Feeder – moderní rybářská technika

Feeder – moderní rybářská technika

26. 02. 2020, 13:55

Feeder je moderní rybářská technika, která se v České republice rozšiřuje až od konce 90. let 20. století. Je založen na principu položené. Podstatou této techniky je neustálé doplňování směsi návnad na lovné místo.

Vybavení

Základním vybavením při rybolovu na feeder je: speciální feederový prut, naviják, vlasec, háček a obvykle také krmítko (odtud anglický název této metody rybolovu).

Druhy Feederu

Podle míry zátěže, které může být vystaven feederový prut, se dělí na:

  • picker
  • feeder light
  • feeder medium
  • feeder heavy
  • feeder Duchek

Z jiného hlediska je feeder dělen podle typu použitého krmítka na tzv. feeder method a klasický feeder. Pro method feeder se používají převážně otevřené ploché krmítka (ale existují i ​​krmítka na peletky a tzv. nenja, určené pro zimní lov). K plnění krmítek se používá forma, do které se vloží návnadová směs (a poté se vtlačí do krmítka). Celá sestava je uzavřena krátkým návazcem o délce 10 – 15 cm. Na klasický feeder se používají většinou krmítka ve formě košíků. Existuje značná variabilita tvaru krmítek, typů montáží (spojité, balaton, pater noster atd.) i v délkách návazců.

Indikace záběru

V indikaci záběru je největší rozdíl mezi feederem a klasickým položením. Nepoužívají se zde žádné přídavné indikátory (čihátka, swingery atd.). Tuto funkci provádí velmi jemná špička feederového prutu, která se při pohybu vlasce ohýbá a vibruje. Díky tomuto systému lze detekovat i malé a opatrné záběry, které by klasickými metodami nebyly vůbec rozpoznatelné.

Feederové špičky jsou vyměnitelné a mají různé tuhosti pro použití v různých podmínkách, zejména podle aktuální síly proudu. Obvykle jsou označeny číslem, které udává, při jakém zatížení (v uncích) se špička ohýbá do pravého úhlu. Jejich konec je natřen reflexní barvou pro lepší viditelnost jemných pohybů.

Způsob lovu

Feederem lze lovit jak na stojatých vodách, tak i na řekách a potocích.

Podobně jako u položené je návnada chycena na dně nebo se nad ním vznáší. Pro udržení návnady můžeme použít klasickou olověnou zátěž nebo krmítko, který také plní druhý účel – jeho obsah přitahuje ryby poblíž háčku s návnadou.

Při rybolovu je vlasec zcela natažený a měl by být pod úhlem přibližně 90 – 110 ° k prutu, aby jeho pohyby byly co nejvíce přenášeny na špičku prutu. Na tekoucích vodách se navíc prut staví vysoko (někdy až téměř kolmo), aby byla ponořena co nejmenší část vlasce a nepůsobil na něj tlak vody.

Druhy lovených ryb v České republice

Feeder je univerzální rybářská technika, takže je možné ulovit téměř všechny druhy ryb žijící v České republice. Díky své citlivosti se však nejčastěji používá k odlovu malých a středních ryb, zejména kaprovitých. Může být také použit k lovu velkých dravých ryb (štik). U těchto ryb však nejde o klasický feeder, ale o speciální heavy feeder, který je určen pro větší zatížení.

 

Příspěvek Feeder – moderní rybářská technika pochází z Terčík.cz

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen správně fungovat.  Snažíme se vylepšovat služby i díky analýze informací. Nebojte, vše bedlivě střežíme.