Karanténa – Proč? V jakých případech? A jak jsou právně ošetřeny?

Karanténa – Proč? V jakých případech? A jak jsou právně ošetřeny?

06. 03. 2020, 13:54

Karanténa je držení osob nebo zvířat na izolovaném místě za účelem pozorování, zda se u nich nevyskytují příznaky nemoci. Používá se u lidí nebo nákladů pocházejících z regionů ohrožených epidemií.

Slovo karanténa pochází etymologicky z italského slova quaranta (čtyřicet); Údaj o období 40 dnů, během něhož byli nemocní na palubě izolovaní, bez možnosti návratu na břeh. Původně trvala třicet dní (trentino), ale poté se rozšížila na čtyřicet (quarantino). Tento postup začal požívat v 70. letech 14. století Dubrovník, který se tak bránil proti moru. Benátky, Janov, Pisa a Marseille začaly dělat totéž o něco později.

Nejrozšířenější je izolace lidí v místě, kde již nemoc začala, což brání lidem v cestování a šíření nemoci. Taková karanténa byla použita například v roce 2005 v Etoumbi v Kongu.

zdroj: fotobanka pixabay.com

Zákonné opatření karantény:

a) Omezení aktivit zdravé fyzické osoby, která byla během inkubační doby ve styku s infekčním onemocněním nebo pobývala v ohnisku nákazy (dále jen „fyzická osoba podezřelá z nákazy“) a lékařské vyšetřování takové fyzické osoby s cílem zabránit přenosu infekčního onemocnění v období, kdy by se toto onemocnění mohlo šířit.

b) Dočasné, provozně a místně oddělené umístění zvířat podezřelých z nákazy zvířat nebo zvířat podezřelých z nakažení, v jehož průběhu se provádějí preventivní, diagnostické, popřípadě i léčebné úkony k ochraně před zavlečením nebo šířením nákaz zvířat.

(Zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů)

Příspěvek Karanténa – Proč? V jakých případech? A jak jsou právně ošetřeny? pochází z Terčík.cz

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen správně fungovat.  Snažíme se vylepšovat služby i díky analýze informací. Nebojte, vše bedlivě střežíme.