Smetanka lékařská, neboli pampeliška, jak nám může pomoct?

Smetanka lékařská, neboli pampeliška, jak nám může pomoct?

29. 11. 2019, 14:04

Smetanka je vytrvalá, až 50 cm vysoká mléčící rostlina. Lodyha je bez listů, lysá a roní mléko, které na kůži zanechává hnědé skvrny. Listy jsou v přízemní růžici velmi variabilní. Květy jsou v jednotlivých úborech na dutých stvolech, květy jsou jen jazykové, mají žlutou barvu. Kořen je kůlový, dlouhý a tlustý. Kvete od dubna do srpna.

Květ pampelišky

zdroj: fotobanka pixabay.com

Výskyt

Nejčastěji ji nalezneme na loukách, pastvinách, na okrajích cest a polích, zahradách, dvorech, mezích a rumištích, takže prakticky všude.

 

Použití

Sbírá se kořen, někdy i list nebo nať s kořenem, velmi zřídka i květní úbory. Kořen sbíráme na jaře před rozkvětem, v březnu a dubnu, po omytí se rychle suší ve stínu nebo na slunci, popřípadě při teplotách do 50°C. Nedostatečně usušený kořen lehce plesniví a suché listy bývají často napadány červy nebo myšmi, proto je dobré je skladovat v uzavřené nádobě. Droga povzbuzuje trávící orgány, působí mírně močopudně a žlučopudně a celkově se považuje za posilňující prostředek s příznivým účinkem na metabolismus.

Podle J. A. Zentricha příznivě podporuje funkci jater, žaludku, slinivky, střev, ledvin a krvetvorných orgánů. Také se může používat při léčbě močových kamenů, snižuje hladinu krevního cukru, chronické únavě, opuchlých lymfatických žlázách, působí proti degeneraci kostí a chrupavek a pomáhá vyvolat menstruaci.

zdroj: fotobanka pixabay.com

Doporučuje se i při zánětu močových cest, žloutence, horečnatém střevním zánětu nebo při zánětu žaludeční sliznice nebo zácpě. Obvykle se užívá ve formě odvaru, který se připravuje z jedné čajové lžičky kořenové drogy na 100 ml vody, vaří se asi minutu a pije se 2-4x denně po 200 ml. Můžeme ho podávat i ve formě čerstvé šťávy z kořenů, podává se 4x denně po 1-2 čajových lžičkách.

Vnitřně se někdy užívá proti nežidům nebo na hemeroidy. V Antice byla šťáva z pampelišek používána jako prostředek proti pihám a žlutým skvrnám na kůži, jejím mlékem se léčily záněty očí. Mladé listy, které ještě neobsahují mléko, můžeme použít jako jarní salát s velkým množstvím vitamínu C, který je vhodný hlavně pro diabetiky. Pražené kořeny můžeme použít místo kávy. Z rozkvetlých úborů můžeme připravit pampeliškové víno nebo pampeliškový med.

 

zdroj: fotobanka pixabay.com

Obsažené látky

Kořen pampelišky obsahuje hořčiny lactopicrin, taraxacin a taraxasterin, tříslovinu, inulin (na podzim až 40%, ale na jaře jen okolo 2%), triterpeny taraxasterol a taraxerol, cholin, třísloviny, inosit, steroly, aminokyseliny, pryskyřice, silice, kaučuk (až 25%) fytoncidy a minerální látky (zejména měď, draslík a mangan), v mladých listech je obsaženo navíc značné množství vitaminu C a kyselina křemičitá, v květech jsou přítomny flavonoidy, karotenoidy, silice aj. Obsah inulínu je největší na podzim, obsah taraxacinu v červenci a září.

 

Příspěvek Smetanka lékařská, neboli pampeliška, jak nám může pomoct? pochází z Terčík.cz

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen správně fungovat.  Snažíme se vylepšovat služby i díky analýze informací. Nebojte, vše bedlivě střežíme.