Pandemie nebo epidemie? Jaký je rozdíl?

Pandemie nebo epidemie? Jaký je rozdíl?

05. 03. 2020, 13:43

Pandemie nebo epidemie? Jaký je mezi nimi rozdíl, čím se vyznačují a jaké pandemie a epidemie naše planeta již zažila? To vše v tomto článku.

Pandemie

Pandemie je rozsáhlá epidemie, která zahrnuje více kontinentů. Jedná se tedy o výskyt nemocí s vysokým výskytem na velké ploše (kontinenty) po určitou dobu. V poslední době média popularizovala hrozbu pandemie ptačí chřipky, která by mohla ohrozit Asii, naštěstí bylo za určitých podmínek zasaženo pouze několik desítek lidí (úzký kontakt s infikovanou domácí drůbeží), prakticky nedošlo k mezilidskému přenosu.

Pandemie chřipky A se však opakuje, zejména po závažnější antigenní změně viru chřipky (španělská chřipka atd.). Vážná hrozba byla také šíření SARS, které bylo překonané za značné náklady.

V minulosti to byly například další pandemie, např. mor, cholera, neštovice, záškrt, černý kašel, chřipka, obrna a další nemoci.

zdroj: pixabay.com

Pandemie v historii lidstva

  • Epidemie tyfu v Athénách, 430 př. n. l. Nejspíše břišní tyfus zabil přibližně čtvrtinu athénských vojáků a čtvrtinu celkové populace za čtyři roky.
  • Epidemie Antoninus (podle Marca Aurelia Antonina, 165–168 n. l. Podle moderních odhadů se rozšířily neštovice, které zabily na Apeninském poloostrově až 5 milionů lidí, zemřela čtvrtina nakažených.
  • Justiniánský mor, 541–750 n. l. Z Etiopiese rozšířil mor do celé Evropy i Asie. Zabil 25–50 milionů lidí.
  • Černá smrt, 1347–1453 n. l. Do celé Eurasiese rozšířil mor, který zabil přibližně 75 milionů lidí.
  • Morová rána v Asii, 1855–1904 n. l. Mor se postupně šířil z Číny do Indie, celkově zabil přibližně 10 milionů lidí.
  • Španělská chřipka, březen 1918 – prosinec 1920. Virus se poprvé objevil mezi vojáky v táboře v Kansasu a zasáhl zhruba 500 miliónů lidí. Odhaduje se, že zemřelo 50 miliónů lidí.

zdroj: pixabay.com

Epidemie

Epidemie (nebo epidemický výskyt choroby) představuje větší množství výskytů onemocnění v časovém a lokálním kontextu. Extrémně velká epidemie překlenující většinu světa se nazývá pandemie.

Rozlišujeme epidemii výbušnou s náhlým rychlým nárůstem případů, krátkým trváním a rychlým řešením typickým pro nemoci s krátkou inkubační dobou (salmonelóza) a kontaktní epidemii s pomalým nárůstem případů, dlouhým průběhem nemoci a dlouhodobým přetrváváním epidemií typické pro nemoci s dlouhou inkubační dobou (hepatitida, AIDS). Tyto typy jsou však pouze teoretickými ideálními modely, existují epidemie, které jsou někde mezi a nelze je jednoznačně zařadit do jedné skupiny.

zdroj: pixabay.com

Aby bylo možné kvalifikovat něco jako epidemie, musí počet případů začít prudce stoupat ve srovnání s prevalencí v této oblasti.

V případě epidemie je důležitá inkubační doba, doba trvání nemoci a počet infikovaných. Pokud dojde k infekci z jediného zdroje (jediná infekce bez reinfekcí), pak je graf ostrý, vrchol epidemie je dán průměrnou inkubační dobou, recese epidemie je postupnější než nástup. Dynamika epidemie je typická pro jednotlivá onemocnění. Pro epidemie infekčních chorob je typické, že patogen není v populaci trvale přítomen, ale objeví se, způsobuje nemoc a poté opět zmizí.

Příklady epidemií:

  • SARS – hlavně Hongkong, Vietnam, Singapur, Kanada, 2003, 7327 případů, 7% mortalita.
  • HIV/AIDS – epidemicky se šíří od 80. let.
  • hepatitida A – Šanghaj v roce 1988 – 300 000 případů (konzumace ústřic z mořské vody kontaminované splašky).
  • Příušnice ve Velké Británii, 56 000 případů v letech 2004–2005, v USA cca 5800 případů v roce 2006, Makedonie v roce 2009 16 350 případů, New York – 3 500 případů v roce 2010.
  • Spalničky 2015 Berlín (468), USA a Kanada (přes 200 případů).
  • Černý kašel – lokální epidemie se hojně vyskytují v USA (2010, 2012), kde je endemický výskyt velmi nízký.
  • Ebola– epidemie v západní Africe.

 

Příspěvek Pandemie nebo epidemie? Jaký je rozdíl? pochází z Terčík.cz

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen správně fungovat.  Snažíme se vylepšovat služby i díky analýze informací. Nebojte, vše bedlivě střežíme.