Kukri – zbraň nepálských Gurkhů

Kukri – zbraň nepálských Gurkhů

23. 05. 2019, 11:35

Gurkhové jsou původem z Nepálu. Byli a jsou po celém světě proslulí válečníci. Dodnes slouží některé jednotky stále pod britskou vlajkou, i když už dávno do tohoto impéria nepatří. Každý příslušník gurkhské jednotky je vybaven nožem Kurki a tyto jednotky ho mají i ve znaku.

Původ Kukri

Původní typy těchto proslulých nožů Kukri se vyrábí v Nepálu. Dále se s podobnými můžete setkat i v Tibetu, Pákistánu, Indii atd., ale budou to pouze napodobeniny. O původ této zbraně se vedou spory. Většinou se praví, že jejím původním vzorem byl řecký krátký meč, se kterým se v této oblasti setkali při dobývání Alexandrem Velikým.

Nástroj i zbraň

Po celá staletí byl a dodnes pořád je Kurki jak nástrojem, tak i zbraní, která nemá ve světě srovnání. Účinná, velice úderná čepel, která je zpravidla dlouhá 30-50 cm, je velice ostrá a umožňuje člověku dělat s ní různé činnosti od přípravy dříví, zemědělských prací až po obranu a boj se zvířaty i lidmi. Nejstarší Kurki, které se dochovaly v Nepálském národním muzeu pochází z patnáctého století .

zdroj: youtube.com

Gurhkové a Kukri

Noře Kukri jsou nedílnou součástí s Gurkhy. Každý příslušník tohoto kmene ve chvíli dovršení své dospělosti přijme rituálně Kukri. Tento nůž s ním pak jde celým jeho životem a do jeho smrti. V Nepálu s tímto nožem velice zručně a obratně zachází i ženy. Oficiálně byl přijat do výzbroje Gurkhů(potažmo i do britské koloniální armády) až roku 1837 a je jím až dodnes. I v současné době má své místo v těchto jednotkách a pravidelně s ní cvičí každý příslušník Gurkhů.

zdroj: youtube.com

Moderní využití v boji

Pro příslušníky jakýchkoli jednotek současných armád je nůž pouze podpůrná zbraň, většinou v boji nepoužitá. Pro Gurkhy je a do budoucna vždy bude tato zbraň psychologickou podporou v boji, i když jejich hlavní zbraní je moderní útočná puška. Posiluje v nich sebevědomí v boji je pro ně nadpozemským spojením s jejich vlastí, přestože jsou nasazování v konfliktech po celém světě.

Video z použití kukri

Příspěvek Kukri – zbraň nepálských Gurkhů pochází z Terčík.cz

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen správně fungovat.  Snažíme se vylepšovat služby i díky analýze informací. Nebojte, vše bedlivě střežíme.