Držení nože v zahraničí

Držení nože v zahraničí

04. 06. 2019, 23:32

V některých zemích jako reakci na aktuální světové dění zpřísnili právní normy na držení zbraní. Omezení se týká také nožů, proto se množí případy kdy turista dostane pokutu za převážení nože v kufru auta.  Proto jsme zjistili, jaká pravidla platí v nejnavštěvovanějších zemích.

povolené nože v zahraničí

Držení nože v Německu

V Německu platí přísná pravidla, také jsou velmi striktně vymáhána. Pokuty dosahují až 100 eur, zatímco v ČR je převoz některých těchto zbraní  povolen.

Mezi zakázané zbraně v Německu patří: nože s pevnou čepelí další než 12 cm, vystřelovací nože s čepelí delší než 8,5 cm, vystřelovací nože s oboustrannou čepelí, pěstní nože, jednoručně otevírané nože, neboli motýlek.

Držení nože v Rakousku

V Rakousko se zastává ohledně zbraní liberálnější postoj, v jejich zákonech o zbraních není vyložený předpis, který by držení nožů upravoval, pouze rakousky vrchní soud rozděluje a popisuje nože podle způsobu použití.

Většina nožů se považuje za nože k běžnému použití. Výjimka platí pro nože s vystřelovací čepelí, boxery a nože s maskovanou nebo upravenou konstrukcí pro větší ranivý účinek, které jsou zakázány. V Rakousku je ovšem zakázáno nosit nože do škol, na veřejné akce a do veřejných budov.

držení nože v zahraničí
držení nože v zahraničí

Držení nože na Slovensku

Na Slovensku platí stejná pravidla jako u nás, zákon o střelných zbraních a střelivu se na ně nevztahuje.
Zmínka o držení nožů je pouze v přestupkovém zákoně. Přestupku se dopustí ten, kdo veřejně nosí chladně zbraně, především dýky, bodáky, šavle a jiné předměty, které by mohly být použity k násilí.

Výjimkou jsou zbraně, které jsou součástí výstroje a výzbroje bezpečnostních sborů nebo zbraně sloužící k výkonu povolání, rybářského a mysliveckého práva atd.

Držení nože v Polsku

V Polsku neexistuje žádný zákon, který by držení nožů upravoval. Je zde pouze zákon z 1999 o zbraních a municích, který upravuje sečné zbraně.
Pokud se jedná o zbraň, která je ukrytá v předmětu co nevypadá jako zbraň, je nutné povolení pro převoz přes Polsko. Povolení se vyřizuje na konzulárním oddělení zastupitelského úřadu Polské republiky v dané zemi. Musíme brát v potaz, že polská legislativa v jistých situacích postihuje držení jakéhokoliv druhu nože. Jde zejména o hromadné akce, veřejná místa a okolnosti, které nasvědčují tomu, že nůž je držet za účel spáchání trestného činu.

Držení nože ve Francii

Držení a nošení zbraní upravuje ve Francii zákon o vnitřní bezpečnosti. Zbraně rozděluje do čtyř kategorií, přičemž nože a další chladné zbraně spadají do kategorie D. Některé zbraně z kategorie D lze získat bez povolení, ostatní podléhají registraci. Za zbraň můžou francouzské zákony považovat i běžné pracovní nástroje, které dokáží způsobit bodná zranění, záleží však na logice věci a na účelu použití.

Jestliže si vezmete sekeru nebo dýku na koncert nebo jiné veřejné shromáždění, bude se to považovat za zbraň s právními následky, s argumentací vlastní sebeobrany neuspějete. Nelegální nošení a držení zbraní je trestné, nejnižší pokuta za zbraň skupiny D je 750 eur.  V závažnějších případech hrozí o vězení.

Držení nože v Anglii

Anglie se potýkala s nárůstem útoků noži, proto se i legislativa tomuto nárůstu přizpůsobila. V rámci „offensive weapon act“ může být jakýkoliv předmět brát jako zbraň.

Výslovně zakázané jsou nože jako motýlek, vystřelovací, vyhazovací a nože které neodhalí detektor kovů. Pokud Vás bude kontrolovat policie, musíte podat vysvětlení a oprávnění důvod, proč u sebe máte věc, která může být považována za zbraň. Kromě nožů to může být například šroubovák, montážní klíč a další běžné věci. Pokud s vysvětlením neuspějete, můžete být odsouzení až ke 4 letům ve vězení nebo k uhrazení tučné pokuty. Policisté bývají nekompromisní a povrchní vysvětlení obvykle nestačí.
Jediné tolerované jsou zavírací nože s bez pojistky čepele s délkou 7,6 cm, každopádně si je nesmíte vzít na fotbalové zápasy a veřejné shromáždění.

Držení nože v Dánsku

Dánsko by se v otázce nošení nožů řadilo někam mezi Německo a Rakousko. Z hlediska přepravy ve vozidle pravidla nejsou tak přísná jako v Německu, nemusí být v uzamčených schránkách, ale nesmí připraveny k okamžitému použití. Je dobré nože vozit v kufru vozidla ještě v tašce, kufříku atd.Mezi zakázané patří v Dánsku nože typu motýlek, vystřelovací, otvíratelné jednou rukou, nože s délkou čepele nad 12 cm a nože, které jako nože nevypadají. Zavírací nože do 7 cm délky jsou povoleny, nesmí ovšem mít pojistku pro zajištění čepele.

Pokud se vydáte například na koncert, do klubu nebo školy, je lepší u sebe žádný nůž nemít. V případe kontroly je dobré si připravit pádný důvod, proč u sebe povolený nůž máte. Jinak můžete dostat tučnou pokutu, nebo dokonce i několikadenní odnětí svobody.

Držení nože v Chorvatsku

Chorvatsko nemá jednoznačnou právní úpravu, v zemi panuje nejednoznačnosti a spíše záleží na koho narazíte. V Chorvatsku zbraně dělí na zakázané a na ty pro boj zblízka. Mezi zakázané zbraně se mohou řadit i ty pro boj zblízka, pokud umožňují větší ranivý účinek, co to ale doopravdy znamená, zákon neudává.
Znovu se zakazuje nosit nože na veřejných místech, při převozu se doporučuje tak, aby k nim nebyl okamžitý přístup. Zatím však nejsou informace, že by turisté měli s nošením nožů v Chorvatsku větší problémy.

Co vy, měli jste někde v zahraničí problém s nožem? Prosím podělte se o své zkušenosti.

Příspěvek Držení nože v zahraničí pochází z Terčík.cz

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen správně fungovat.  Snažíme se vylepšovat služby i díky analýze informací. Nebojte, vše bedlivě střežíme.