Jak se stravují vojáci během misí? Znáte pojem MRE?

Jak se stravují vojáci během misí? Znáte pojem MRE?

19. 04. 2020, 13:41

Armádní dávky potravin, které se v angličtině nazývají MRE (Meal Ready-to-Eat). U nás se jim říká KD nebo KPD – konervovaná potravinová dávka. Každá země má svoje vlastní složení balíčku a jejich styl. Chce se dozvědět, co jedí vojáci v různých zemích?

zdroj: fotobanka pixabay.com

V roce 1963 začalo Ministerstvo obrany USA pracoval na vývoji MRE, tak jak je známe dnes. Účelem těchto balíčků je poskytnou vojákům vyvážené jídlo, které se dá lehce připravit a není k němu potřeba využívat množství vybavení.

Na počátcích si vojáci na MRE stěžovali, protože jim způsobovalo zažívací problémy. Kvalita se ale postupem času změnila a ostatní země si balíčky začaly přizpůsobovat podle svých potřeb a preferencí. Ruský youtuber CrazyRussianHacker, který žije v Americe si dal za úkol ochutnat co nejvíce MRE z různých zemí a porovnat je. Pokud si ale raději poslechnete českého youtubera, MRE ochutnává i JdemeŽrát.

zdroj: fotobanka pixabay.com

Rozdíly u MRE často začínají už jen v množství potravin – některé země dávají vojákům do balíčku pouze jedno jídlo, jiné vybaví vojáky dávkou na 24 hodiny, která obsahuje snídani, oběd a večeři. V každém balíčku by ale mělo být hlavní jídlo, příloha, dezert nebo svačina, ochucovadla a instantní nápoj. Součástí jsou ale také ubrousky, příbory a párátka.

Některé MRE si mohou vojáci připravit pomocí horké vody, jiné už jsou hotové a je potřeba je jen ohřát. V některých balíčcích najdeme drobné skládací vařiče na pevné palivové tablety, k jiným je potřeba využít plynový vařič nebo oheň. Je dobré si to zjistit, než člověk s MRE někam vyrazí.

Aby v armádě nedošlo k monotónnosti, vojáci mají na výběr z několika alternativ. To je dobré i k tomu, aby si vojáci mohli vybrat to, co jim chutná.

zdroj: fotobanka pixabay.com

Americké MRE

Americké balíčky využívají k ohřevu jídla chemické reakce, kdy je potřeba k látce přidat vodu. Ta se pak rozpálí a ohřeje potraviny. Americké MRE má 27 variant, jedna z nich je například jako hlavní chod omáčka marinara s masovými koulemi.

K hlavnímu chodu najdeme v balíčku instantní kakao, sýrové krekry, mandle a tortily, které slouží jako příloha k omáčce. Jako dezert zde můžeme najít piškotový dort, který může voják zapít instantním malinovým nápojem. K dochucení zde najdete sůl a na závěr si můžete dát žvýkačku. Příbor ale součástí tohoto balíčku není.

zdroj: youtube.com

Francouzské MRE

Francouzi dostávají balíček na 24 hodin, který je pečlivě zabalený ve fólii. V balíčku najdeme snídani, oběd, večeři a nápoje. Vojáci si na bojišti na jídlo nemůžou stěžovat. Kromě polévky a paštiky s krekry najdou v balíčku také konzervy se dvěma hlavními chody a konzervu se švestkami. Navíc je v balíčku pár tyčinek a čokoláda.

Na snídani si voják může dát ovesnou kaši s čajem, k obědu a večeři si vybrat mezi dvěma konzervami a ke svačině si může dopřát krekry s paštikou nebo džemem. Na pití pak instantní nápoj s příchutí. Navíc mají vojáci na výběr z přibližně 14 variant.

V balíčku najdete skládací vařič s pevnými palivovými tabletami. Protože jsou ale potraviny v plechovkách, není tak potřeba dalšího nádobí, kromě hrníčku na nápoj a příboru. Francouzští vojáci také dostanou celý balíček ubrousků.

zdroj: youtube.com

Italské MRE

Italské potravinové příděly dostávají vojáci v balících na celý den. Tři různé krabičky obsahují potraviny na snídani, oběd i večeři. Ve snídaňovém balíčku také vojáci najdou mini vařič s palivovými tabletami, nebo také kartáček na zuby.

Na snídani si italský voják dopřeje čaj nebo capuccino spolu s krekry a meruňkovým džemem. Pokud si voják potřebuje dodat trochu odvali a povzbudit, hned ke snídani si může vychutnat 3 centilitry čtyřicetiprocentního alkoholu v sáčku. To nenajdeme ani v českém nebo ruském MRE.

K obědu si dá Ital polévku, masovou konzervu a jako dezert ovocný kompot. Doplní to křehkým chlebem a zapije kávou nebo instantním energetickým nápojem. K večeři si pak ohřeje ravioli v masové omáčce, tuňákový salát a energetické sušenky. Vše to může spláchnout kávou nebo jiným nápojem. Italské balíčky mají celkem 8 verzí, které jsou označeny písmeny od A do G.

zdroj: youtube.com

Ruské MRE

Rusové dostávají balíčky také na 24 hodin. V balíčku najdeme paštiku a tavený sýr. Dále tam je masová konzerva, bramborová směs a zeleninová směs. Vedle krekrů zde najdeme jablkový džem, nebo jablková povidla.

Na pití si ruský voják dá kávu nebo čaj a všechno si ohřeje na skládacím vařiči s palivovými tabletami. Celkově se balíček řadí mezi ty méně oblíbené. Někteří Američané, kteří ruský balíček ochutnali jej označili za mastný a nestravitelný.

zdroj: youtube.com

České MRE

Jednou verzí českého MRE je konzervovaná dávka s označením IMRE, což je dávka potravin určená na osm hodin a existuje 5 jejích verzí. Další verzí pro české vojáky je BDP nebo Bojová Dávka Potravin. Na rozdíl od většiny MRE jsou české dávky v nevýrazných obalech bez ozdob s jednoduchým popisem portravin.

V balíčku je zabaleno krůtí sušené maso jako svačina. Jako hlavní jídlo je zde vepřové ve vlastní šťávě s přílohou z tmavého a světlého křehkého chleba, který prý chutná skvěle. Jako dezert si můžete dát tyčinky hořké čokolády.

V balíčku najdete i instantní kávu a multivitamínový nápoj. K dochucení je v balíčku cukr a sůl.

Po jídle si český voják dá žvýkačku Orbit a umyje si ruce dezinfekčním ubrouskem. V balíčku je také plastové lžíce, ale ohřívač v balíčku chybí, a proto je potřeba si sehnal vařič plynový. Zdá se ale, že s porovnáním s ostatními balíčky, jsou ty české jedny z nejchutnějších, i přes to, že si Čech nedá hostinu jako Francouz nebo panáka jako Ital. <str

zdroj: youtube.com

Příspěvek Jak se stravují vojáci během misí? Znáte pojem MRE? pochází z Terčík.cz

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen správně fungovat.  Snažíme se vylepšovat služby i díky analýze informací. Nebojte, vše bedlivě střežíme.