Jak se tvoří puchýře a jak jim předejít? Poradíme i s léčbou.

Jak se tvoří puchýře a jak jim předejít? Poradíme i s léčbou.

08. 07. 2020, 13:55

První puchýře se bezpochyby objevily na lidských nohou, když se první z lidí rozhodl něčím je chránit. Ochrana před původním terénem, který byl určitě teplejší než obyčejná noha, ale měla také svou cenu. Bohužel je to stále náš problém. Puchýře a odřeniny na nohou jsou stále nejčastějším druhem zranění turistů. Dobrou zprávou však je, že se také vyvinuly naše znalosti a postupy pro jejich léčení.

Poprat se s puchýři na nohou vyžaduje celkem tři věci/kroky:

  1. Musíte pochopit a vědět, co způsobuje puchýře. Je to tlak, teplo, vlhkost a jejich kombinace.
  2. Jak zabránit tvorbě puchýřů na noze: vyžaduje to dobře padnoucí boty, dobré jsou vložkové ponožky pod těmi hlavními turistickými, které odvádí pot a vlhkost, a také se musíte ihned postarat o jakékoli podezřelé červené skvrny. K tomu použijte speciální náplasti, moleskin (silná bavlněná tkanina) nebo lepicí pásku.
  3. Puchýře je třeba se postarat dříve, než se zhorší: je potřeba vystřihnout do kousku dané ochranné látky výstřižek ve tvaru puchýře a chránit jej. Vyhněte se propíchnutí, a pokud se praskne, zacházejte s ním jako s jakoukoli jinou ranou.

zdroj: fotobanka pixabay.com

Co puchýře způsobuje?

Puchýře mohou být způsobeny různými důvody – popáleniny, alergie, špatný stav kůže, kousnutí pavoukem,… Ale zdaleka nejčastějším viníkem je tření. Když k tomu dojde, navíc koncentrovaně, kožní buňky se v průběhu času poškozují a nakonec se vytvoří puchýř. Tekutina uvnitř puchýře mu pomáhá a léčí ho, takže znovu zdůrazňujeme – nepropichujte! Pokud má tekutina krvavý nádech, znamená to pouze poškození místních kapilár.

zdroj: fotobanka pixabay.com

Faktory, jenž způsobí, že se puchýře zformují o to spíše:

  • Tlak: pevné a přiléhavé místo v botách / záhyby a nerovnost na ponožkách, to stačí k tomu, aby způsobily puchýře. Bod tření a mírně většího tlaku přitom zpočátku ani nemusíte moc cítit.
  • Přímé tření: jakékoli místo, kde se síly a energie vznikající při chůzi opakovaně setkávají / mění v botách, takže v průběhu času bude kůže rozstříhnutá. To se může také stát s vaší botou a například s jejím podpatkem. Ale boty nejsou jediným místem možného původu, mohou to být také rukavice, které něco drží (lopata na sníh,…) a pracujete v nich déle. Nakonec se epidermis (horní vrstva kůže) vždy oddělí a v tomto bodě se objeví tekutina, což způsobí puchýř.
  • Vlhkost: kůže vlhčí naznačuje, že je to také měkčí kůže, která je náchylnější k poškození v případě tření nebo tlaku.

zdroj: fotobanka pixabay.com

Jak puchýřům zabránit?

Prevence puchýřů je o pozornosti a ostražitosti každého člena výšlapu. Pokud víte, které faktory způsobují puchýře, vaším dalším úkolem je co nejvíce minimalizovat na jedné straně a pečlivě je sledovat na druhé straně.

V rámci prevence před zformováním puchýřů následujte tyto kroky:

  1. Ujistěte se, že vám boty dobře padnou a jsou tak zvané „roztažené“ / „zajeté“: abyste se vyhnuli bodům tlaku, klouzání nebo i oběma, je nutné si vybrat takové boty, které vám nejlépe vyhovují při nákupu. A výlet na jejich zajetí by rozhodně neměl být příliš velký. Poprvé na zahajovací cestě rozhodně dejte botám čas. Poprvé s nimi nikdy nechoďte nic příliš velkého a dlouhého.
  2. Noste správné ponožky: Při chůzi na turistických stezkách je nejdůležitější vyvarovat se bavlněných ponožek, protože si zachovávají vlhkost. Vyberte si něco z vlny, nebo syntetického,… Ujistěte se, že nejsou příliš velké, jinak na pokožce způsobí vrásky. A když jsou příliš malé, mohou na nebezpečných místech s třecím povrchem sklouznou. Je také vhodné řídit se dalšími radami.
  3. Noste vložky / stélky: přidají další ochrannou vrstvu mezi vaše nohy a hlavní turistické ponožky. Určitě také pomohou s odvodem potu z vašich nohou. Stejnou funkci poskytují i ​​běžné dvojité ponožky.
  4. Pravidelně vyměňujte své ponožky za suché: dostanou vaše nohy a jejich okolí zpět na optimální suchost, která byla na začátku cesty. Je to také užitečné, když promoknete nebo namočíte, když půjdete přes potok atd.
  5. Vyřešte podezřelá místa rychle, než začnou způsobovat skutečné problémy: věnujte zvláštní pozornost tomu, jak se vaše nohy cítí, když jdete vaši trasu. Když máte dojem, že se vaše noha stala nepříjemnou, zastavte a sundejte si boty a ponožky. Pokud je oblast mírně načervenalá, vysušte ji a použijte zde preferovanou formu ochrany. Mnoho společností na moderním trhu za tímto účelem poskytuje kompletní sady péče o puchýře. Patří k nim nespočet produktů pro léčbu i prevenci. V podobné sadě pravděpodobně najdete:
  • Páska nebo lékařská páska: jedná se o levnější verzi typu „odtrhni na správnou velikost podle potřeby“ a má mírně lepivou konzistenci. Je také možné použít lepicí pásku běžné a čisté látky nebo moderní tejpování (fyzioterapeutická metoda vyplývající ze znalosti kineziologie).
  • Gelové náplasti: působí na kůži doslova jako druhá kůže a lze je použít jak k prevenci, tak k léčbě.
  • Moleskin: tradiční verze může být také podle potřeby řezána / tvarována a neméně dobře drží.

zdroj: fotobanka pixabay.com

Jak puchýře léčit?

V rámci léčby puchýřů zkuste následující:

Molefoam (moleskin s nadýchanou strukturou, moleskin je standardně plochý) s otvorem ve tvaru koblihy: vyřízněte otvor dostatečně velký pro chodidlo a puchýř. Pak by pěna, která je kolem, měla zabránit tomu, aby se puchýř dále třel o vaše ponožky a dráždil vás čím dál více. Pro větší ochranu lze na vnější stranu přidat vrstvu Moleskin nebo lepicí pásky pro nejlepší možnou fixaci.

Náplasti  s polštářky a gelem: opět se přidá ochranná vrstva, která zabrání zhoršování puchýře. Polštářky na druhé straně poskytují příjemně odpruženou vatu. Gel zase ochlazuje místo, což pomáhá oběma.

zdroj: fotobanka pixabay.com

V případě potřeby propíchněte puchýř: obecně byste se toho měli zdržet. Kdykoli to uděláte, otevřete dveře  infekci a oddálíte proces hojení. Pokud je však váš puchýř příliš velký na to, aby zůstal nevyřešený, postupujte podle níže uvedených kroků. Pokud puchýř praskne sám, začněte přímo od bodů 4 a 5:

  1. Puchýř a jeho okolí umyjte antibiotickým mýdlem.
  2. Sterilizujte jehlu v alkoholu a ohni.
  3. Vložte jehlu poblíž paty puchýře.
  4. Zacházejte s puchýřem, jako byste se starali o jakoukoli jinou ránu – antibiotikum + gáza + lékařskou lepicí pásku nebo něco podobného.
  5. Umístěte kousek molefoamu s vyříznutým místem na puchýř kolem místa, aby se zabránilo dalšímu podráždění. Pro ještě lepší ochranu vyplňte oblast antibiotickým sprejem / mastí nebo použijte speciální pásku a sadu na puchýře + lepicí pásku umístěte na vnější stranu.

Přestože je puchýř zřídka zanícený, určitě je dobré se na něj občas podívat. Pokud se některý z těchto faktorů objeví, zvažte návštěvu lékaře – zarudnutí, bolest, načervenalé lymfatické uzliny v okolí.

 

Příspěvek Jak se tvoří puchýře a jak jim předejít? Poradíme i s léčbou. pochází z Terčík.cz

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen správně fungovat.  Snažíme se vylepšovat služby i díky analýze informací. Nebojte, vše bedlivě střežíme.