Jak se připravit na napadení medvědem? A jak mu předejít?

Jak se připravit na napadení medvědem? A jak mu předejít?

20. 07. 2020, 14:03

Medvědi jsou opravdu krásná a neuvěřitelná zvířata a bude nepochybně vzrušující vidět jednoho na vaší procházce. Ale mělo by se to vždy stát z dobré vzdálenosti respektující zvíře. Pokud tedy jedete do zemí, které jsou plné černých medvědů, medvědů hnědých nebo medvědů grizzly, pak jsou určité kroky přípravy, které můžete udělat jako součást vaší prevence. V důsledku toho jsou šance na nebezpečnou blízkost výrazně sníženy. Neuškodí ale také se na něj trochu připravit, ať máte nějaké to eso v rukávu.

zdroj: fotobanka pixabay.com

Jak naplánovat turistickou trasu územím medvědů?

Než se vydáte na místa, kde jsou, ujistěte se, že si prostudujete, jaké jsou na jednotlivých místech regulace a jaké jsou jejich počty a hrozby. Některé parky a místa vás nenechají projít, pokud nemáte pepřový sprej proti medvědům. Ostatní se nestarají. A jiní to zakazují.

Příklad z praxe – v místech, jako jsou USA, kde žijí medvědi (Glacier, Grand Teton,…), ale místní „rangers“ (správci)  doporučují nosit pepřový sprej na medvědy. Existují však i jiná místa (například Yosemitský park, kde žijí pouze černí medvědi a nesmíte zde je mít nesmíte).

Také si pamatujte, jaké proti-medvědí zámky a hole pro umístění jídla nad zemí zde jsou a jak to ovlivní vaše standardní vybavení a co bude pravděpodobně chtít navíc.

zdroj: fotobanka pixabay.com

Jak se vyhnout medvědům na cestě?

Zde je několik tipů, jak to udělat, což je zdaleka nejdůležitější v místech, kde žijí medvědi grizzly, ale lze je použít i na jiné medvědy:

  • Necestujte před setměním nebo ráno. To je doba, kdy jsou medvědi nejaktivnější.
  • Cestujte ve skupině nejméně čtyř lidí a buďte blízko sebe. Větší skupiny jsou méně často terčem útoku medvěda.
  • Nebojte se dělat hodně hluku, medvěda tak upozorníte na vaši přítomnost a dáte mu spoustu času zmizet. Je přijatelné všechno hlučné – křik, zpěv, tleskání, praskání dřeva ... Lidé v parcích nedoporučují používat píšťalky ani křičet. To naopak může medvěda  přilákat, zní to jako zraněná zvěř. Medvědí zvony nejsou dostatečně hlasité, aby byly užitečné. Také si neustále uvědomujte své okolí. Hlasitý potok, vítr ve stromech a hustá vegetace atd. může zajistit, že se medvěd o vás nedozví, jakmile má, a tak rachot dělejte pořádný.
  • Noste sprej na medvědy. Obsahuje aktivní pálivé látky z kajenských paprik, které ovlivňují oči a dýchací systém zasaženého. Je navržen tak, aby odradil útočícího medvěda. Ale pozor, když vítr fouká směrem k vám, může se stát, zasáhente sami sebe! Celá láhev se vyprázdní za přibližně 7 až 9 sekund a efektivní dosah je 3 až 10 metrů. Ale přenášejte jej pouze v pouzdře na pepřový sprej, nikoli v pouzdře na opasku a ne v batohu, protože pak ani nemusíte mít dostatek času na jeho najití. Je to nejlepší způsob, jak se zbavit medvěda. Překoná dokonce střelné zbraně s asi 90% setkání s přežitím. Důkladně však nastudujte, jak se podobná hračka ovládá, protože ji můžete mít čas použít pouze několik sekund. To obvykle znamená, že pojistku odtrhnete dříve, než lze sprej stlačit. Trénujte jeho rychlé odstranění před cestou, ve tmě atd. A jelikož je to sprej, některé aerolinie z něj nemusí být příliš nadšené při jeho přepravě, nebo to ani nemusí jít.

Pozor: v kempu nic nestříkejte preventivně (batoh, stan,…), nejedná se o odpuzující prostředek proti komárům a paradoxně to může medvěda znovu přitáhnout jako zvláštní a nově vonící a potenciální jídlo.

zdroj: fotobanka pixabay.com

Jak udržet medvědy z vašeho kempu?

Medvědi, kteří dlouho touží po lidském jídle, které už jednou ochutnali, se mohou stát problémem i pro vás. Tito medvědi jsou pak preventivně stříleni, takže pro udržení zdraví medvědů na původní úrovni a své vlastní bezpečí, držte své jídlo dál (tj. mimo kemp) i od medvědů.  Vždy se řiďte těmito tipy v medvědy preferovaných místech:

  • Nikdy nenechávejte jídlo venku ve volné přírodě a bez dozoru. Skrývejte ho ve dne i v noci. Les a divočina jsou vždy aktivní – může si na něj někdo políčit ve dne i v noci.
  • Používejte správné způsoby skladování potravin. Konkrétně v oblastech s medvědy to zahrnuje proti-medvědí šroubovací obaly pro potraviny, použití stromů a stojatých pevných tyčí k zavěšení jídla, nebo cokoli kovového nebo z pevného plastu, do kterého nestrčí pracky ani ho neprokousne. Veškeré jídlo a suroviny skladujte na místech, kde na ně nemůže dostat, a nemělo by to být ve středu kempu. Medvědi jako jídlo přitahuje všechno: lak na boty, opalovací krém, pasta, dokonce i nádobí, které se jeví jako dostatečně čisté, ale jde ještě cítit. Musíte vzít každý malý kousek oblečení, ve kterém jste vařili, a dát ho do vakuově odděleného pytle na odpadky. Někteří turisté raději přidají i jídlem postříkaný vařič. Všechno, co nasáklo pach jídla, by mělo být oddělené.
  • Všechny vůně držte mimo kemp. Vařte jídlo, umývejte nádobí a ruce mimo kemp. Nepřilákávejte zbytečně medvědy tam, kde spíte. Používejte také jen malý kousek neparfémovaného tekutého mýdla.
  • Všechno, v čem jste vařili, důkladně vydrhněte drátěným kartáčem. Drátěnku pak samozřejmě opět vložte mezi izolovaný odpad.
  • Řiďte se životním heslem „žádné stopy v přírodě“. Stejně jako jakékoli jiné oficiální místní předpisy a pravidla. Je to ve vašem zájmu. A totéž platí i pro vaše výkaly.

zdroj: fotobanka pixabay.com

Co dělat, když narazíte na černého / hnědého medvěda / grizzlyho?

Většina medvědů si je velmi dobře vědoma člověka a uteče, když vás bude cítit, vidět nebo slyšet (všechna zvířata mají alespoň jeden lepší smysl pro několik řádů než člověk). Medvědi jsou však nepředvídatelní a nebezpeční. Takže vždy, když je to možné, mu vždy dejte dostatek prostoru k pohybu.

Jak reagovat po setkání s medvědem, se může lišit v závislosti na typu medvěda. Někdy může být obtížné říci, o jaký typ jde, protože jak medvěd grizzly, tak i černý medvěd mohou nabývat různých odstínů (blond až černé). Ale ve východních Spojených státech jsou medvědi pouze černí.

Medvěd černý

zdroj: fotobanka pixabay.com

Černí medvědi žijí v Asii a Spojených státech téměř na celém severním kontinentu, takže šance na to, že jednoho potkáte, je jen otázkou času. A další medvědi žijí v Asii. Ale medvědy potkáte i jižním směrem. Co se týče našich domácích vod, na Moravě, ve Slezsku a na Slovensku je medvěd brtník (vyskytují se také české výskyty).

Pokud jedete do USA, pak černý medvěd nemá na hrudi hrb, má vyšší uši a rovný profil obličeje.

Medvědi grizzly jsou rozšířeni na Aljašce, v západní Kanadě a na jihu žijí pouze v několika z 48 níže položených států – zejména ve Wyomingu, Montaně, Idaho a případně na severních kaskádách ve Washingtonu. Grizzlyho poznáte podle masivního hrbu na zádech, malých kulatých uší a zakřiveného / konkávního profilu obličeje.

Medvěd hnědý

zdroj: fotobanka pixabay.com

Jak se tedy konkrétně chovat u jakéhokoliv medvěda?

  • K medvědovi se nikdy zbytečně nepřibližujte.
  • Tím spíše to platí, pokud uvidíte medvíďata. Medvědice jsou nejvíce nebezpečné a jsou známy tím, že vystartují bez varování.
  • Pokud medvěda uvidíte dřív, než on vás, vraťte se stejnou cestou jako jste přišli a stále ho mějte na očích.
  • Jestli jste ve větším počtu, pohybujte se blízko sebe, vypadáte tak hrozivěji. Pak se ideálně vraťte a jděte jinou cestou.
  • Dejte medvědům dostatek prostoru k odchodu. Pokud jinak nemůžete pokračovat, budete muset počkat, až z oblasti odejde.  
  • Máte u sebe sprej na medvědy? Je na čase ho připravit.
  • V jakých situacích bojovat? Pokud vás napadne ve stanu, sleduje vás, v noci a nebo kdykoliv je vaše situace kritická.
Medvěd hnědý

zdroj: fotobanka pixabay.com

Co dělat, když narazíte na černého medvěda?

  • Pokud se k vám vydá černý medvěd, zvedněte ruce, abyste vypadali co největší a hlasitě na něj řvěte. Bouchejte o sebe nádobím apod. Neuškodí po něm i něco hodit, jako například poleno nebo kámen.
  • Vezměte si na obranu pořádnou kládu.
  • V kempu zavřete všechno jídlo do kovové schránky nebo proti-medvědího obalu. Pokud na to není čas, jídlo neste a ustupujte, i když se jedná jen o špinavou pánev. Je zásadní, aby se k jídlu nedostal.
  • Když medvěd stále doráží a vypadá to, že se zajímá více o jídlo než o vás, nezbývá nic jiného než mu ho hodit. Pak se snažte co nejrychleji odejít.
  • I když se medvěd může zdát neškodný a že si vás jen prohlíží, snažte se ho i tak zastrašit a pomalu ustupovat.
Medvěd černý

zdroj: fotobanka pixabay.com

Co dělat, když na vás zaútočí černý medvěd?

  • Nehrajte mrtvého!
  • Braňte se agresivně, už vás totiž bere jako kořist a jídlo. Použijte klacek, kameny, píchejte a kopejte ho do nosu a očí.
Medvěd černý

zdroj: fotobanka pixabay.com

Co dělat, když narazíte na Grizzlyho?

  • Postavený grizzly si vás typuje, prohlíží si vás. Mluvte klidným hlasem, nenavazujte oční kontakt a neutíkejte, pouze pomalu couvejte. Jinak budete vypadat jako hrozba, lovná zvěř a nejspíš po vác půjde.
  • Grizzly může udělat falešný výpad, který se musíte spolehlivě naučit rozpoznat od normálního, během kterého vztyčí uši, může funět a vyjít kousek k vám. Zachovejte klid. Držte si svoji zem a stále na něj pomalu a klidně mluvte. Připravte si sprej proti medvědům, ale nikdy se neotáčejte zády a neutíkejte. Když se medvěd otočí po prvním výpadu a odejde, tak ustupujte.
Medvěd Grizzly

zdroj: fotobanka pixabay.com

Co dělat, když na vás zaútočí grizzly?

  • Pokud má medvěd sklopené uši, je tichý, hlavu má nízko skloněnou a jde k vám, jde o agresivní útok. Pokud se dostane do účinné vzdálenosti pod 10 m, použijte pepřový sprej na medvědy. Miřte níž, ať neminete hlavu. Nepanikařte a vyčkejte na správnou chvíli, kdy sprej použít.
  • Když sprej nemáte nebo selže, hrajte mrtvého.
  • Lehněte si naplocho na zem, mezi vámi a medvědem mějte na břiše batoh. Rukama si zakryjte zadní stranu krku a rozkročte se, aby jste nemohli být povaleni.
  • Pokud vás i tak medvěd převalí, otočte se znovu do stejné pozice.
  • Můžete také napodobit polohu kanónové koule, aby vás neměl kam kousnout.
  • Stát se může i to, že vás jednou kousne a odejde.
Medvědi Grizzly

zdroj: fotobanka pixabay.com

Co dělat při setkání s medvědem hnědým?

  • Držte se turistických tras. Pokud jste ale i tak ve velké divočině, vytvářejte opravdu nepřirozené zvuky, ty by měly zaplašit naproste všechno.
  • Tito medvědi jsou nejvíce aktivní v ráno, večer a v noci. V tuto dobu dávejte větší pozor. Také si dávejte pozor u jejich potravinových zdrojů, jako jsou borůvky, ostatní zvěř apod.
  • Medvědi váš domov a město respektují, proto i vy respektujte rezervace, zákazy sběru plodů apod.
  • Poblíž medvědů také často vyvážejte popelnice, ať nedostanou šanci se v nich hrabat.
Medvěd hnědý

zdroj: fotobanka pixabay.com

Co dělat, když na vás zaútočí medvěd hnědý?

  • Pro medvědy nejste primární kořist, problém přijde až pokud o vás neví, proto lámejte větve apod.
  • Odborníci opět doporučují na medvěda mluvit klidným hlasem a nedívat se do očí, jinak může zaútočit. Neutíkejte, pouze se pomalu vzdalujte.
  • Pokud vás medvěd sleduje, můžete mu nechat něco co vzbudí jeho pozornost.
  • Nesnažte se ho zahnat řevem nebo mávání rukama, v této fázi ho spíš vyprovokujete.
  • Když se medvěd postaví na zadní, neznamená to výhružné gesto, ale chce jen lépe vidět. Pomalu a v klidu se vzdalujte. Mluvte hlubokým a klidným hlasem, aby medvěd věděl, že jste člověk.
  • Pokud vás napadne, platí to stejné jako u grizzlyho – smotejte se do klubíčka a chraňte si krk. Medvěd obvykle útok jen předstírá a když nebudete hrozba nebo útočit, tak po chvíli ztratí zájem a odejde.
  • Medvěd pravděpodobně uteče i při setkání zblízka.
  • I když tento medvěd dokáže krávu zabít jednou ranou, tak v případě napadení člověka to není obvykle nic smrtelného. Medvěd se vás bojí stejně jako vy jeho,  proto útočí pouze pokud ho překvapíte.
Medvěd hnědý

zdroj: fotobanka pixabay.com

Příspěvek Jak se připravit na napadení medvědem? A jak mu předejít? pochází z Terčík.cz

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen správně fungovat.  Snažíme se vylepšovat služby i díky analýze informací. Nebojte, vše bedlivě střežíme.