Lupina, neboli vlčí bob – způsobí halucinace ale i smrt.

Lupina, neboli vlčí bob – způsobí halucinace ale i smrt.

18. 04. 2020, 14:00

Lupina, neboli vlčí bob,  je vytrvalá, 50 až 160 cm vysoká bylina. Listy jsou 9 až 18četné, lístky úzce kopinaté až obkopinaté, špičaté, na rubu přitiskle chlupaté, řapíkaté. Květenství je až 40 cm dlouhý hrozen, květy modré, fialové nebo bělavé. Kvete v červnu až září.

zdroj: fotobanka pixabay.com

Výskyt

Nejčastější místa výskytu: mýtiny, okraje lesů a cest, řídké lesní porosty. Preferuje půdy kyselé až neutrální, nevápnité, umístění světlé.

zdroj: fotobanka pixabay.com

Obsažené látky

Lupina obsahuje zejména v semenech (ale nejen tam) chinolizidinové alkaloidy lupinidin (spartein), lupanin, lupinin a jiné, glykosid lupinid, albin, multiflorin, anagyrin a aminokyseliny (např. lathyrin). Lupinové alkaloidy silně poškozují jaterní tkáň a způsobují její nekrosu. Vedle toho dochází k těžkému poškození nervového systému, srdce a ledvin.

Podle velikosti dávky působí přítomné alkaloidy buď dráždivě nebo tlumivě na centrální nervový systém. Otrava se projevuje sliněním, nevolností, zvracením, neklidem, křečemi, poruchami srdečního rytmu, potížemi s polykáním, v těžkých případech dochází k ochrnutí dýchacích orgánů a následné smrti za plného vědomí. Prognóza otrav lupinou je vždy nepříznivá!

Při léčení se podává olejové projímadlo nebo voda s taninem, který sráží alkaloidy a zabraňuje tak jejich vstřebávání. Smrtelná dávka u ovce činí asi 100 g semene. V menších dávkách (max. do 10 semen) způsobuje lupina až několik hodin trvající halucinace, které jsou dle zpráv „experimentátorů“ obvykle pociťovány jako nepříjemné až depresivní (svět je v rozkladu, vše umírá, vybavují se zneklidňující otázky) a bývají spojeny i s celkovou nevolností. Vzhledem k výše uvedenému však není radno s lupinou v tomto směru jakkoliv experimentovat!!!

 

Příspěvek Lupina, neboli vlčí bob – způsobí halucinace ale i smrt. pochází z Terčík.cz

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen správně fungovat.  Snažíme se vylepšovat služby i díky analýze informací. Nebojte, vše bedlivě střežíme.