Modřín opadavý a jeho vzácný benátský terpentýn.

Modřín opadavý a jeho vzácný benátský terpentýn.

16. 04. 2020, 13:48

Modřín je opadavý, jehličnatý, až 50 m vysoký strom. Kmen je přímý, až 1,5 m v průměru, koruna je štíhlá, ve stáří často široká, na vrcholu zploštěná, koncové větvičky tenké a převislé. Borka je tlustá, hluboce brázditá, šedohnědá a často červenohnědě skvrnitá. Jehlice jsou ve svazečcích nejčastěji po 30 – 50, do 3 cm dlouhé, měkké, světle zelené, na podzim žloutnou a opadávají. Květy raší před nebo současně s jehlicemi, samčí šištice jsou 5 – 10 mm velké, převislé, žluté, samičí 1 až 2 cm velké a s červenými listeny. Šišky jsou vzpřímené, nerozpadavé, světle hnědé, cca 2 – 5 cm velké, dozrávají na podzim, ale na stromě zůstávají i po vysemenění ještě další 2 až 3 roky. Kvete v dubnu až květnu.

zdroj: fotobanka pixabay.com

Výskyt

Najdeme jej ve světlých lesích. Půdy preferuje mírně zásadité, hlubší, mírně vlhké, roste ale i na půdách kamenitých. Stanoviště má nejradši slunné.

zdroj: fotobanka pixabay.com

Použití

V minulosti se z něj získával velmi ceněný tzv. benátský terpentýn, odlišného složení než terpentýn z ostatních našich jehličnanů, používaný jako ředidlo při výrobě laků i v lékařství k inhalacím a prsním obkladům při nemocech dýchacího ústrojí, zevně jako antiseptikum a k hubení vší, vnitřně k hubení parazitických červů – jeho použití je však spojeno s rizikem podráždění sliznic a očí, poškození ledvin, plic a centrální nervové soustavy.

 

Příspěvek Modřín opadavý a jeho vzácný benátský terpentýn. pochází z Terčík.cz

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen správně fungovat.  Snažíme se vylepšovat služby i díky analýze informací. Nebojte, vše bedlivě střežíme.