Tunelové krysy – Tunnel Rats

Tunelové krysy – Tunnel Rats

08. 05. 2019, 20:19

Američtí, australští  a novozélandští vojáci účastnící se podzemních vojenských misí za vietnamské války byli nazýváni tunelové krysy. Během sovětské války v Afghánistánu tyto jednotky využívala i sovětská armáda, v současnosti tento bojový tým využívají izraelské obranné síly.

zdroj: youtube.com

Válka ve Vietnamu

Jejich heslem byl latinský výraz „Non Gratum Anus Rodentum“, v překladu „Nemá cenu ani krysího zadku“.
Již ve čtyřicátých letech začal Vietcong vytvářet rozsáhlý podzemní systém, v šedesátých letech zde byly vybudovány podzemní nemocnice, velitelství, tréninkové prostory a další. Díky skvělému výcviku zde mohli příslušníci Vitcongu zůstat ukrytí i několik měsíců, tunely byly jejich teritoriem. Tunelové krysy se během vietnamské války staly oficiální specializací složenou z dobrovolníků z pěchot především z USA, Austrálie a Nového Zélandu.

tunelové krysy
tunelové krysy

zdroj: fotobanka pixabay.com

Tunelové krysy a zbraně

Kdykoliv nepřátelská vojska narazila na vstup do tunelu, tunelové krysy měly za úkol zneškodnit skrývající se nepřátele a vyhodit do povětří prozrazený vchod do podzemí. Členi tunelových krys u sebe nosili pouze služební pistoli Colt 1911 s náboji typu .45 ACP, bajonet a baterku. Měli také možnost se ozbrojit jiným typem zbraně podle jejich výběru.

zdroj: youtube.com

Nástražné pasti, hadi, škorpióni

Tunely skrývaly mnoho hrozeb, nejenže se v nich skrývali nepřátelští vojáci, ale také nebezpečná zvířata, například hadi, kteří tam někdy byli nasazeni úmyslně. Krysy, pavouci, škorpióni a mravenci to byla havěť na denním pořádku. Tunel obývali netopýři černovousý a kaloni jeskynní, ti ale nepředstavovali nebezpečí, spíš byli na obtíž. Tunelové krysy často vyrážely do tunelů s plynovou maskou, která je chránila před jedovatými plyny usazenými v zaplavených ohybech tunelu. Ale i přes vysoké riziko se většina vydávala do tunelů bez masek, bylo s nimi obtížné vidět či slyšet a v úzkých tunelech i dýchat.

Omezený výběr zbraní kvůli vlastní bezpečnosti

Tunelové krysy neměli v oblibě standardní zbraně s náboji typu .45 ACP, a to z toho důvodu, že při výstřelu díky obrovskému hluku dočasně ohluchli. Nosili s sebou různé jiné zbraně, na které narazili. Oblíbená byla sovětská pistole, ta byla ovšem velmi vzácná a tak si vojáci nechávali posílat civilní pistole nebo revolvery. Další oblíbená zbraň byl německý Luger nebo pistole Walther s dvoučinnou spouští. Američtí vojáci si tyto zbraně vozili s sebou při návratu z druhé světové války. Vojáci své zbraně ještě zdokonalovali pomocí improvizovaných tlumičů za účelem ještě větší redukce hluku. Zejména oblíbený byl speciálně upravený Smith & Wesson model 29, zvaný také „tichý revolver pro speciální účely“. Na rozdíl od klasického provedení modelu 29, který používá náboje typu .44 Magnum, upravená tichá verze revolveru využívá speciální náboje typu .410 do brokovnice. Díky těmto nábojům byl revolver lehčí a praktičtější ve stísněných prostorech.

Do jednotky pouze muži menšího vzůstu

Členové tunelových krys byli převážně muži menšího vzrůstu (168 cm a méně), aby se mohli lépe pohybovat v úzkých tunelech, nebylo to ovšem podmínkou. Autoři knihy Tunely v Cu Chi, Tom Mangold a John Penycat uvádějí, že většinu tunelových krys tvořili běloši nebo Hispánci. Taktika tunelových krys byla velmi úspěšná při jejich nasazení v lednu 1966 během americko-australské operace namířené proti tunelům v oblasti Cu Chi, nazvané Operace Crimp.

Afghánistán a tunnel rats

V Afghánistánu najdeme rozsáhlou síť historických tunelů „kariz“, které se využívaly pro přepravu vody. Během sovětské války v Afghánistánu byly v letech 1979-1989 využívány mudžáhidskými bojovníky. Sovětská armáda měla vlastní jednotku tzv. tunelových krys, měly za úkol zaplavit tunely, poté odstranit nástražné pasti a zlikvidovat zbývající nepřátele.

Izrael

V dnešní době je tým zvaný SAMOOR, neboli lasička součástí elitní izraelské ženijní jednotky Yahalom.

Tak co vlezli by jste do tunelu ???…..

 

Příspěvek Tunelové krysy – Tunnel Rats pochází z Terčík.cz

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen správně fungovat.  Snažíme se vylepšovat služby i díky analýze informací. Nebojte, vše bedlivě střežíme.