Turistické a outdoorové bundy s membránou – je vhodné si připlatit?

Turistické a outdoorové bundy s membránou – je vhodné si připlatit?

01. 05. 2019, 21:20

Co se dozvíte:

  1. Jak funguje bunda s membránou?
  2. Jakou membránu vybrat?
  3. Jak postupovat při výběru turistické bundy
  4. Shrnutí – deset kroků pro výběr bundy
Bunda s membránou jak vybrat?
Bunda s membránou jak vybrat?

Jak funguje bunda s membránou?

V rámci současného trendu neustálého vylepšování outdoorového vybavení, co se týče jeho váhy, odolnosti, životnosti a komfortu, se na trhu s turistickými bundami objevila nová technologie – membrány.

Jako turistickou bundu označujeme takovou bundu, která sama o sobě nezatepluje, ale slouží jako nejsvrchnější vrstva, která nás chrání před deštěm a nepříznivým počasím. Pro lepší tepelnou izolaci je tak dobré pod outdoorovou bundou mít zateplovací vrstvy oblečení, tvořené popořadě termoprádlem a mikinou či svetrem. Outdoorové bundy fungují nejlépe v souhře s vhodným oblečením pod nimi – i skvělá bunda sama o sobě nezajistí, že se člověk při náročném treku nezapaří. K tomu je potřeba mít také dobré funkční prádlo, které odvádí pot přímo od těla.

zdroj: youtube.com

Správná turistická bunda musí splňovat dvě základní kritéria – nesmí propustit vodu zvenčí dovnitř, je ale potřeba, aby byla prodyšná opačným směrem. To slouží tomu, aby dokázala odvětrat tělesný pot, který má podobu vodní páry. Odvětrávání tělesného potu při zachování voděodolnosti při dešti umožňuje právě technologie membrán. Ty propustí vodní páru, nepropustí však kapku vody.

zdroj: youtube.com

Jakou membránu vybrat?

Dobrá funkční membrána je jedna z položek, které cenu outdoorové bundy ovlivní nejvíce. Při výběru bundy je tedy dobré si nejprve uvědomit, jak moc ji plánuji používat a kolik za ni hodlám utratit.

Čísla, která vlastnosti funkční membrány popisují, je vodní sloupec, který nám v zásadě říká, jak moc je membrána voděodolná. Platí, že čím vyšší vodní sloupec funkční membrána má, tím déle a tím silnějšímu dešti bude schopna odolávat. Druhým takovým číslem je hodnota RET, která říká, jaký odpor klade membrána vzduchu, který skrze ní proudí. Hodnota tedy určuje, jak dobře bunda větrá, jestli se v ní nebudeme zapařovat. Čím nižší hodnota, tím lépe. RET<6 je velmi dobrá hodnota, RET<13 je dobrá hodnota, RET<20 je uspokojivá hodnota, membránu s vyšší hodnotu RET není dobré kupovat. Podobně jako jsou sešívány jednotlivé části bundy, i membrána není vytvořena z jednolitého kusu, ale je na vícero místech spojená švy. Tyto švy mohou a nemusí být podlepené – pakliže jsou švy podlepené, tak membrána zpravidla odolá výrazně vyššímu vodnímu sloupci. Díky nepodlepeným švům ale zase může bunda lépe větrat. Většina membrán je stoprocentně větruodolných. Posledním parametrem, který můžeme sledovat, je počet laminací. Rozlišujeme bundy dvakrát laminované (2L), třikrát laminované (3L) a dva a půlkrát laminované (2,5L). Laminace spojuje membrány s tkaninou, čímž zvyšuje její odolnost. Hodnota 3L poskytuje nejvyšší odolnost, což se hodí na náročné túry a do drsných podmínek, hodnota 2,5L zaručuje naopak lehké sbalení a skladnost. Hodnota 2L znamená, že je membrána spojená pouze se svrchní látkou, ale ne s vnitřní krycí vrstvou.

zdroj: youtube.com

Zřejmě nejkvalitnější, ale právem také nejdražší membránou je známý Gore-TexⓇ. Gore-TexⓇ odolá vodnímu sloupci až 28 000 mm, má podlepené švy a chlubí se skvělou prodyšností. Existuje více druhů Gore-TexuⓇ, nichž každý se hodí na do jiných podmínek. My zde zmíníme Gore-TexⓇ Active, lehkou membránu s extrémně nízkou prodyšností RET<3, který je vhodný například k běhání nebo do podmínek, v nichž se člověk hodně zapotí, Gore-TexⓇ Pro, což je membrána s o něco horší (avšak stále velmi dobrou) prodyšností Ret<5, která se ale může pochlubit vyšší odolností, čímž se hodí více například na náročné  treky do hor, a naposledy Gore-TexⓇ C-Knit, která nabízí vyšší uživatelský komfort oproti dvěma předchozím membránám.

Další velmi kvalitní membrány nabízí firmy Sympatex nebo eVent. Vzhledem k tomu, že se nejedná o tak známé značky, jsou jejich membrány levnější než Gore-TexⓇ, nabízí ale také velmi vysokou kvalitu. Vlastnosti těchto membrán opět záleží přímo na modelu, který vybíráme. Nepromokavost Sympatexu se pohybuje okolo 25 000 mm vodního sloupce, prodyšnost je velmi dobrá.

Dalšími značkami membrán je například Climatic nebo Resstex, obecně mají ale horší vlastnosti než značky výše zmíněné. Vodní sloupec těchto značek se pohybuje okolo 10 000 až 15 000 mm, prodyšnost je průměrná. O koupi se vyplatí uvažovat, pakliže si chceme pořídit bundu, kterou nebudeme příliš často používat nebo ji nebereme do extrémních podmínek. Výhodou těchto značek je dle očekávání nižší cena. Pakliže plánujeme brát bundu na delší výlety, je dobré se vyvarovat oblíbenému Softshellu. Softshell nemá podlepené švy, proto má vodní sloupec nižší než 10 000 mm, a po delší době tedy promokne.

Pozor na impregnaci bundy!

Nesmíme zapomenout o bundu také správně pečovat. Prach, pot či mastnota zhoršují vlastnosti membrány, zejména tedy její prodyšnost. Voděodolnost lze zvýšit impregnováním bundy, některé impregnace ale mohou opět snížit prodyšnost bundy.

zdroj: youtube.com

Jak postupovat při výběru turistické bundy

O tom, jestli je bunda dobrá, nebo ne, nerozhoduje pouze její membrána, ale více dalších vlastností a detailů. První věc, na kterou je třeba myslet, váha bundy. Pakliže na dovolené nevychytáme strašlivé počasí a nebude příliš foukat, bundu budeme nosit často v batohu. Nejedná se vrstvu oblečení, kterou máme na sobě vždy, za všech okolností. Proto je váha bundy jedním z nejdůležitějších kritérií – čím lehčí bunda, tím lépe. Nechceme v batohu nosit zbytečnou zátěž, a na delších pochodech se každý gram počítá. Některé nejnovější modely se dnes blíží hranicí 100 gramů, velmi dobrá je ale i váha pod 400 gramů.

Snižování hmotnosti se ale dost často děje na úkor odolnosti a životnosti, proto je dobré si bundu naživo prohlédnout. Zajímá nás především kvalita švů, jejich množství, bytelnost zipu, typ, tloušťka a provedení materiálu.

Pakliže bude bunda často brána na výlety a na pochody, není dobré zapomenout na to, aby bunda měla kapuci. Ještě lépe, je-li odnímatelná. Ti, kteří bundu budou brát do náročnějších podmínek, určitě ocení také přítomnost reflexních prvků. Hodí se i zkontrolovat počet a umístění kapes – budete často používat GPS, pro kterou budete do kapsy šahat? Méně kapes znamená ale i nižší hmotnost. Roli pak hrají i další detaily, jako je například zvýšený límec, který nás chrání proti mrazu, nebo třeba větrací otevíratelné otvory na podpaží.

Na závěr je ještě potřeba říct, že neexistuje žádná bunda, která by se hodila na veškeré aktivity do veškerých podmínek. Nejdůležitější při výběru bundy je si uvědomit, jak ji budu používat, a dle toho vybírat.

Shrnutí – deset kroků pro výběr bundy:

  1. Jak často budu bundu používat?
  2. Budu bundu brát na náročné pochody, nebo spíše na odpolední zaběhání?
  3. V jakých ročních obdobích budu bundu nosit?
  4. V jaké cenové kategorii se pohybuji?
  5. Vyhovují mi vlastnosti membrány, kterou bunda má?
  6. Není bunda příliš těžká?
  7. Je materiál dostatečně odolný? Je zip odolný?
  8. Má bunda kapuci a dostatek kapes? Má zvýšený límec?
  9. Sedí mi velikost bundy?
  10. Mám vhodné vrstvy oblečení pod bundu, nebo potřebuji také dokoupit termoprádlo či jiné funkční oblečení?

 

Příspěvek Turistické a outdoorové bundy s membránou – je vhodné si připlatit? pochází z Terčík.cz

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen správně fungovat.  Snažíme se vylepšovat služby i díky analýze informací. Nebojte, vše bedlivě střežíme.