Blín černý – nepřehlédnutelná rostliny se smrtícími účinky.

Blín černý – nepřehlédnutelná rostliny se smrtícími účinky.

06. 03. 2020, 13:46

Jednoletá až dvouletá, žláznatě chlupatá, nepříjemně páchnoucí, 20 až 90 cm vysoká bylina. Lodyha přímá, téměř oblá, hustě chlupatá, zelená. Listy v přízemní růžici dlouze řapíkaté, v obrysu vejčité, chobotnatě peřeně zubaté, záhy odumírající, lodyžní listy střídavé, sbíhavou bází přisedlé, poloobjímavé, žláznatě chlupaté, tvarem podobné listům přízemním. Květy uspořádány ve vijanech, vyrůstají v úžlabí listenů, takřka přisedlé, 5četné, špinavě žluté a fialově žilkované, kalich 5cípý, vně hustě žláznatě chlupatý. Plodem je tobolka. Kvete v červnu až září.

zdroj: pixabay.com

Výskyt

Stanoviště, kde jej nalezneme: rumiště, podél cest, pole, komposty. Na půdách vysýchavých až čerstvě vlhkých, písčitých až hlinitých, výživných, dusíkatých, slabě zásaditých až slabě kyselých, stanoviště slunné a teplé.

zdroj: pixabay.com

Použití

Zejména v minulosti se používal v lidovém lékařství. Sbírá se hlavně list, ale také celý kmen, kořen nebo semena. Ve středověku se používal jako anestetikum v chirurgii a také při revmatismu (externě používaný olej získaný ze semen), zápalu plic, kašli, nechutenství nebo při uštknutí hadem, inhalace páry z dušených semen údajně zmírňuje bolest zubů, obecně může působit podobně jako listy rulíku zlomocného. Protože se však jedná o jedovatou rostlinu, je její použití v samoléčení velmi riskantní!!! V současnosti se drogy používají k izolaci alkaloidů, které se používají v oficiální medicíně (např. při léčbě astmatu).

zdroj: pixabay.com

Obsažené látky

Celá rostlina (nejvíce kořen, méně semena a nejméně listy) obsahuje alkaloidy, z nichž nejdůležitější jsou l-hyoscyamin a l-skopolamin, vedeljšíí alkaloidy jsou atropin, apoatropin a kuskhygrin. Rovněž jsou přítomny hořké glykosidové hyoscyopicriny, třísloviny, silice a olej ze semen. Otrava se projevuje téměř stejně jako otrava rulíkem zlomocným, to znamená, že i blín je smrtící rostlina.

Příspěvek Blín černý – nepřehlédnutelná rostliny se smrtícími účinky. pochází z Terčík.cz

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen správně fungovat.  Snažíme se vylepšovat služby i díky analýze informací. Nebojte, vše bedlivě střežíme.