Devětsil lékařský – pokrývka hlavy, nebo obklad na odřeniny?

Devětsil lékařský – pokrývka hlavy, nebo obklad na odřeniny?

22. 11. 2019, 14:19

Devětsil je vytrvalá, v květu 10-40 cm a za plodu až 130 cm vysoká bylina. Lodyha má nafialovělé nebo na špičce růžové šupiny. Květy rostou v hustých hroznovitě uspořádaných úborech, jsou narůžovělé až fialové. Samčí květy jsou asi 2x větší než samičí a jsou na delších stoncích. Listy jsou srdčitě okrouhlé, přízemní, objevují se až po odkvětu a dosahují až 60 cm šířky a až 100 cm délky. Latinský název je odvozen od řeckého slova petasos, neboli klobouk, lidé si jeho velkými listy chránili hlavy před sluncem. Kvete od března do května.

zdroj: fotobanka pixabay.com 

Výskyt

Najdeme jej ve vlhkých nebo lužních lesích, na lesních prameništích, roklích, podél řek a potoků. Nejraději má vlhká rumiště a humózní a kamenité půdy.

Použití

Sbírá se hlavně oddenek, někdy liste nebo květ. Oddenky se sbírají časně na jaře a po omytí se suší ve stínu při teplotách do 40C. Listy můžeme sbírat od jara do podzimu. Droga má protikřečovité účinky, hlavně při chorobách dýchacích cest, ale také při žaludečních, močových nebo žlučníkových křečích. Také výrazně zklidňuje kašel, pomáhá i při astmatu, dně, reguluje látkovou výměnu. Působí protirevmaticky, močopudně a proti zácpě.

zdroj: fotobanka pixabay.com 

Jako obklady na odřeniny nebo při výronu můžeme použít čerstvé, jemně naklepané listy. Kořen se hlavně v minulosti užíval proti střevním parazitům. A protože devětsil nemá žádné vedlejší účinky, může se aplikovat i u dětí. Vnitřně se podává ve formě macerátu, neboli nálevu, a to 1 čajová lžička na šálek vody 3x denně, nebo prášku. Lze ji podávat s vínem, medem nebo ovesnými vločkami, třeba při kašli, horečkách nebo při potížích s močením. Droga ale nepříjemně páchne, takže u citlivých osob může vyvolat nevolnost, proto se spíše přidává směsí.

Obsažené látka

Oddenek obsahuje silici (asi 0,1%), hořčiny, sliz, třísloviny, petasin (asi 1%), isopetasol, inulin, fenol, cholin, sloučeniny síry, kyselinu angelikovou a minerální soli, v květech je navíc přítomna kyselina tanová a dextrin.

Příspěvek Devětsil lékařský – pokrývka hlavy, nebo obklad na odřeniny? pochází z Terčík.cz

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen správně fungovat.  Snažíme se vylepšovat služby i díky analýze informací. Nebojte, vše bedlivě střežíme.