Damascénská ocel tzv. damašek

Damascénská ocel tzv. damašek

08. 05. 2019, 20:51

Pojem damascénská ocel (název podle syrského města Damašek, přes který byla tato ocel dovážena z Indie) označuje materiál složený z více druhů železa či oceli, struktura střídajících se vrstev je viditelná na leštěném povrchu.

zdroj:youtube

Nejlepší ze všech ocelí je damascénská ocel?

V současnosti rozdělujeme ocel na dva druhy. Historický, tzv. pravý damask, který byl užíván k výrobě kvalitních čepelí nožů a mečů, tyto čepele bylo možno ohnout od čepele ke špičce. Meče byly tak ostré, že dokázaly proseknout i nepřátelskou zbroj. V tomto případě šlo o vysoce kvalitní ocel s charakteristickými vzory, neboli mramorováním. Damascénská ocel byla forma oceli s vysokým podílem uhlíku, její výroba probíhala při vysokých teplotách z karbonové oceli a fragmentů železa. Díky vysokému obsahu uhlíku se na povrchu tvořil charakteristický vzor. Nedávno bylo odhaleno, že damascénská ocel obsahuje i vícevrstvé uhlíkové nanotrubičky a nanodráty, právě proto má tento starověký materiál tak zajímavé vlastnosti.

Damaškový nůž                                     zdroj:youtube

Výroba pravé damascénské oceli byla velmi drahá a navíc tajná, proto vznikali pokusy jak tuto ocel napodobit, tímto způsobem vznikl tzv. nepravá damask, což je prakticky ocel svařovaná do vzorů. Nepravý damask nebyl nijak kvalitní a společné s pravým damaskem měl pouze mramorování. Postup výroby pravého damasku byl postupem času zapomenut, nepravý damasek je stále používán a tato technologie se nazývá damaskování.

zdroj:youtube

V dnešní době se damašková ocel vyrábí opakovaným skováním, překládáním a znovu skováním několika pásků oceli o rozdílných vlastnostech, takto vzniká charakteristický vzor, který mívá desítky až stovky vrstev. Damašková ocel je díky seskupení materiálů rozdílných vlastností (měkčí a ohebnější ocel je spojována s tvrdší a křehčí ocelí) dlouhodobě ostrá a odolná. Ve výsledku je kombinací toho nejlepšího z obou ocelí.

Historie damaškové oceli

Výroba damascénské oceli začala v Indii a na Srí Lance, poté se rozšířila až do Persie a Turecka, odtud se výrobky dostaly do Evropy.

O damaškových nožích jsme psali již dříve…

Příspěvek Damascénská ocel tzv. damašek pochází z Terčík.cz

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen správně fungovat.  Snažíme se vylepšovat služby i díky analýze informací. Nebojte, vše bedlivě střežíme.