Jalovec obecný

Jalovec obecný

26. 10. 2019, 13:43

Popis

Jalovec je neopadavý, dvoudomý, pomalu rostoucí až 10 m vysoký keř nebo strom různých tvarů. Borka je šedá až hnědočervená, podélně brázditá, tenká a snadno se odlupuje. Jehlice je v 3četných přeslenech, které jsou 1-1,5 cm dlouhé, na svrchu jsou žlábkovité s bělavým proužkem a opadají ve věku 3-4 let. Samčí květy jsou 4-5 mm velké, vejcovité a žluté. Samičí jsou asi 2 mm velké a zelené. Plody, neboli jalovičky, jsou kulovité, 6-10 mm v průměru, nejdříve mají zelenou barvu, pak modrou až černou, dozrávají po 2 letech a třetím rokem odpadají. Kvete v dubnu až květnu.

Jalovec obecný

zdroj: google.com 

Výskyt

Nachází se na pastvinách, skaliskách, na okrajích a světlinách borových, dubových nebo březových lesů, vřesovišť a rašelinišť. Jalovec má rád suché nebo střídavě vlhké půdy, také písčité a málo živené.

Plody jalovce

zdroj: google.com 

Použití

Sbírají se plody, tedy jalovničky, a to v době plné zralosti, tedy na podzim druhého roku, když mají modrou barvu. Suší se v tenkých vrstvách na suchém a vzdušném místě. Ve stejnou dobu se sbírá i dřevo, jeho účinek je ale slabší než u plodů. Jalovec má výrazné diuretické a antiseptické účinky, takže se používá při zánětlivých chorobách močových cest nebo při zadržování tekutin v těle. Zlepšuje také trávení, povzbuzuje chuť k jídlu, je proti nadýmání a pomáhá při revmatismu.

Vnitřní užívání jalovce je ale problematické, protože vedle příznivých účinků také dráždí ledviny. Zevně se využívá na bolestivé klouby nebo při bolestech páteře. Vnitřně se podává ve formě nálevu z drcených jalovniček, 1 čajová lžička jalovniček na šálek vody, přivedeme k varu a necháme louhovat asi 15 minut, podáváme 2x denně, nejdéle po dobu 6 týdnů. Nebo se podávají přímo syrové plody, kdy podáváme první den 3x 1 jalovnička, druhý den 3x 2 jahlovičky atd., až 21. den 3x denně 21 jaloviček, pak se jde postupně zpět a každý den se jedla jalovnička ubírá. První kůra by se měla provozovat pouze 1x ročně, druhá 2x ročně. Zevně se jalovec používá ve formě masti nebo oleje.

zdroj: google.com 

Pozor! Jalovec by neměl používat někdo, kdo má problém s ledvinami, dále také kojící a těhotné ženy. Nikdy jej neužívejte déle jak 6 týdnů. Pokud máte sennou rýmu, je 30% šance, že se objeví nějaká reakce, hlavně kožní alergické.

 

Obsažené látky

Tato droga obsahuje asi 0,5-2% silice, asi 30% sacharidů, asi 9% pryskyřice, katechinové třísloviny, flavonoidy, hořčinu juniperin, leukoanthokyaniny, vitamín C, organické kyseliny, soli vápníku a draslíku, kaučuk, terpinol, prchavý olej aj.

 

Příspěvek Jalovec obecný pochází z Terčík.cz

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen správně fungovat.  Snažíme se vylepšovat služby i díky analýze informací. Nebojte, vše bedlivě střežíme.