Jak dostat ze svého spacáku co nejvíce? Poradíme Vám!

Jak dostat ze svého spacáku co nejvíce? Poradíme Vám!

07. 09. 2021, 14:05

Spousta z nás má oblíbený spacák, který je mu pohodlný a bere ho s sebou všude na cesty. Poradíme Vám, jak si oblíbený spacák zachovat co nejdéle, jak se o něj starat, a tak prodloužit jeho funkčnost na léta, možná i desetiletí.

Výběr správného spacáku není jen o výběru správného teplotního rozmezí a jeho funkcí, také jde o péči o něj, aby vždy a dobře posloužil. Jestli jste si ještě svůj spacák nevybrali, rádi Vám s jeho výběrem poradíme. Pokud ale už svůj spacák máte, možná se Vám bude hodit pár rad, jak se o něj starat.

zdroj: fotobanka pixabay.com

Péče o spacák v kempu

Ať už je váš spacák z jakéhokoliv materiálu, je dobré se o něj pravidelně starat, udržovat ho v čistotě, suchu a dobře chráněný před vlhkem a různými poškozeními při kempování. Především pro péřové spacáky platí, že vám vydrží déle a bude efektivněji izolovat, ale i spacákům z jiných materiálů tyto rady prospějí.

  • Čisté oblečení do spacáku – i když už nemáte energii na nic, vždy se převlečte do čistého oblečení. Pot a špína z oblečení se částečně přesune na spacák, který pak ztrácí své izolační schopnosti nebo se alespoň sníží. Vyměňte si, proto oblečení, ve kterém jsme byly celý den na čisté spodní prádlo a pyžamo, pokud je moc horko tak jen na čisté spodní prádlo a triko. Mastné vlasy můžete schovat do čepice nebo šátku. Opalovací krém se snažte co nejvíce otřít nebo smýt.
  • Spací vložka okolo nebo do spacáku – Vložky se vyrábí z bavlny, vlny, polyesteru apod., jsou také poměrně lehké. Její výhodou je, že udrží batoh čistý, protože chrání spací pytel před okolím. Další výhodou je, že přidají pár dalších stupňů navíc, a to až 2-10°C. Po výletu pak vložku jednoduše hodíte do pračky a je připravená na další výlet.
  • Spodní ochrana – Jestli se rozhodnete přespat pod širákem, nezapomeňte pod sebe dát kvalitní spací podložku. Spacáky mohou mít nepromokavou dvojitou vrstvu, ale i tak je potřeba jej chránit před kamínky a větvemi.
  • Šetrné chování – K ohni si radši vezměte raději starý spacák, který můžete zničit, zničit si nový drahý péřový spacák by byla škoda.
  • Pravidelně větrejte spacák – Spacák obraťte naruby a vysušte jej zevnitř. Nenechávejte ho ale dlouho na přímém slunci, UV záření totiž ničí jeho vlákna.

Správné sbalení spacáku do obalu 

Pokud spacák nepoužíváte, máte ho obvykle uložený ve speciálním obalu přímo od výrobce. Sáčky na spacák můžou mít různé barvy a velikost a dnes se obvykle zavírají pomocí stahovací šňůrky. Také můžete pořídit nepromokavé sáčky anebo ty, které se dají silně zabalit, tak že se vydají i do kapsy.

Tipy, jak nejjednodušeji sbalit spacák:

  • Nejdříve začněte spodní částí spacáku, přičemž zip mějte částečně zavřený. Spodní část nacpěte do obalu a postupně cpěte i zbytek spacáku, dejte si pozor, aby se obal plnil rovnoměrně. Tak se uvolní vzduch a švy tak budou rovnoměrně zatíženy.
  • Jestli má pytel na spacák nepromokavou vrstvu, před plněním ho obraťte na ruby, jelikož vnější vrstva může zadržovat vzduch, což při plnění obalu není příjemné.
  • Obal spacák bývá obvykle větší, než je potřeba, můžete ho tak v batohu ještě více stlačit.
  • Vaky s kompresí vám také pomohou ušetřit místo navíc v batohu. Spacák do něj jednoduše nacpete a potom pomocí kompresních popruhů stáhnete do maximální komprese. Nemějte ale spacák maximálně stažený moc dlouho, může tak dojít k zmenšení jeho potencionálu a může dřív slehnout.
  • Voděodolné vaky na spacáky se hodí hlavně, když se chystáte do deštivého počasí. Také se hodí, pokud spacák nesete mimo batoh, můžete použít i běžný vak na spacák ale dovnitř nebo vně něj dát plastový pytlík. Mokrý spacák vás moc nezahřeje, ale např. vlněný nebo syntetický spacák hřeje, i když je mokrý.

Spacák mimo batoh má své výhody, nejenže nezabírá tolik místa, ale je k němu i rychlejší přístup. Bude také méně odolnější vůči vodě, takže si na to budete muset dávat větší pozor.

zdroj: fotobanka pixabay.com

Dlouhodobé skladování 

Skutečnost, jak uložíte svůj spacák, přímo ovlivňuje jeho výdrž, takže rozhodně nejde o nic, nad čím byste měli mávnout rukou. Když tedy přijedete z kempu, první věc, kterou musíte doma udělat, je otevřít spacák, pověsit a nechat uschnout.

Poté jej uložte do velkého volného obalu nebo jej v šatně přehoďte přes trubku. Podobné ochranné kryty nejsou standardní pro všechny modely, ale výrobci obvykle poskytují navíc. Existují však výjimky a různé cenové skupiny pro vybavení. Lze ji však nahradit jakoukoli látkou nebo starým povlečením.

Spací pytel v žádném případě neskladujte v pytli se stahovací šňůrkou, jinak se po delší době poškodí. Spací pytel určitě neskladujte v neprodyšném obalu, protože se v něm bude hromadit vlhkost a kondenzace, která může časem snadno zplesnivět.

Praní a sušení spacáku

Péči o svůj spacák musíte přizpůsobit podle toho, zda máte syntetickou nebo péřovou náplň. Peří potřebuje více péče i času. Proto řada lidí raději platí profesionálům, aby to udělali za ně.

Lokální čištění fleků a špíny 

Jediná věc, kterou váš spací pytel potřebuje, je spíše částečné čištění než úplná koupel. Vzhledem k tomu, že čištění spacího pytle vždy sníží jeho izolaci a objemnost, měli byste se soustředit právě na lokální čištění.

Na výrobu čistící pasty použijte malé množství čisticího prostředku (bez mýdla – nedetergentní) a poté jemně očistěte znečištěné místo starým zubním kartáčkem. Zaměřte se hlavně na límec a kapuci, tam má tendenci se lepit a hromadit olej z hlavy, vlasů a kůži na krku. Pokud budete držet vnější vrstvu mimo izolační vlákna, můžete místo umýt a opláchnout, aniž byste cokoli namočili.

Obvykle si i několik let vystačíte pouze s lokálním čištěním, pokud se vám spacák nějak extra nezašpiní, až pak je potřeba ho vyprat celkově.

Správné praní spacího pytle

Když se váš spacák zašpiní, a to začne ovlivňovat jeho izolační vlastnosti, nemůžete dělat nic jiného než ho celkově vyprat.

Prostudujte si pečlivě manuál přiložený od výrobce ve spacím pytli. Samozřejmě se jich držte co nejvíce.

Málokdo je ochotný přenechat spacáky profesionálům. Je to rozhodně nejlepší a nejspolehlivější způsob, jak prodloužit životnost spacáku. Pravdou je, že pokud si pořídíte spacák za desítky tisíc, byla by opravdu škoda si spacák zničit svou neodborností.

Pokud jste se to přece jenom rozhodli zvládnout sami, pak vezměte v úvahu, že schnutí trvá asi dvě až tři hodiny (syntetická náplň schne rychleji). Nejjednodušší cestou může být praní a sušení v laundro-matech. Opět použijte jemné, detergentní mýdlo, které je speciálně navrženo pro čištění syntetických náplní/peří. Vezměte si s sebou i něco na zabavení, připravte se, že tam pár hodit strávíte.

zdroj: fotobanka pixabay.com

Co při praní nedělat? 

  • Nepoužívejte chemické prostředky – Rozpouštědla mohou zničit přírodní oleje v náplni, které pomáhají udržet izolační vlastnosti.
  • Nepoužívejte chlorované a podobné přípravky.
  • Neperte spacák ve shora plněné pračce s agitátorem – Ten může způsobit rozervání švů. Pračka s horním plnění ale ničemu nevadí.

Ruční praní 

  • Vanu naplňte studenou nebo teplou vodou, přidejte vhodný čistící přípravek pro peří nebo syntetické náplně. Pozor, nedávejte ale příliš mnoho mýdla, pokud je voda hodně mýdlová, bude se v ní špatně a déle máchat.
  • Spacák vložte do vody a jemně do něj zapracujte mýdlo, po celé délce a všude. Nejvíce zašpiněná místa o sebe pořádně odřete. Nechte ho ve vodě asi hodinu, tak bude mít mýdlo největší účinek na špínu.
  • Vanu vyprázdněte a vyždímejte ze spacáku veškerou vodu.
  • Vanu znovu naplňte teplou nebo studenou vodou, opláchněte zbylé mýdlo ven. Znovu spacák promněte a vodu znovu vymačkejte. Toto dělejte tak dlouho, dokud voda ve vaně nebude mýdlová.
  • Opatrně ze spacáku vymačkejte zbylou vodu. Spacák jemně smotejte jako karimatku a nechte jej v této pozici sušit. Nezatěžujete tak švy a je to pro pytel nejpřirozenější poloha, zaručí vám tak až 100% zachování kvality vláken.    
  • Pokud máte doma velký sušák, můžete zde spacák uložit při schnutí. Pokud nemáte moc prostoru, jděte raději do laundro-matu.
  • Pokud se rozhodnete sušičku nepoužít, rozložte spacák na dostatečně velký a rozsáhlý povrch, taky by měl být čistý. Můžete jej rozložit ale i na zahradě, také pod něj můžete položit ručník a dosušit v částečném stínu.

zdroj: fotobanka pixabay.com

Praní v pračce

  • Většinu spacáků lze prát v pračce, pokud jsou plněny zepředu nebo shora a nemají agitátor. Upozorňujeme, že různé moderní pračky mají za cíl být co nejvíce efektivní, takže vám spacák neprotřepou tak, jako stará pračka nebo laundro-mat.
  • K praní vždy používejte režim „jemné prádlo“. Ve studené nebo teplé vodě použijte mýdlo doporučené výrobcem. Zkuste ho ale používat střídmě, abyste se vyhnuli přetečení nebo přepěnění pračky.
  • Pokud vám samotný spacák nestačí, stačí přidat pár kilogramů oblečení, aby se optimalizovalo otáčení bubnu, třepání a vyvážení vibrací.
  • Abyste zajistili, že nezůstanou žádné zbytky mýdla, umyjte vše alespoň dvakrát. Můžete také dát stejný postup jako při praní poprvé, ale tentokrát nedejte mýdlo a nechte spacák jen k oplachování.

Sušení spacáku 

  • Nastavte sušičku na nízký výkon. To se liší stroj od stroje, takže to raději často sledujte. Pokud je něco příliš horké, některé syntetické materiály se rozpustí (i přes to, že je váš spacák péřový, je potřeba vlákna něčím spojit, a to můžou být syntetická vlákna).
  • Až je váš spacák skoro suchý, vložte do sušičky dva nebo tři tenisáky, popřípadě čisté tenisky. To pomůže rozbít chomáčky výplně a peří. Stejně tak by měl po vytažení dobře obnovit svůj tvar.
  • Před vložením do skladovacího/ochranného vaku se ujistěte, že je váš spacák zcela suchý. Dobré je ho nechat schnout přes noc, tak si můžete být jistí, že je suchý.

Další rady, jak se starat o spacák 

  • Kontrolujte pravidelně svůj spacák, zaměřte se na švy, zipy a lanka, musí být v dokonalém stavu. Vnitřní izolaci prohmatejte, zda je rovnoměrně rozmístěná. Po nějaké době bude izolace nerovnoměrná, tomu ale může pomoct právě praní a sušení.
  • Pokud jde o obnovení trvalé ochrany před vodou – DWR – po čase ztrácí jak kvalitu, tak funkčnost. V manuálu od výrobce však naleznete, jak ochranné vrstvy konkrétního spacáku obnovit. Najdete i produkty od jiných výrobců na obnovu DWR, ale možná budete zbytečně riskovat.
  • Co dělat, pokud začne vylézat peří? Vrstvy jsou z hustě pletené látky, která zabraňuje peří se dostat ven, pokud se to ale přece jen stane, nepanikařte, je to normální a stává se to většinou v okolí švů. Jemně jej propracujte rukama, dírky se uzavřou.

 zdroj: www.top-armyshop.cz

 

Příspěvek Jak dostat ze svého spacáku co nejvíce? Poradíme Vám! pochází z Terčík.cz

Najděte ten nejlepší spacák na srovnávači jings.cz

Komentáře3

14. 05. 2023, 11:19:09
Josef Škobrtal - odpovědět
Jak pečovat o péřový spacák? Díky za odpověď.
14. 05. 2023, 11:19:26
Josef Škobrtal - odpovědět
Jak pečovat o péřový spacák? Díky za odpověď.
14. 05. 2023, 11:19:32
Josef Škobrtal - odpovědět
Jak pečovat o péřový spacák? Díky za odpověď.

Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen správně fungovat.  Snažíme se vylepšovat služby i díky analýze informací. Nebojte, vše bedlivě střežíme.