Další vývoj zákazu zbraní v Německu, tentokrát jde o plynovky.

Další vývoj zákazu zbraní v Německu, tentokrát jde o plynovky.

05. 06. 2020, 13:47

Je to teprve měsíc, co Německo schválilo svou vlastní verzi provádění směrnice o zbraních. Omezení vyplývající ze směrnice byla do značné míry doplněna řadou dalších omezení čistě vnitrostátní povahy. Změna, kterou německý Bundestag dokázal schválit dva dny poté, co byla předložena vládou, ale zjevně se zapomnělo na plynové zbraně. Ty v zemi, kde občané nemohou vlastnit ostré zbraně pro sebeobranu, se v posledních letech staly velmi populární. Další zvýšení jejich počtu by mělo být napraveno změnou pravidel pro nabývání a držení.

zdroj: youtube.com

 

Plynovky – sebeobranné placebo

Plynové zbraně nejsou vhodným prostředkem sebeobrany. S jejich pomocí lze útok zastavit pouze ztrátou odhodlání útočníka, nikoli ztrátou schopnosti zločince provést útok.

Zejména v zemi, kde se pachatel může spolehnout na statistickou pravděpodobnost 300: 1, že zbraň v rukou zamýšlené oběti není ostrá, jsou plynové pistole obranným placebem s velmi pochybnou přidanou hodnotou. Jejich hluk však může vést k zájmu okolí o nastalou situaci, o kterou většina pachatelů nestojí, a proto jsou tak zcela zbytečné nejsou.

Německá legislativa však občanům nedává mnoho možností, zejména pokud jde o nástroje obrany. V posledních letech proto miliony Němců nakoupily alespoň plynovky, které k získání a držení požadují pouze plnoletost.

Plynové zbraně v Německu nepodléhají registraci. Podle odhadů policie má Německo v současné době 15–20 milionů plynových zbraní, což odpovídá přibližně čtvrtině populace.

zdroj: youtube.com

Povolení k nošení plynovek – “malý zbrojní průkaz”

Pokud chce Němec mít nejen plynovou zbraň doma, ale mít ji i legálně a pohybovat se s ní na veřejně přístupných místech, musí získat tzv. „Malý zbrojní průkaz“. Podmínkou vydání je poctivost (včetně politické důvěryhodnosti) a platba poplatku 90 EUR.

V září 2019 bylo v Německu vydáno přibližně 650 000 takových licencí, což je více než dvojnásobek za předešlých pět let.

 

zdroj: youtube.com

Bude držení plynovek také podléhat “malému zbrojnímu průkazu”?

Problém přísnější regulace plynových zbraní se v Německu objevuje pravidelně od roku 2015. Doposud podobné návrhy dominovaly na úrovni jednotlivých zemí a obvykle neměly ani velmi specifickou formu určení.

To se nyní změnilo, protože Zelení zavedli omezení držení plynovek ve Spolkovém sněmu za podpory policejních odborů a berlínského SPD.

Na rozdíl od dřívějších mají Zelení také představu o konkrétní formě nových omezení: nákup a držení plynových zbraní by mělo být povoleno pouze držitelům malého zbrojního průkazu.

Bude zajímavé sledovat, jak zbytek německé politické scény reaguje na tento návrh. Konec konců, nervózní čtvrtina populace je o něco jiná káva než přijetí implementace, která postihuje pouze 1% občanů s ostrými zbraněmi.

 

Příspěvek Další vývoj zákazu zbraní v Německu, tentokrát jde o plynovky. pochází z Terčík.cz

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen správně fungovat.  Snažíme se vylepšovat služby i díky analýze informací. Nebojte, vše bedlivě střežíme.