsou již podmínky suché nebo vlhké
  • Cover – potřebujete něco na ochranu před živly – vašeho těla i přístřeší (celta, plachta)
  • Container – nutná je i nádoba – cokoliv na vaření vody + vaření jídla
  • Cordage – něco na vázání – třeba Paracord

10 C: 

  • Candle light – něco na svícení – poslouží ale i LED lampa
  • Cotton bandana – něco na ochranu hlavy, aspoň 90 x 90 cm se dá použít na výrobu troudu, k lékařským účelům, filtraci vody, …
  • Compass – je nebytný i kvalitní kompas nebo ještě lépe, buzola!
  • Cargo tape – lepící páska na rychlé opravy
  • Canvas needle – masivní jehla pro šití výzbroje

 

 

 

 

Příspěvek Co vše má mít správný evakuační batoh? Poradíme Vám! pochází z Terčík.cz

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen správně fungovat.  Snažíme se vylepšovat služby i díky analýze informací. Nebojte, vše bedlivě střežíme.