Jak předejít omrzlinám? A jak je případně léčit?

Jak předejít omrzlinám? A jak je případně léčit?

27. 11. 2019, 13:59

Hypotermie a omrzliny jsou jedny z nejběžnějších starostí v krizové situaci, hlavně v zimě. Proto se je vždy snažte co nejvíce eliminovat.

zdroj: fotobanka pixabay.com

Omrzliny není dobré podceňovat, nejčastěji k nim přijdete pokud budete mít odkryté části těla třeba ve větru. Vítr totiž umocňuje sílu mrazu, takže k omrzlinám dochází rychleji. Proto se snažte mít všechny kousky těla pořádně zahalené.

K omrzlinám může dojít i přes velmi dobré oblečení. Protože i u špatně prokrvených částí těla dochází k omrzlinám, nejvíc trpí konečky prstů na nohou a rukou. Pro jejich prokrvení je můžete masírovat a snažit se je prokrvit a zahřát. Stejně jako u konečků prstů to platí pro tváře, nos a uši. Můžete použít kuklu, nebo si ji z něčeho vyrobit.

zdroj: fotobanka pixabay.com

Omrzliny poznáte tak, že dané místo začne pálit. To protože je teplota kůže pod bodem mrazu. V počátečním stavu omrzliny stačí zahřát tělesným teplem, například rozkrok nebo podpaží. Další, pokročilejší typy omrzlin by se měly zahřívat například ve vodě pokojové teploty. Připravte se na to, že zahřívání omrzlin bude dost bolet.

Příspěvek Jak předejít omrzlinám? A jak je případně léčit? pochází z Terčík.cz

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen správně fungovat.  Snažíme se vylepšovat služby i díky analýze informací. Nebojte, vše bedlivě střežíme.