Tlumiče na zbraň – jediná efektivní ochrana sluchu

Tlumiče na zbraň – jediná efektivní ochrana sluchu

02. 06. 2020, 14:37

Tlumiče hluku výstřelu jsou v současné době doplňkem ke zbraním kategorie A, tj. zakázaným. Americký federální zákon vypadá podobně v případě tlumičů hluku výstřelu: od roku 1934 jsou tlumiče hluku samostatně regulovaným doplňkem zbraní. Lékařský výzkum v posledních letech však ukázal, že standardní prostředky protihlukové ochrany (sluchátka do uší, sluchátka) nestačí k ochraně sluchu střelců a americký kongres zavedl zákony umožňující bezplatné používání tlumičů hluku (H.R.367, s. 59).

Otázka zrušení zákazu tlumičů je aktuální i v České republice v souvislosti připravovanou implementací zákazové směrnice a následnou plánovanou kompletní obměnou zbraňové legislativy. V posledních letech se toto téma stalo důležitějším také ve vztahu k bydlení, které se na mnoha místech přibližuje ke střelnicím.

Zdravotní následky tlakové vlny

Malé až střední poškození sluchových nervů v uchu je opravováno proteinem zvaným gamma-actin. Velmi hlasitý hluk z leteckých motorů, velmi hlasitá hudba nebo výstřel, však často vede k nevratnému poškození.

Z pohledu střelné zbraně je rázová vlna generovaná během výstřelu obzvláště nebezpečná. To může vést k 1000násobnému krátkodobému zvýšení tlaku. I izolované vystavení takové tlakové vlně s hlukem vyšším než 140 dB může vést k trvalé ztrátě sluchu. Většina zbraní generuje hluk v rozsahu 140-170 dB. Úplná nebo významná částečná ztráta sluchu je typická pro ozbrojené profese, jako jsou vojenští veteráni, kteří mají nejčastější úrazy.

zdroj: fotobanka pixabay.com 

Ochrana sluchu vs. tlumič

Sluchátka nebo špunty do uší, samotně nebo společně, mohou snížit úroveň hluku pouze o 20-30 dB. Pro mnoho zbraní to stále znamená hluk nad 120 dB, tj. ekvivalentní hluku automobilu, který troubí na osobu stojící před ním. Pro srovnání, většina moderních tlumičů hluku může snížit hluk až o 50% lépe, tj. o 30-45 dB.

Je tedy možné dosáhnout zdravotně nezávadné hladiny pomocí kombinace tlumiče a sluchátek/šputntů pro mnoho zbraní. Samotný tlumič hluku nebo samotná sluchátka tlumí hluk, ale například puška 308W bude ve většině případů stále překračovat limit 140 dB, a tak i se sluchátky může dojít ke značnému poškození sluchu.

zdroj: fotobanka pixabay.com 

Hollywood vs. realita

Jedním z důvodů, proč jsou tlumiče vnímány negativně, je skutečnost, že jsou užívány ve filmech, kde je mají pouze zabijáci a kde tlumiče vedou k prakticky tiché vraždě.

Realita tlumičů je však taková, že drtivá většina zbraní není utlumena pod 120 dB, tj. úroveň odpovídající troubení auta. Z pohledu samotné střelby jsou tlumiče důležité především pro lepší stabilitu, zejména po výstřelu, a pro snížení zpětného rázu nebo odstranění plamene při střelbě v noci.

Také v případě kriminálního použití není. Navzdory tomu mají zločinci stále hluk na úrovni automobilového klaksonu, což je mírné utlumení, vzhledem k významnému nárůstu velikosti zbraní.

zdroj: fotobanka pixabay.com 

Jinde ve světě

Kromě USA, kde je pravděpodobné, že administrativní překážky pro vlastnictví tlumičů brzy padnou, jsou tlumiče legální v mnoha zemích po celém světě. Británie je zářným příkladem v tomto směru, kde i přes extrémní předpisy o zbraních lze tlumiče udržet bez omezení. Podobně je tak i ve Francii nebo například na Novém Zélandu.

Díky loňské činnosti poslance Martina Lanka u nás přestaly být lasery zakázaným doplňkem zbraní. Tím se významně zvýšila užitná hodnota sub-kompaktů, které mnoho lidí v České republice používá na sebeobranu. Můžeme jen doufat, že tlumiče budou mít brzy podobný osud.

 

 

Příspěvek Tlumiče na zbraň – jediná efektivní ochrana sluchu pochází z Terčík.cz

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen správně fungovat.  Snažíme se vylepšovat služby i díky analýze informací. Nebojte, vše bedlivě střežíme.