Pašování zbraní do Velké Británie

Pašování zbraní do Velké Británie

09. 06. 2020, 13:37

Třicet let po zákazu samonabíjecích pušek a dvacet let po zákazu pistolí čelí Spojené království dalšímu nárůstu nelegálních zbraní v rukou zločinců. Nedávno začali používat tzv. „Kanadskou metodu“ pašeráctví, ve které používají netušící řidiče aut překračující hranice. Nelegální zbraně zakoupené hlavně ve Francii a Belgii jsou tak pašovány přes hranice s minimálním rizikem pro samotné zločince.

zdroj: fotobanka pixabay.com 

Britská zbraňová legislativa

Když přehlédneme Severní Koreu, Británie je jednou ze zemí s nejpřísnějšími předpisy o zbraních na světě. Stejně jako v Brazílii byly zákazy ve Velké Británii vydány s populistickým slibem, že odstranění zbraní legitimních občanů by výrazně zvýšilo bezpečnost. Doprovázela ji floskule známé českým odpůrcům občanského vlastnictví zbraní: „nepotřebujete zbraň, policie vás ochrání“

  • Rok 1986 zaveden zákaz samonabíjecích pušek (kromě ručních palných zbraní). Pušky, které se Evropská komise pokusila zakázat v původním návrhu směrnice, byly v této zemi zakázány již 33 let.
  • Vzhledem k tomu, že zabavení pušek legitimním občanům nepřineslo slibované zlepšení bezpečnosti, bylo držení ručních zbraní v roce 1997 zcela zakázáno. To znamená, že všechny zbraně a revolvery. Dokonce i členové olympijského týmu musí trénovat v zahraničí.
  • V současné době mohou Britové držet pouze určité typy brokovnic a opakujících se pušek (nebo poloautomatické malorážky). Splnění kritérií pro jejich získání je pro většinu občanů nemožné. Zbraň musí být zajištěna takovým způsobem, který jí brání v sebeobraně doma. V případě praktického použití v sebeobraně v souvislosti s vlnou násilí jsou střelné zbraně obecně zcela zákonným občanům zcela zakázány.
  • Ve Velké Británii je zakázáno nošení jakýchkoli nožů nebo jiných podobných předmětů (kromě nožů s čepelí menší než 7,62 cm, které nelze otevřít jednoručně).
  • Je přísně zakázáno mít vybrané typy nožů a mečů (kromě těch historických).
  • Pepřový sprej nebo elektrická omračující zbraň, dokonce i doma, je zločinem, stejně jako nezákonné držení střelné zbraně.
  • V roce 2019 Spojené království rovněž zakázalo a zabavilo určité druhy opakujících se pušek.
  • Před deseti lety byly ve Velké Británii nelegální zbraně tak obtížně dostupné, že si je zločinci pronajali nebo znovu prodali po spáchání útoku nebo vraždy. Díky tomu mohla policie přiřadit jednotlivé zbraně k řadě zločinů vzájemně neznámých pachatelů. Po roce 2015 se dostupnost nelegálních střelných zbraní v zemi zvýšila tak, že je zločinci po spáchání trestného činu jednoduše zahazují.
  • Všechny druhy nelegálních zbraní jsou k dispozici na černém trhu. Například minulý čtvrtek provedená domovní prohlídka vedle 20 palných zbraní vedla k záchytu také granátů a raketometu, což je tak běžné, že národní média se o tomto zabavení zmiňují jen krátce.
Taser

 

zdroj: fotobanka pixabay.com 

Tradiční zdroje nelegálních zbraní

Tradiční nezákonné pašování zbraní do Velké Británie probíhalo buďto jako poštovní zásilky s jednotlivými zbraněmi nebo rozsáhlých pašeráckých operací profesionálů, kteří pašovali desítky zbraní.

V posledních letech byly britské orgány při identifikaci a zabavení těchto pašovaných zbraní relativně účinné. Hledání zbraní v přeshraničních zásilkách se stalo běžnou činností a související zatčení jsou běžná.

Kromě „poštovních“ zločinců ve Velké Británii až donedávna obvyklá konfiskace velkých zásilek, jako je 22 pušek vz.58 a dalších 11 vz.61, propašovaných na výletní jachtě nebo 79 flobertek k úpravě na efektivní ráži ukrytých v dodávce.

 

zdroj: fotobanka pixabay.com 

Británie se inspiruje Kanadou 

Kanadě probíhá velmi zajímavý způsob pašování zbraní. Podle britských úřadů se nyní rozšířila na ostrovní země.

Zločinci využívají k pašování netušící řidiče, kteří se do země vracejí ze zahraničí. Podle poznávací značky vybírají kandidáty na čerpacích stanicích, odpočívadlech a parkovištích poblíž hraničních přechodů (obvykle v Calais nebo v přístavech trajektů). Poté pomocí silného magnetu upevní zbraň uzavřenou ve vzduchotěsném kontejneru na podvozek nebo na jiné vhodné místo.

K operaci dochází buď „hloupě“, kdy pašeráci čekající na britské straně obdrží informaci o poznávací značce a nic netušící převozníky sledují na další zastávku nebo domů. Efektivnějším způsobem je použití sledovacích zařízení GPS, kde zločinci pak můžou auto vyhledat v noci, když jsou auta zaparkovaná a zbraně vysbírat.

zdroj: fotobanka pixabay.com 

Efektivní řešení s minimálním rizikem pro zločince

Úřady dokážou najít pouze minimum pašovaných zbraní tímto způsobem. Čím více jich úřady chytí, tím více peněz musí utratit za vyšetřování zcela nevinných řidičů, ty jim pak samozřejmě chybí k vypátrání skutečných zločinů.

I když k policejním zatčením přidáme další ztráty vyplývající ze spadnutí zbraně během jízdy nebo nenalezení automobilu, je to stále velmi výnosný obchod. Ceny zbraní na černém trhu ve Velké Británii jsou asi čtyřikrát vyšší než ve Francii nebo Belgii.

Velká Británie je známá velkým počtem vražd spáchaných běžnými kuchyňskými noži. Bude zajímavé sledovat, jak postupné vyzbrojování obyčejných zlodějů a obchodníků s drogami nejnižší třídy střelnými zbraněmi bude měnit statistiku místního zločinu, jak je dnes běžné ve Francii a Belgii.

 

Příspěvek Pašování zbraní do Velké Británie pochází z Terčík.cz

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen správně fungovat.  Snažíme se vylepšovat služby i díky analýze informací. Nebojte, vše bedlivě střežíme.