Blatouch bahenní a jeho užití v kuchyni.

Blatouch bahenní a jeho užití v kuchyni.

13. 12. 2019, 14:12

Blatouch je 10-60 cm vysoká, vytrvalá bylina. Lodyha je poléhavá nebo vystoupavá, silná, lysá, dole často načervenalá a na uzlinách je někdy kořenující. Listy jsou tmavě zelené, někdy lesklé, lysé a dlouze řapíkaté, v horních částech přisedlé. Listová čepel má tvar srdce, je vroubkovaná až zubatá nebo celokrajná. Listy jsou po odkvětu větší, až 25 cm, ostře zubatá až pilovité. Květy jsou oboupohlavní, jednotlivé nebo po 2 a více, 5 i vícečetné, mají lesklou, žlutou a vzácně oranžovou barvu. Kvete od dubna do června. V ČR najdeme 4 poddruhy, které se liší hlavně tvarem plodu.

 

zdroj: fotobanka pixabay.com 

Výskyt

Nachází se na vlhkých,bahnitých místech v blízkosti potoků a rybníků, na močálových loukách, vlhkých křovinách, rákosích, lužních lesích apod.

 

Použití

Dříve se nať blatouchu používala v lidovém léčitelství, dnes se užívá hlavně v homeopatii. Blatouch má močopudné a projímavé účinky. V minulosti se mladé květy blatouchu užívaly jako jarní zelenina a šťáva z květů se užívala na barvení másla. Poupata zavařená ve slané vodě nahrazovala středomořské kapary.

 

zdroj: fotobanka pixabay.com 

Obsažené látky

Celá rostlina obsahuje protoanemonin, saponiny, cholin, alkaloidy (např. magnoflorin), karoten, flavon, kvercetin, v květech je také xantofyl. Vzhledem k poměrně malému množství protoanemoninu je otrava blatouchem možná jen tehdy, kdyby člověk spásl větší množství rostlin. V praxi proto byly pozorovány jen slabší otravy (u člověka i dobytka), které však nebyly život ohrožující. Projevují se nevolností, závratěmi či otoky v obličeji. U otráveného je třeba vyvolat zvracení a podat mu aktivní uhlí.

 

Příspěvek Blatouch bahenní a jeho užití v kuchyni. pochází z Terčík.cz

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen správně fungovat.  Snažíme se vylepšovat služby i díky analýze informací. Nebojte, vše bedlivě střežíme.