Hodnosti Policie ČR – jaký byl jejich vývoj a jak dnes vypadají?

Hodnosti Policie ČR – jaký byl jejich vývoj a jak dnes vypadají?

12. 06. 2020, 13:59

Aktuálně je v naší Policii taková situace, že tak, jak se pomalu zavádí nové stejnokroje, se stejně tak rozšiřuje i nejnovější podoba označení hodností Policie ČR. Všichni členové našich vojensky organizovaných bezpečnostních sil používají označení vojenských hodností od poloviny 19. století.  A jak každý občas naší republiky ví, najdeme je prakticky vždy na náramenících stejnokrojů.

Co se týče Policie České republiky, byla vytvořena 15. července 1991 a spokojila se s uniformami stávajících českých jednotek známých jako Sbor národní bezpečnosti, kde se praporčické hodnosti na červených náramenících označovaly malými stříbrnými pěticípými hvězdami a důstojnické a generálské většími zlatými pěticípými hvězdami . Když ve své skupině přišlo na vyšší hodnosti, sáhli po stříbrném nebo zlatém okraji.

Postupem času se vznikem České republiky v letech 1993-1994 se v naší zemi objevily další podoby hodností stávajících federálních jednotek, jako je železniční policie, pohraniční policie, hradní policie …

zdroj: http://www.policie.cz/policejni-hodnosti.aspx

První důležitý den  – 24. března 1992

Klíčovým dnem v novodobé historii policie a policejních hodností je bezpochyby 24. březen 1992, kdy se mimochodem v naší zemi objevilo nové hodnostní označení (politická situace a vyžadováno státem), s novou služební uniformou 92 (tehdy nová řada později, před rokem 1995, představovala všechny aktuální verze – s jedinou výjimkou však hradní policie).

Nové označení se mírně lišilo od stávajících policejních tradic, protože obsahovalo stříbrné osmicípé hvězdy (opět však praporčické jsou malé a důstojníci mají větší hvězdy), stejně jako stříbrné „kolejničky“ + stříbrná barva pro důstojníky. A trochu nečekaně jste se nemohli setkat s označením generálských hodností až do roku 2000!

zdroj: http://www.policie.cz/policejni-hodnosti.aspx

Druhý důležitý den  – 1. června 2015

Další klíčový den se týká 1. června 2015, který pro policii a její hodnost symbolizuje návrat k tradici: praporčíci mají stříbrné hvězdy, trojcípé, důstojníci a generálové, pro změnu zlaté pěticípé hvězdy. Všechny tyto „nové“ označení jsou doplněny zlatými a stříbrnými „kolejničkami“ a zlatou pletenou generální lemovkou. Připomínáme, že generálové nosí na náramenících také příslušnou rozlišovací značku (ostatní členové mají odznak na klopách límce saka). A určitě zajímavě působí i to, že se nám do hodnostního označení vrací též tradiční doplňková červená barva a to ve formě lemovky nárameníků.

Jelikož nelze přestrojení provést současně v celém globálním měřítku naší republiky najednou, je přípustné, aby se současně využívalo i staré označení s osmicípými hvězdami. Ale pozor, právě přestrojení musí být u nás zcela bezpodmínečně dokončeno v rámci celé ČR nejpozději ke dni 31. prosince 2019.

 

Příspěvek Hodnosti Policie ČR – jaký byl jejich vývoj a jak dnes vypadají? pochází z Terčík.cz

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen správně fungovat.  Snažíme se vylepšovat služby i díky analýze informací. Nebojte, vše bedlivě střežíme.