Jiří Čermák – Československý konstruktér zbraní

Jiří Čermák – Československý konstruktér zbraní

12. 05. 2019, 17:24

Tento rok uběhlo již 93 let od narození Jiřího Čermáka a uběhne 13 let od úmrtí jednoho z nejlepších konstruktérů zbraní v celé historii Československa. Mezi jeho konstrukce patří samopaly vz. 23 a 25(vz. 24, 26), pistole vz. 52 a dokončení projektu legendárního samopalu(útočné pušky) vz. 58.

zdroj: youtube.com

Narodil se 15.2.1926. Základní školní docházku dokončil v roce 1940, poté začal studovat na obor strojního zámečníka a dále na Vyšší průmyslové škole strojnické v Písku. Za války přežil i totální nasazení, které trvalo dva měsíce. Na konci války se začal zajímat o zbraně, se kterými se často setkával a v polovině roku 1946 nastoupil do konstrukce zbraní v ČZ Strakonice.

Začátky Jiřího Čermáka

Na začátku působen ve Strakonicích spolupracoval s Jaroslavem Holečkem a také Rudolfem Lacinou na vývoji nového samopalu a armádní pistole. Šéfoval jim v té době František Myška. První zbraní Jiřího Čermáka (tým Holeček-Lacina-Čermák), která se dostala do sériové výroby byl samopal ČZ 247(vz. 47).

Poté od roku 1947 spolupracoval s Jaroslavem Holečkem na novém projektu samopalu, který připomínal velkou pistoli se zásobníkem v rukojeti. Zbraň byla ve dvou vyhotoveních – se sklopnou opěrkou označená původně jako ČZ 447 a pevnou pažbou ČZ 148. Zbraně zvítězily v armádních zkouškách a poté byla zavedeny do ČSLA pod označením vz. 23 a 25 v ráži 9 mm Parabellum. Po přepracování na sovětský náboj 7,62×25 TT nesly označení vz. 24 a 26.

Po návratu ze základní vojenské služby zpět do Strakonic dostal za úkol rekonstrukci pistole bratří Kratochvílů ČZ 491 na sovětský náboj 7,62×25 TT. Tato pistole byla poté zavedena do armády jako vz. 52.

V padesátých letech se konstruktéři v Československu zabývali návrhem nového samopalu (útočné pušky). Vznikaly různé návrhy a konstrukce, které však nevyhověly při náročných armádních zkouškách. Zkoušky probíhaly v tehdejším Sovětském svazu. V roce 1954 přešel  Jiří Čermák do Konstrukty Brno, kde působil Václav Holek a tato konstrukční kancelář se vývojem nové zbraně intenzivně zabývala. Čermák začal spolupracovat na návrhu Václava Holka pod označením ZB 530. Po smrti pana Holka a po změně zadání projektu na sovětský náboj 7,62mm vz. 43 byl vedením tohoto projektu pod krycím označením „Koště“ pověřen Jiří Čermák společně s dalšími třemi konstruktéry z Brna. Nakonec vznikla legendární zbraň, která byla v roce 1958 zavedena po náročných zkouškách do výzbroje ČSLA pod označením „7,62 samopal vz. 58 P(pěchotní) a V(výsadkový). Výroba byla zpuštěna v Uherském Brodě a Jiří Čermák obdržel za konstrukci samopalu v roce 1960 státní cenu.

zdroj: youtube.com

Poté se zabýval dalšími konstrukcemi včetně návrhů na nástupce Sa vz. 58 a pilně pracoval až do roku 1986, kdy odešel do důchodu. I poté se zajímal o dění v oboru, napsal knihu a navštěvoval pravidelně brněnský veletrh IDET.

Zemřel po krátké nemoci 19.9.2006. Čest jeho památce.

Příspěvek Jiří Čermák – Československý konstruktér zbraní pochází z Terčík.cz

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen správně fungovat.  Snažíme se vylepšovat služby i díky analýze informací. Nebojte, vše bedlivě střežíme.