15 tipů, jak si přivolat pomoc venku, mimo civilizaci.

15 tipů, jak si přivolat pomoc venku, mimo civilizaci.

21. 07. 2020, 14:11

Vědět, jak signalizovat o pomoc je velmi důležité a to především, když se ztratíte v lese, divočině nebo kdekoliv mimo civilizace. Čím více způsobů signalizace budete znát, tím větší bude šance, že vás v pořádku najdou.

Jednou na tom může záviset váš život, takže je lepší to nepodceňovat. Většina lidí z moderní civilizace není obvykle nějak zběhlá v přípravě na nástrahy outdooru.

Je to všeobecně pravdou, ale bohužel tím pádem i venku, kde člověk pod panikou jedná zoufale a hledá jakýkoliv zdroj, který by mu pomohl. Je tady ale spousta signálů, které vám mohou pomoci, takže pokud se naučíte všechny, nebo jen optimálně 3-4 způsoby, tak budete připraveni.

zdroj: fotobanka pixabay.com

Jak signalizovat o pomoc? 

Mobilní telefon

Signál na váš chytrý telefon můžete chytit i v lese nebo venku, ale raději na něj nespoléhejte. A tím spíše, pokud se nacházíte v oblastech s horami, kopci nebo vysokými stromy.

Hledání signálu také urychlí vybití vaší baterie, náhoda je blbec, jednou si ji zapomenete nabít a zrovna ten den budete muset někoho kontaktovat z míst, kde je slabý signál.

Pokud nefunguje vaše síť, obvykle bude fungovat nějaká jiná, konkurenční, která vám poskytuje alespoň nouzové volání.

  1. tip – Pokud je slabý signál, je lepší odesílat SMS, u těch je větší šance odeslání.
  2. tip Satelitní telefon funguje kdekoliv na světě, dají se najmou jako poslední záloha.

zdroj: fotobanka pixabay.com

Zrcátko

S rostoucími teplotami a slunečnými dny i u nás, nabývá tento signalizační prvek stále více populární i u bushcrafťáků v našich končinách.

Poslouží i zrcátko běžné, kosmetické nebo medicínské, ale větší spoleh je na survivalové signalizační zrcátko. Rozpoznáte ho snadno, uprostřed má zaměřovač pro cílení paprsku.

zdroj: youtube.com

Oheň a kouř

Vždy mějte po ruce několik cest, jak si oheň zapálit a budete doslova za vodou, např. sirky, voděodolné sirky, větruvzdorné sirky, plnitelné zapalovače Zippo, plynové zapalovače, hořčíkový podpalovač, křesadlo apod.

Když je pak oheň dostatečně velký, můžete na něj dát cokoliv zeleného, tím vyprodukujete hodně kouře. Je na vás, zda to uděláte hned, nebo až když máte pocit, že slyšíte zvuky, např. letadlo.

Olej z auta nalitý na oheň způsobí také hustý černý kouř. Stane se tak i když přihodíte něco plastového nebo gumového, např. pneumatiku.

V noci ale i běžný oheň vytvoří hustý infračervený maják ohně, který k vám přitáhne pozornost, tím víc někoho s infračerveným dalekohledem.

zdroj: fotobanka pixabay.com

Vlajka

Stejně dobře jako vlajka může posloužit šátek přivázaný na větvi a jeho pohyb, pokud tedy nebude maskovací. Ale i tak je maskovací šátek lepší než nic – pohyb přitahuje pozornost.

Skvěle poslouží i barevné triko, pokud použijete kontrastní věc, která se pohybuje ve větru a vyčnívá z pozadí, máte skvělý signál.

Nebo můžete mávat s celtou, pokud ji máte. Stejně tak barevná košile, trenky apod. A taky nezapomeňte na mylarové termofólie a termo přikrývky jsou velmi lesklé.

Svítilna

Po celou noc se paprsek světla postará o to, že velmi dobře uvidíte. Ale na horách, v mraku nebo mlze už tak neuvidíte, maximálně několik desítek metrů.

Signalizace probíhá jednoduše, když cokoliv třikrát zopakujete, je to mezinárodní znak pro pomoc – SOS = …—…

Morseova abeceda je nejlehčí forma signalizace, protože osoba, která ji zná může předat jakkoliv složitou zprávu. SOS zná většina lidi, jak u nás tak i v USA, Kongu apod.

zdroj: fotobanka pixabay.com

Chemické světlo

Výhoda chemických světel je ta, že jsou lehké, malé, viditelné v noci a svítí celé hodiny. Můžete ho přivázat na kousek provázku a točit s ním nad hlavou, to upozorní záchranáře na to, kde vás mají hledat.

Píšťalka

Křičet při snaze o záchranu je velká ztráta energie, zatímco hvízd z píšťalky je mnohem lepší a nese se výrazně dál. Píšťalka přitom nic neváží, takže mít ji v sadě na přežití nebo KPZ je dobrá volba.

zdroj: fotobanka pixabay.com

Trubka na spreji

Jinak také AirHorn, je  v některých místech doporučená ochrana proti medvědům a jiné zvěři. Trubka na spreji totiž dokáže vydat zvuk srovnatelný se sirénou auta nebo lodi.

Tato forma ochrany je už lehce neohrabaná, ale kdo nemá plíce na píšťalku, tak s AirHornem docílí stejné parády a i následného účinku. Není to náhoda, že se používá k signalizaci na lodi.

Dvoucestná vysílačka

Vaše nouzová sada by v žádném případě neměla být ochuzena o malou ruční dvoucestnou vysílačku. Možná se vám podaří kontaktovat jinou osobu v dosahu, takže případně zkoušejte všechny možné kanály.

zdroj: fotobanka pixabay.com

Znak „SOS“

Pokud se nacházíte na otevřeném prostranství a pod pravidelným leteckým provoze, můžete vyskládat velký nápis SOS z konstrastních věcí v písku nebo hlíně. Nezapomeňte, že to musí být co nejvíce kontrastní věc ve dne, a pokud půjde v noci zápalit, tím lépe.

Cokoliv v sérii tří

Pokud v noci uděláte tři ohně, je každému záchranáři hned jasné, že jste v nouzi. Stejně to platí pro tři hromady kamení, tři ouknutí na píšťalky, tři záblesky ze svítilny nebo tři výstřely ze zbraně. Tento signál by měl kdekoliv na světě vzbudit pozornost.

Světlice / raketa

Raketa na oslavy, světlicová pistole a podobná pyrotechnika je další skvělá alternativa signalizace. Ale musíte přihlédnout k tomu, že to asi není úplně nejlepší nápad v suchém lese.

zdroj: fotobanka pixabay.com

Signalizační páska

Dnes už se vyrábí i speciální typ lepící pásky, který je barevný, kontrastní a dá se omotat okolo stromu nebo jím napsat vzkaz pro případ, že vás už někdo hledá.

Cokoliv mimo normu v přírodě

Předměty, které se normálně v přírodě nevyskytují, přilákají vaši i cizí pozornost, třeba i vašich potencionálních záchranářů.

Musíte být kreativní a přemýšlet ve velkém, co třeba použít mylarovou termofólii na střechu. A pro ještě větší efekt můžete poplíž vašeho zázemí vyskládat kameny SOS.

Vše co u sebe máte si před sebe vysypte a zamyslete se, co by se dalo použít na přílákání pozornosti a použít k signalizaci. Také se podívejte po okolí, jaké zdroje se kolem vás nachází, jako např. spadlé stromy, plast, hadr, apod.21

Osobní GPS lokátor

Pokud jde o osobní GPS lokátory signálu, je to sice dražší záležitost, ale o jejich praktickém využití není pochyb.

Při aktivaci se připojí k jednomu z vládních satelitů, určí vaši polohu a tu pak pošle týmu, který vás přiletí vyzvednout. Pozitivem na nich může být to, že nemají prakticky žádné další náklady za síť ani žádné poplatky.

 

 

Příspěvek 15 tipů, jak si přivolat pomoc venku, mimo civilizaci. pochází z Terčík.cz

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen správně fungovat.  Snažíme se vylepšovat služby i díky analýze informací. Nebojte, vše bedlivě střežíme.