Rákos obecný – skvělý na pročištění organismu.

Rákos obecný – skvělý na pročištění organismu.

21. 02. 2020, 14:11

Rákos je 1 – 4 m vysoká tráva s dlouhými, plazivými oddenky a až 10 m dlouhými výběžky. Stébla jsou mohutná, přímá, tuhá, lysá, až 25 mm v průměru, s mnoha kolénky. Listy jsou četné, 20 až 50 cm dlouhé a 2 až 3 cm široké, zelené, někdy namodralé, tuhé, ploché, na konci protažené v dlouhou, tenkou a mírně zvlněnou špičku. Listové pochvy kryjí kolénka, jazýček je nahrazen krátkými chlupy, ouška jsou krátká a slabě chlupatá. Květní laty jsou zpočátku přímé, později převislé, 15 až 40 cm dlouhé, často nafialovělé, jejich větve jsou drsné, na bázi jemně chlupaté. Klásky jsou 2 až 7květé, 10 až 15 mm dlouhé, ve spodní části pouze s květy samčími nebo sterilními, v horní části oboupohlavnými, z vřetene vyrůstají až 10 mm dlouhé, lesklé chlupy. Pluchy jsou úzké a zašpičatělé, na bázi s hedvábitými chlupy, osina chybí. Kvete od července do října.

Výskyt

Nejraději má stojaté nebo velmi pomalu tekoucí vody, kde koření ve hloubkách zhruba do 1 m, prameniště, vlhké louky, bažiny, podmáčené lesy, někdy i sušší stanoviště s kamenitou půdou, např. opuštěné pískovny apod.

Použití

Oddenky působí proti bolesti, zmírňují kašel, podporují odvodnění orgamismu, čistí krev, zmírňují nadýmání. Užívají se, spíše jen zřídka, při léčbě artritidy, astmatu, v minulosti i při léčbě syfilis. Oddenek z rákosu je antipyretický, chladivý, krev čistící, protilátka, stimulující sekreci slin. Působí jako antitusikum, diuretikum, hemostatikum, stomachicum.

Obsažené látky

Oddenek rákosu obsahuje asparagin, betakaroten, furfural, kyselinu askorbovou a křemičitou, sacharidy, saponiny a jiné látky. Celkově rákos obsahuje asi 50 % škrobu, 15 % sacharidů a značné množství celulózy.

 

Příspěvek Rákos obecný – skvělý na pročištění organismu. pochází z Terčík.cz

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen správně fungovat.  Snažíme se vylepšovat služby i díky analýze informací. Nebojte, vše bedlivě střežíme.