Legendární odstřelovač Carlos Hathcock

05. 05. 2019, 19:26

Nedávno tomu bylo dvacet let, kdy odešel do odstřelovačského nebe americký odstřelovač Carlos Hathcock. Proslavil se během vietnamské války. Tento legendární střelec a nejznámější odstřelovač celé historie USA má na kontě 93 potvrzených zabití a údajně přes tři sta nepotvrzených vojáků armády severního Vietnamu. Vojáci Viet Kongu mu dali přezdívku Long Trang podle bílého pírka, které nosil za kloboukem.

zdroj: youtube.com

Život snipera Carlose Hathcocka

Byl z neúplné rodiny, jeho rodiče se rozvedli, tak vyrůstal u své babičky. Na farmě poblíž Little Rocku byla krásná příroda a lov byl na každodenním pořádku. S malorážkou se naučil tak dobře střílet, že údajně dokázal trefit i do hlavy i běžící veverku. Po absolvování školy nastoupil k „mariňákům“ neboli námořním pěšákům.  Jeho skvělé střelecké dovednosti záhy zúročil, když vyhrál pacifický střelecký šampionát námořní pěchoty.

Dosud nepřekonaný rekord ve střelbě

V té době také ustanovil rekord ve sportovní střelbě s puškou Winchester 70 ráže .300 Winchester Magnum 248 bodů z 250 možných, tento rekord nebyl dosud překonán.

zdroj: youtube.com

Vietnamská válka – postrach Viet Kongu !

Do Vietnamu nastoupil v roce 1966 jako policejní ostřelovač USMC. Zde se přihlásil do kurzu odstřelovačů. Brzy poté byl zařazen do služby odstřelovačů, ve které absolvoval dva 18 měsíční turnusy. Postupem času byl takovým postrachem pro vietnamské vojáky, že na něho vypsali vysokou odměnu.  Při službě zde v roce 1967 překonal nevětší vzdálenost odstřelu cca 2500 yardů, použil při tom speciálně upravený kulomet Browning 50 na střelbu jednotlivými ranami a osazený puškohledem. Jeho standardní zbraní byl Winchester 70 ráže 30-06 Springfield.

Odmítl stříbrnou hvězdu

Jeho službu ve Vietnamu ukončila 16.září 1969 nehoda při které najelo vozidlo pěchoty na minu. Při vyprošťování vojáků z hořícího vozidla utrpěl popáleniny na 90% těla, byl poslán zpět do USA a zde prodělal mnoho transplantací kůže a dlouhé léčení. Měl být vyznamenán stříbrnou hvězdou, ale odmítl z důvodu toho, že plnil svou povinnost.

zdroj: youtube.com

Po Vietnamu

Po ukončení léčení se nadále věnoval tomu, co uměl nejlépe. Podílel se na vybudování školy odstřelovačských instruktorů USMC a zde působil i jako instruktor. Bohužel se mu jeho zdraví postupně zhoršovalo (trpěl roztroušenou sklerózou) a v roce 1979 byl uznán neschopný vojenské služby a propuštěn z armády.

Se nemocí bojoval dlouhých 25 let, ale tento boj nakonec prohrál. Zemřel 23.2.1999 v nedožitých 57 letech.

zdroj: youtube.com

Motto

Jeho mottem pro odstřelovače byla bezvýhradná, absolutní koncentrace na své vybavení, poté okolí, kde má význam i sebemenší vánek a na svůj cíl. „ONE SHOT ONE KILL“ to byl Carlos Hathcock.

Příspěvek Legendární odstřelovač Carlos Hathcock pochází z Terčík.cz

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen správně fungovat.  Snažíme se vylepšovat služby i díky analýze informací. Nebojte, vše bedlivě střežíme.