Americký hřbitov v Normandii

Americký hřbitov v Normandii

30. 11. 2019, 14:22

Mezi Srromanches a Grandcamo Maisy u Omaha se na pobřeží Normadie nachází Americký hřbitov, je to oáza klidu, která vyzívá k zastavení a zamyšlení. V zeleném prostředí na útesu nad pláží Omaha Beach stojí více než 10 000 pravidelně zasazených bílých křížů obrácených směrem k Americe.

zdroj: fotobanka pixabay.com

Na 70 ha hřbitovní plochy odpočívají ostatky amerických vojáků, kteří obětovali svůj život za svobodu během 2. světové války, přesněji v první části Bitvy o Normandii, které začala 6. července 1944. Pět pláží Omaha Beach, Sword Beach, Juno Beach, Gold Beach a Utah Beach byly dějištěm vojenské operace s nejobsáhlejší leteckou přepravou všech dob.

Omaha Beach se stala místem, kde Spojenci utrpěli největší lidské ztráty. Je to také kousek Ameriky na francouzské půdě, protože toto normandské území bylo postoupeno Spojeným státům a je v péči American Battle Monuments Commission.

Vedle hřbitova se v prostoru Omaha Beach nachází i půlkruhový památník, v jehož středu stojí bronzová socha, která představuje ducha americké mládeže vystupujícího z vln.

zdroj: fotobanka pixabay.com

Nedaleko odsud se nachází kaple a orientační tabule, na které jsou zakreslené všechny pláže vylodění. Navštívit můžete i muzeum s obrazovou a filmovou dokumentací o běžném životě vojáků, kteří bojovali ve Francii za svobodu. Film, rekonstrukce, sbírka uniforem, zbraně a vozidla Vám ještě více historii přiblíží.

Adresa: Normandy American Cemetery 14710 Colleville-sur-Mer

Příspěvek Americký hřbitov v Normandii pochází z Terčík.cz

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen správně fungovat.  Snažíme se vylepšovat služby i díky analýze informací. Nebojte, vše bedlivě střežíme.