Jak správně a bezpečně sbírat rostliny? A proč?

Jak správně a bezpečně sbírat rostliny? A proč?

03. 03. 2020, 14:12

Jarní sezóna (stejně jako zbytek roku) je ke sbírání a konzumaci mladých rostlin, které rozlévají nový život do našich žil. Existuje nespočet bylin – rostlin léčivek, které lze sbírat a konzumovat. Bohužel v jednom článku není možné zahrnout všechny, takže jsme vybrali alespoň ty nejběžnější, které si pamatujeme od dětství.

Česnek medvědí

Obecné zásady sběru planých rostlin

Sbíráme jen ty rostliny, které bezpečně známe. Používáme z nich jen ty části, které se doporučují pro kuchyňské využití.

  1. Rostliny se sbírají na čistých neznečištěných místech, kde nehrozí hromadění škodlivých látek. U nitrofilních druhů nesbíráme přerostlé nebo staré jedince s vysokým obsahem dusíkatých látek. Vyloučíme také zvadlé, suché nebo poškozené rostliny.
  2. Při sběru zelených částí rostlin k přímé spotřebě dáváme přednost stínovaným plochám a nejmladším částem rostliny (mladé výhonky, listy). Obsahují méně hořčin. Pokud chceme sušit rostlinu, sbíráme ji za slunečného dne s co nejmenší vlhkostí vzduchu, což usnadňuje následné sušení.
  3. Nasbíraná surovina se nejlépe přepravuje v zavazadlech, které zabrání zapařování, a umožní přístup k čerstvému vzduchu, jako je proutěný koš, plátěné tašky, papírové tašky. Potraviny zpracováváme, umýváme, přebíráme a používáme co nejrychleji nebo je vhodně konzervujeme (sušení, zmrazování, ocet, olej, cukr, konzervování atd.).
Heřmánek

Proč sbírat a konzumovat plané rostliny?

  1. Doplňte jídlo čerstvými potravinami, i když nemáte zahradu nebo přístup k čerstvé zelenině a ovoce.
  2. Budete přirozeně doplňovat živiny, minerály a stopové prvky, které již nejsou přítomny v běžné stravě, přesto jsou nezbytné pro váš zdravý život.
  3. Rozšíříte sortiment používaných potravin, což vám umožní obohatit vaši stravu.
  4. Sběr divokých rostlin vám umožní trávit více volného času v přírodě, což samo o sobě má příznivý vliv na zdraví a pohodu.
  5. Ušetřete peníze.

mJetel luční

Některé obsahové látky v planých rostlinách

Alkaloidy

Dusíkaté, obvykle heterocyklické organické látky, se tvoří v řadě rostlin během metabolismu aminokyselin. Vyskytují se buď volné nebo vázané na organické kyseliny. V současné době známe asi 3000 alkaloidů ve 4 000 rostlinných druzích. V rostlinách slouží jako fytochemická obrana proti býložravcům, používají se také v metabolických procesech rostlin. Jsou známy fyziologické účinky alkaloidů na člověka, z nichž většina ovlivňuje lidský nervový systém. Používají se nejen ve farmacii k léčbě nemocí, ale mohou také způsobit závislost na drogách. Mezi významné alkaloidy patří: efedrin, meskalin, nikotin, lobelin, kokain, chinin, morfin, chelidonin, psilocybin, johinbin, kofein.

kokain

Flavonoidy

Sekundární metabolity některých rostlin jsou užitečné při fotosyntetických reakcích. Jedná se o barviva, která se vyskytují volná nebo vázaná na cukr. Jsou obsaženy v květinách, plodech a listech. Je známo asi 3 500 flavonoidů. Mají prokázaný účinek na lidské tělo, hlavně svými antioxidačními vlastnostmi, schopností inhibovat určité enzymy nebo jejich interakcí s hormony. Nejdůležitější jsou: apigenin (přítomný v petrželce, celeru, heřmánku), kvercentin (chmel, česnek, čajovník), kyanidin (mandle), rutin (pohanka).

Glykosidy

Jsou hojné v rostlinách, rozpustné ve vodě a ethanolu. Vyskytují se jako barviva (anthokyany) nebo mají ochrannou funkci (antibiotika, antimykotika). Jsou většinou hořké, někdy velmi silně voní. Používají se v potravinách a medicíně. Například salicin (vrba), glucovanilin (vanilka), kumarin (mařinka vonná), amygdalin (mandle, broskev).

Vanilka

Hořčiny

Jsou to látky rostlinného původu různého chemického složení a výrazně hořké chuti. Dráždí chuťové receptory, zvyšují chuť k jídlu, mají pozitivní vliv na vylučování trávicí šťávy a zlepšuje tak trávení. Používají se hlavně jako tinktury, extrakty a alkoholové extrakty. Tato skupina látek zahrnuje například: absinthin, artabsin (pelyněk pravý), knicin (benedikt lékařský), marrubiin (jablko).

Pelyněk pravý

Lipidy

Důležitá součást rostlinného organismu v rostlinách. Vyskytují se primárně jako oleje, jsou nerozpustné ve vodě, ale rozpustné v některých organických rozpouštědlech. Jejich funkcí je zásobní nebo stavební. Podle konstrukce se dělí na jednoduché: glyceridy, ceridy (vosky) a složené: fosfolipidy (lecitin, acetylcholin), glykolipidy (sulfolipidy ve vyšších koncentracích, např. v mořských řasách a listech některých rostlin). Některé glyceridy – slunečnicový olej, sezamový olej, řepkový olej, lněný olej, konopný olej, kakaové máslo – jsou velmi důležité v potravinách.

Minerální látky

Minerály jsou přítomny v rostlinách ve formě sloučenin. Podílejí se na stavbě tělesných tkání, podmiňují konstantní osmotický tlak v tělních tekutinách, regulují, aktivují a řídí metabolické procesy a jsou také důležité pro vedení nervových impulsů. Používají se jako aktivátory nebo složky hormonů a enzymů. Některé z nich musí přijímat lidské tělo v gramech, jiné ve setinách miligramů. Mezi nejdůležitější patří: draslík, vápník, sodík, hořčík, železo, mangan, zinek, křemík.

Pryskyřice

Jedná se o lipofilní produkty některých rostlin, jsou křehké, průhledné. Chrání tělo rostliny, hojí rány a chrání rostlinu před infekcí a patogeny. Zmiňme například: Styrax (ambroň východní) – používá se jako kadidlo pro vykuřování a proti parazitům kůže, jako ředidlo barvy se používá terpentýnský balzám (borovice lesní a černá).

 Borovice lesní

Sacharidy

Tvoří podstatnou součást rostlinného organismu, jsou zdrojem energie pro metabolismus, jsou stavebním kamenem pro buňky a tkáně, podílejí se na osmotických procesech, mají paměťové funkce. Dělí se podle počtu molekul na monosacharidy (glukóza, fruktóza), oligosacharidy (sacharóza, maltóza), polysacharidy (škrob, glykogen, celulóza, hemicelulóza, inulin, pektin).

Silice

Skládají se převážně ze široké škály různých látek, nazývaných také éterické oleje. Slouží rostlinám především jako ochrana před patogeny, hmyzem, spásáním, v květinách k přilákání opylovačů. Hromadí se ve vakuolách, pod kutikulu. Silice se používají ve farmacii, potravinách a kosmetice. Příklady zahrnují skořicovou silici, růžovou silici, česnekovou sililci, eukalyptovou silici.

Silice

Třísloviny

Jsou vysokomolekulární polyfenolické látky se schopností vysrážet proteiny, mají mírně svíravou až hořkou chuť, mají antibakteriální a hojivý účinek, vyskytují se v rostlinách v hojném množství. Používají se v lékařství, farmacii a potravinářství. Třísloviny se vyskytují u borůvek, oddenků mochny nátržníku, listů malin, v čeledi růžovité (Rosaceae).

listy maliníku

Vitamíny

Jsou to biokatalyzátory, ovlivňují metabolismus buněk, syntetizovat je mohou pouze rostliny, lidé a zvířata je přijímají v potravě. Jsou nezbytné pro životně důležité funkce. Vitaminy se dělí do dvou skupin podle své rozpustnosti: vitaminy rozpustné v tucích A, D, E, K a vitaminy rozpustné ve vodě, jako jsou vitaminy skupiny B, niacin, biotin, kyselina listová, kyselina askorbová.

 

Příspěvek Jak správně a bezpečně sbírat rostliny? A proč? pochází z Terčík.cz

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen správně fungovat.  Snažíme se vylepšovat služby i díky analýze informací. Nebojte, vše bedlivě střežíme.