Rozpuk jízlivý – smrt již za pár minut.

Rozpuk jízlivý – smrt již za pár minut.

22. 04. 2020, 13:32

Rozpuk je statná, 30-150 cm vysoká vytrvalá bylina vytvářející duté přehrádkované oddenky. Voní podobně jako petržel. Lodyha je větvená, trubkovitá a jemně rýhovaná. Listy jsou 2x-3x zpeřené, lístky jsou malé, kopinaté a ostře zubaté. Kvete od července do srpna. Květy jsou uspořádány v řídkých okolících složených z 8-12 okolíčků. Plody jsou okrouhlé, hnědavě žluté a tmavohnědě pruhované.

zdroj: fotobanka pixabay.com

Výskyt

Vyhledává vlhká stanoviště, jako jsou mokřady nebo příkopy.

 

Obsažené látky

Celá rostlina obsahuje cikutoxin, cikutol a směs alkaloidů. Největší koncentrace těchto nebezpečných látek je v oddenku. K otravě dochází nejčastěji záměnou nasládle chutnajícího oddenku za kořen petržele, nebo použití listí rozpuku místo listí petržele, celeru nebo pastináku.

Oběťmi jsou nejčastěji děti. Smrtelnou dávkou jsou již 2 gramy kořene (oddenku). Hlavní jedovatou látkou je cikulotoxin, vyvolávající křeče a působící na centrální nervovou soustavu. Otrava nastupuje velice rychle, často se první příznaky objeví již po několika minutách. Objevuje se pálivá bolest v ústech a hrdle, zvracení, následně křeče, srdeční a dýchací obtíže a nakonec smrt.

V případě otravy je nutný okamžitý převoz do nemocnice. U silnějších otrav je prognóza špatná i při maximální lékařské pomoci.

 

Příspěvek Rozpuk jízlivý – smrt již za pár minut. pochází z Terčík.cz

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen správně fungovat.  Snažíme se vylepšovat služby i díky analýze informací. Nebojte, vše bedlivě střežíme.