Kozinec sladkolistý – bylina na krevní tlak, i vypadávání vlasů.

Kozinec sladkolistý – bylina na krevní tlak, i vypadávání vlasů.

25. 02. 2020, 13:56

Kozinec je vytrvalá, mohutná, až 2 m dlouhá bylina. Lodyha je poléhavá, vystoupavá až popínavá, větvená, zaobleně hranatá, obvykle lysá. Listy jsou lichozpeřené, se 4 – 7 páry lístků, lístky vejčité, eliptické až okrouhlé, krátce řapíčkaté, na spodní straně někdy roztroušeně chlupaté. Květy rostou v hustých, až 30 květých hroznech, bledavě žluté, nazelenalé, po odkvětu černající. Kvete v květnu až říjnu.

Výskyt

Nejčastější naleziště kozince: lesní lemy, cesty a světliny, křoviny, sutě, neudržované sady, lomy, kamenité svahy, náspy, železniční nádraží. Preferuje středně hluboké až hluboké, sušší až středně vlhké, vápnité, hlinité půdy a teplá, slunná až polostinná stanoviště.

 

Použití

Sbíráme kvetoucí nať a to v létě nebo kořen, který se dobývá na jaře nebo na podzim. Působí močopudně, potopudně, sedativně, snižuje krevní tlak, tlumí bílý výtok, při zevním použití snižuje vypadávání vlasů, ve formě klyzmatu tlumí krvavé průjmy, užívá se i k celkovému posílení organismu. Jako podpůrný prostředek se osvědčil i u nemocných po radioterapii nebo ozařování či u nemocných AIDS , protože působí proti útlumu činnosti kostní dřeně a prodlužuje reprodukční období buněk.

Nejčastěji se podává ve formě macerátu, a to 100 až 125 ml, 4x denně, nebo nálevu zředěného 1:10 a podávaného 2x denně po 1 šálku. Balzám, který se osvědčil při žaludečních problémech, se podává 4x denně po 1 čajové lžičce. Vzhledem k přítomnosti ne zcela prozkoumaných alkaloidů by se nemělo překračovat doporučené dávkování a léčba by neměla trvat déle jak 6 týdnů.

 

Obsažené látky

Obsahuje flavonoidy, vitamin C, olej, tříslovinu, aminokyseliny, silici, glycirrhyzin, proteiny, sacharózu, pryskyřice, saponiny, asparagin, kaučuk, přesně neurčené alkaloidy a další látky (rostlina z hlediska chemického není dokonale probádána).

 

Příspěvek Kozinec sladkolistý – bylina na krevní tlak, i vypadávání vlasů. pochází z Terčík.cz

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen správně fungovat.  Snažíme se vylepšovat služby i díky analýze informací. Nebojte, vše bedlivě střežíme.