Záchranné signály – mohou vám zachránit život!

Záchranné signály – mohou vám zachránit život!

27. 10. 2019, 14:13

Důvody signalizace 

Prvním krokem pro Vaši záchranu je pokusit se dát ostatním vědět, co se stalo a kde se nacházíte. Po navázání kontaktu si můžete předávat i další informace. Existuje několik mezinárodních tísňových signálů, přičemž oheň a kouř je jeden z nejběžnějších záchranných signálů.

Každý signál může posloužit jako tísňové volání, v závislosti na tom, kde se nacházíte, můžete vyzkoušet tři ohně, tři sloupce kouře, tři hlasité hvízdy, tři výstřely z pistole, nebo dokonce tři zablikání baterky. Při používání světla nebo zvuku, počkejte jednu minutu mezi jednotlivými skupinami tří signálů.

 

Stromová pochodeň 

Dávejte si pozor na podpálení lesa, stromovou pochodeň provádějte pouze na opuštěných stromech uprostřed planiny. Stromová pochodeň jde dobře vidět i na velkou vzdálenost. Pokud najdete a vyberete živý strom, kouř z něj může být vidět i na desítky kilometrů.

Stromová pochodeň

zdroj: google.com

Kouřový oheň 

Jde o jednoduchý a rychlý oheň, který Vám může zachránit život. Stačí postavit pevnou hranici, dovnitř dát suché chvojí a navrch zelenou trávu nebo chvojí. Doba hoření a vydávání kouře se může lišit, pokud ale oheň dobře rozděláte, hustý kouř se vytvoří do asi 30 vteřin a udrží se i několik minut. Doporučujeme stavět na planinách, protože o koruny stromů by se kouř mohl rozbít.

Kouřový oheň

zdroj: google.com

Signalizační zrcátko 

Nemusí to nutně být to s dírkou uprostřed. Ta s dírkou můžete mimo jiné i přesně zaměřit na cíl, který chcete signalizovat. Pomůže ale i obyčejné zrcátko, díky kterému můžete házet prasátka. Zrcátko by určitě mělo být součástí vaší KPZ.

Signalizační zrcátko

zdroj: google.com

Tísňové signály na zemi 

Tyto signály se staví přímo na zem, signalizujeme tak pomoci ve vzduchu ale i záchranářům na zemi. V krizové situaci vždy značte svou cestu, například pomocí šipek, nebo zlomených klacíků, látky na stromech apod.

Tísňové signály na zemi

 zdroj: google.com

Signalizace polohou těla

Jde o jednoduché signály, díky kterým můžete signalizovat třeba helikoptéře, která se v vám nemůže dostat například v nedostupném terénu. Jak jinak se potom s nim chcete domluvit, než jednoduše nohama a rukama. Stačí se naučit pár jednoduchých znaků.

Signalizace tělem

zdroj: google.com

Potvrzení signálů letadlem

Jak poznáte, že jste zprávu úspěšně předali? Letci mají několik technik, jak Vám dát vědět.

Letadlové potvrzení signálu

zdroj: google.com

Příspěvek Záchranné signály – mohou vám zachránit život! pochází z Terčík.cz

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen správně fungovat.  Snažíme se vylepšovat služby i díky analýze informací. Nebojte, vše bedlivě střežíme.