Padací jáma – lov zvěře

Padací jáma – lov zvěře

10. 08. 2020, 14:37

Padací, nebo také chytací, jámy jsou hluboké jámy vykopané v zemi nebo postavené z kamení, které se staví za účelem chytání zvířat. Jedná se o nejjednodušší a pravděpodobně i nejstarší typ pasti.

zdroj:pixabay.com
Losi byly chytáni do těchto pastí už v době kamenné, dokazují to evropské skalní i jeskynní malby. V severní Skandinávii ještě dnes můžeme nají chytací jámy, ty se používaly pro chytání losů, sobů, medvědů nebo vlků. Tyto jámy byly několik metrů hluboké, a to až 4 metry široké a až 7 metrů dlouhé, nahoře byly zakryty větvemi a listy.

K jámě se přivazovala návnada, která měla přilákat zvěř, používaly se například živé ovce nebo kachny.  Aby se zvíře nedostalo z jámy ven, byly na příkrých stěnách připevněné kůly. Zvíře, které do jámy spadlo, se zabilo buď samotným pádem, nebo dole nastraženým kůlem. Pokud ho nezabila ano tohle, zabili ho poblíž čekajícími lovci. Padající jámy se používaly i na začátku 20. století. V současnosti je lov zvěře za pomocí padacích jam v České republice, Německu a Rakousku nelegální.

Padající jámy nám připomíná i jedno české přísloví: „Kdo jinému jámu kopá, sám do ní padá.“

Příspěvek Padací jáma – lov zvěře pochází z Terčík.cz

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen správně fungovat.  Snažíme se vylepšovat služby i díky analýze informací. Nebojte, vše bedlivě střežíme.