Kostival lékařský a jeho léčivé účinky.

Kostival lékařský a jeho léčivé účinky.

26. 11. 2019, 13:37

Kostival je vytrvalá, drsně chlupatá, až 140 cm vysoká rostlina. Její lodyha je přímá, chlupatá, dole hranatě křídlatí a obvykle větvená.Lodyžní listy jsou střídavé, sbíhavé, vejčitě kopinaté až kopinaté, dolní jsou s křídlatým řapíkem, horní jsou přísedlé a všechny mají vyniklou žilnatinu a jsou chlupaté. Květy rostou v mnohokvětných dvojvijanech a vijanech, které vyrůstají v paždí horních listů, barvu mají modrofialovou, vzácně růžovou nebo bílou. Kvete od května do července.

Kostival lékařský

zdroj: fotobanka pixabay.com

Výskyt

Nejčastěji najdeme kostival v příkopech, na březích, vlhkých loukách, rumištích. Preferuje vlhké, hlinité a jílovité, výživné a slabě kyselé až slabě zásadité půdy.

 

Použití

Sbírá se hlavně kořen, nebo méně list. Kořen se sbírá na jaře před začátkem vegetace, nebo na podzim. Užívá se především čerstvý, uskladnit ho můžete v písku podobně jako mrkev nebo křen. Můžeme ho ale i usušit, nejdříve ho umyjeme, rozpůlíme a necháme uschnou na slunci nebo při umělém sušení za teplot do 45°C. Droga působí na krevní oběh, působí lehce projímavě, hlavně zmírňuje bolest a podporuje regeneraci tkání.

zdroj: fotobanka pixabay.com

Podle J. A. Zentricha pomáhá hojit zlomené kosti, příznivě působí při zánětech, podvrknutí, výronech, pohmožděninách, bércových vředech, menších popáleninách nebo omrzlinách. Při vnitřním podání působí hojivě na trávící trakt, na záněty žaludku a střev, uplatní se také při léčbě respiračních chorob spojených s kašlem. Zevně se aplikuje jemně nastrouhaný čerstvý kořen nebo kašička uvařená z mletého, sušeného kořene a vody.

Víno z kostivalu se podává jako protikrvácivý a posilující prostředek, hlavně při rekonvalescenci po těžkých chorobách nebo po chirurgickém zákroku. Na hojení drobných ranek je dobrá i kostivalové mast připravená povařením strouhaného čerstvého kostivalového kořene se sádlem.

Pozor! Kvůli přítomnosti alkaloidů v kostivalu, u kterých je podezření z karcinogenity a z možnosti poškození jater, se v poslední době nedoporučuje vnitřní užívání. A pokud ano, tak jen krátkodobě v malých dávkách.

 

zdroj: fotobanka pixabay.com

Obsažené látky

Obsahuje slizové látky, silice, třísloviny, alkaloidy symphytocynoglossin a jeho štěpný produkt konsolicin, intermedin a acetylintermedin, glykosid konsolidin, allantoin, asparagin, symphytyn, echimidin, laziokarpin, metylpyronin, lykopsanin, acetyllykopsamin, škrob, triterpeny, aminokyseliny, pryskyřice, cholin aj.

 

Příspěvek Kostival lékařský a jeho léčivé účinky. pochází z Terčík.cz

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen správně fungovat.  Snažíme se vylepšovat služby i díky analýze informací. Nebojte, vše bedlivě střežíme.