Pandemie COVID-19 – začátky, průběh a prevence.

Pandemie COVID-19 – začátky, průběh a prevence.

19. 03. 2020, 13:44

Pandemie COVID-19 způsobená koronavirem SARS-CoV-2 (dříve označovaným jako 2019-nCoV), vypukla v prosinci 2019 ve městě Wu-chan v provincii Chu-pej ve střední Číně. Počáteční skupina infikovaných lidí vykazovala příznaky pneumonie bez dalších příznaků. Virus lze přenášet z člověka na člověka a jeho šíření (míra infekce) eskalovalo v polovině ledna 2020, kdy byly hlášeny první případy nakažené mimo pevninskou Čínu. Potvrzené případy infekce byly hlášeny ve 140 zemích na všech kontinentech světa s výjimkou Antarktidy. Inkubační doba (doba od nákazy do vypuknutí choroby) se pohybuje mezi 2 a 14 dny a během této doby je nemoc infekční. Základní příznaky jsou horečka, kašel a dušnost a následky onemocnění mohou být smrtelné.

zdroj: fotobanka pixabay.com

První osoba infikovaná koronavirem zemřela 9. ledna 2020 v Číně. K 14. březnu 2020 se virus rozšířil do 140 zemí po celém světě, kde bylo 7 199 úmrtí, nakažených osob bylo 188 297, z nichž bylo vyléčeno 80 848.

7. ledna se čínským vědcům podařilo izolovat nový kmen koronaviru zvaný 2019-nCoV (později přejmenovaný na SARS-CoV-2). Dne 12. ledna přijala WHO výsledky sekvenování genů koronaviru, což laboratořím po celém světě umožnilo vyvinout specifické testy PCR pro jejich diagnostiku. Po úspěšném testu PCR pro diagnostiku infekce, bylo 41 osob s koronavirem postupně potvrzeno z původní Wuchanovy skupiny. Dvě třetiny z nich byly nějakým způsobem spojeny s velkoobchodním trhem s mořskými plody Chua-nan.

Nový virus je sedmým členem rodiny koronavirů a může být přenesen na člověka. Ukázalo se, že sekvenování genů je podobné nejméně se 75–80% koronaviry SARS-CoV a více než 85% u netopířích koronavirů. Zda virus má stejnou virulenci a úmrtnost jako SARS, není dosud známo, ale je velmi pravděpodobné, že hodnoty budou podobné.

Dne 30. ledna 2020 vyhlásila Světová zdravotnická organizace globální stav zdravotní nouze (PHIEC), šestý v řadě od roku 2009, kdy byl poprvé vyhlášen kvůli moru prasečí chřipky.

Bylo potvrzeno, že koronavirus SARS-CoV-2 se vyskytuje ve všech evropských zemích s výjimkou Černé Hory.

Dne 11. března 2020 byla Světovou zdravotnickou organizací tato epidemie prohlášena za pandemii.

zdroj: fotobanka pixabay.com

Pozadí

Wu-chan je hlavním městem provincie Chu-pej, sedmé největší provincie Číny, s 11 miliony obyvatel. Je to jeden z hlavních dopravních uzlů Číny a je znám jako „přes devět provincií“ (čínský 九 省 通衢). Město je přibližně 1100 km jižně od Pekingu, 800 km západně od Šanghaje a 970 km severně od Hongkongu. Je považováno za politické, hospodářské, finanční, obchodní, kulturní a vzdělávací centrum střední Číny. Přímé lety z Wu-chanu létají také do Evropy: 6x týždně do Paříže, tři lety týždně do Londýna a pět do Říma.

V prosinci 2019 byly v čínském městě Wu-chan pozorovány případy lidí s pneumonií neznámého původu. Byly spojeny s obrovským trhem Chua-nan, kde tisíce stánků prodává kuřata, bažanty, netopýry, psy, sviště, hady, jeleny, jezevce a jiná zvířata, jakož i orgány králíků a další volně žijící zvěř. Počáteční hypotéza byla, že je to koronavirus získaný ze zvířat (zoonóza).

Koronaviry se vyskytují převážně u zvířat, ale je známo, že jsou schopné mutace a přenosu na člověka. Důkazem toho jsou SARS a MERS a další čtyři typy koronaviry, které způsobují pouze nachlazení. Všech sedm, dosud známých, lze předávat z člověka na člověka.

V roce 2002 bylo ohnisko v pevninské Číně způsobené virem SARS-CoV, který pochází z koňských netopýrů, který se přenesl na cibetky prodávané na trhu se zvířaty. Poté se virus rozšířil letecky do Kanady a Spojených států. Zabila 700 lidí po celém světě a poslední případ nakažené osoby se objevil v roce 2004. V té době byla Světová zdravotnická organizace (WHO) kritizována za špatné řízení epidemie.

Deset let po propuknutí viru SARS se objevil koronavírus MERS z velblouda. V důsledku epidemie zemřelo ve 27 státech světa 850 lidí. Wuchanské vypuknutí, které vzniklo na trhu Chua-nan, kde se prodávají zvířata a mořské plody, vedlo k pozdějšímu potvrzenému přesvědčení, že virus byl živočišného původu. Toto způsobilo, že se místní obyvatelé báli opakování smrtící epidemie SARS. Strach z šíření viru dále umocnil vysoký počet cestujících během čínského Nového roku, který začal 25. ledna 2020.

zdroj: fotobanka pixabay.com

Epidemiologie

Po vydání akademického časopisu The Lancet dne 24. ledna 2020, kdy laboratoř potvrdila prvních 41 případů, se podíl trhu Chua-nan na šíření choroby snížil, protože se zvýšil počet sekundárních a terciárních případů, které s ním nebyly spojeny. Prvních 59 potenciálně infikovaných bylo přijato od prosince 2019 do začátku ledna 2020 nemocnicí Ťin-jin-tchan.

SARS-CoV-2 byl potvrzen u 41 lidí. Třicet (73%) bylo mužů a průměrný věk infikovaných byl 49 let. Téměř třetina lidí (32%) měla dobrý zdravotní stav, osm trpělo cukrovkou, šest mělo zvýšený krevní tlak a dalších šest mělo kardiovaskulární onemocnění. Dvě třetiny lidí byly nějakým způsobem spojeny s tržištěm Chua-nan. Nejčastějšími příznaky infekce byly horečka (40 lidí; 98%), kašel (31 lidí; 76%) a bolest svalů s únavou (18 osob; 44%). Méně časté příznaky byly vykašlávání sputa nebo krve, bolesti hlavy a průjem. Přibližně polovina infikovaných osob měla dušnost a 13 bylo přijato na intenzivní péči. CT vyšetření ukázalo, že každý trpěl zápalem plic. 12 subjektů mělo syndrom akutní respirační tísně, 6 RNAémii, 5 koronární ischemii a 4 sekundární infekce.

17. ledna 2020 skupina členů Královské univerzity v Londýně zveřejnila Fermiho odhad, v němž uvedla, že do 12. ledna bylo 1 723 případů (95% interval spolehlivosti, 427–4 471) lidí s objevujícími se příznaky. Odhad je založen na rychlosti šíření nákazy do Thajska a Japonska. Došli také k závěru, že „by neměl být vyloučen pouze přenos z člověka na člověka“. Což bylo poté potvrzeno. Když se objevili další pacienti, přepočítali původní výsledek a zjistili, že do 18. ledna 2020 mělo 4 000 infikovaných ve Wu-chanu objevující se příznaky. Hongkongská univerzita dospěla k podobnému závěru a její zpráva obsahovala také informace o dopravě v Číně.

Experti a média několikrát informovali o superpřenašečích. Uvádí se, že jeden superpřenašeč infikoval 14 různých členů zdravotnického personálu. Dne 25. ledna Kao Fu, ředitel čínského CDC, toto prohlášení vůči Xinhua vyvrátil.  Avšak dříve téhož dne druhá agentura čínských zpravodajských služeb oznámila zprávu s odkazem na odborníky z Pekingské univerzity, že pacient může být považován za superpřenašeče a kritizoval nemocnici, že nedokázala náležitě chránit zdravotnický personál, který přišel do těsného kontaktu s pacienty. China Newsweek také kritizovala vládní cenzuru. Dodala, že lékaři a zdravotní sestry se ve většině nemocnic chrání pouze běžnými rouškami.

Česko

K 17. březnu 2020 bylo na koronavirus v České republice testováno přes 6 000 lidí. 1. března 2020 se potvrdily první tři případy nákazy v Česku a k 17. březnu bylo nakaženo již 396 osob.

zdroj: fotobanka pixabay.com

Charakteristika nemoci

Původce nemoci

COVID-19 je virové onemocnění způsobené virem ze skupiny  koronavirů, původně nazývaným 2019-nCoV, později přejmenovaným na SARS-CoV-2. Virus byl poprvé izolován a identifikován čínskými vědci 7. ledna 2020. Výsledky jejich sekvencování genů byly schváleny WHO 12. ledna, což laboratořím na celém světě umožnilo vyvinout specifické testy PCR pro diagnostiku viru.

SARS-CoV-2 je sedmým členem rodiny koronavirů a může být přenášen na člověka. Ukázalo se, že sekvenování genů je podobné nejméně u 75–80% koronaviry SARS-CoV a více než 85% u koronaviry netopýrů. Sekvence Wu-chan betacoronaviru jsou podobné sekvencím v betakoronavirech, které byly objeveny u letounů. Virus se však geneticky liší od jiných koronavirů, jako je koronavirus související se závažným akutním respiračním syndromem (SARS-CoV) a koronavirus na Středním východě (MERS-CoV). Spolu se SARS-CoV je členem linie Beta-CoV B.  Pět genů nového koronaviru bylo izolováno a publikováno Čínským střediskem pro kontrolu a prevenci nemocí, Ústavem patogenní biologie a nemocnicí Wu-chan Ťin-jin-tchan.

RNA sekvence koronaviru SARS-CoV-2 je přibližně 30 kbp dlouhá. Studie potvrdily, že se přenáší na člověka prostřednictvím receptorů ACE 2, jako je tomu v případě SARS.

Divoká zvířata a přechodní hostitelé s virem SARS-CoV-2, kteří byli schopni je přenášet na člověka, dosud nebyla potvrzena a výsledky odběru vzorků z trhu ještě nejsou k dispozici. Je však pravděpodobné, že virus pochází z netopýrů.

Aktualizovaný akademický článek publikovaný 23. ledna 2020 o bioRxiv členy Wuchanského virologického institutu, nemocnice Wu-chan Ťin-jin-tchan, Akademie věd Čínské univerzity a Chupejského Provinčního centra pro kontrolu a prevenci nemocí uvádí, že nový koronavirus pravděpodobně pochází z netopýrů. Provedená analýza ukazuje, že SARS-CoV-2 je z 96% identický s netopýřím koronavirem na genomické úrovni.

22. ledna 2020 vědci z Pekingské univerzity, Kuangsiské univerzity tradiční čínské medicíny, Univerzity Ning-po a Wuchanské bioinženýrské koleje zveřejnili článek zkoumající možný přenos viru na člověka, netopýry, kuřata, ježky, luskouny a dva druhy hadů . Došli k závěru, že „SARS-CoV-2 je rekombinantní virus mezi netopýřím koronavirem a koronaviry neznámého původu“ a „hadi jsou nejpravděpodobnějšími nosiči SARS-CoV-2“, který byl přenesen na člověka. Jiní dodali, že vytvoření SARS-CoV-2 bylo způsobeno „spojením koronavirů typu had-netopýr“. Někteří však zpochybnili pekingskou publikaci a prohlásili, že přechodní hostitelé nejsou hadi, ale ptáci nebo savci.

zdroj: fotobanka pixabay.com

Příznaky a symptomy

Příznaky, které koronavirus způsobuje, jsou horečka, únava, suchý kašel, dušnost a ARDS. Těžké infekce mohou vést k pneumonii, selhání ledvin a smrti. Mezi neobvyklé příznaky patří kýchání, rýma nebo bolest v krku. Příznaky jsou podobné příznakům chřipky.

Studie prvních 41 infikovaných pacientů přijatých do nemocnice Wu-chan naznačila, že většina pacientů byla před infekcí zdravá a více než čtvrtina z nich byla přijata na intenzivní péči. Základní fyziologické funkce byly v době hospitalizace většinou stabilní. Měli však snížený počet bílých krvinek (leukopenie a lymfocytopenie). Mnoho infikovaných trpělo vážnými nemocemi a většina z těch, kteří zemřeli, trpěla cukrovkou, zvýšeným krevním tlakem a kardiovaskulárními chorobami, které narušovaly jejich imunitní systém.

zdroj: fotobanka pixabay.com

Přenos

Primární způsob přenosu je prostřednictvím kapének, které lidé vydechují, zejména při kašli nebo kýchání. Kapičky zůstanou ve vzduchu jen krátkou dobu, ale mohou zůstat životaschopné a nakažlivé na kovových, skleněných nebo plastových površích. Podrobné informace o viru zatím nejsou k dispozici (k 26. únoru 2020), ale očekává se, že budou podobné jiným koronavirům, které mohou přežít až 9 dní při pokojové teplotě. Povrchová dezinfekce je možná u látek, jako je 62-71% ethanol, aplikovaných po dobu 1 minuty.

Světová zdravotnická organizace uvedla, že riziko nakažení někoho, kdo nevykazuje žádné příznaky, je „velmi nízké“. Pokud však již někdo vykazuje počáteční příznaky a dokonce i mírný kašel, existuje již riziko přenosu. Analýza případů ze Singapuru a Tchien-ťinu  však ukazuje, že k mnoha případům infekce mohlo dojít u lidí, kteří se nedávno nakazili, ale dosud neprojevili příznaky. To by znamenalo, že izolace lidí pouze tehdy, když začnou projevovat své první příznaky, není tak účinná, jak doufali.

Základní reprodukční číslo (průměrný počet lidí, kteří se nakaženou osobou nakazí) je podle různých odhadů mezi 2,13 a 4,82. Je to podobné jako u SARS.

zdroj: fotobanka pixabay.com

Diagnostika

Dne 15. ledna 2020 vydala Světová zdravotnická organizace (WHO) protokol o diagnostice a testování SARS-CoV-2. Byl vyvinut týmem virologů z Charité Hospital.  Od té doby WHO zveřejnila několik dalších testovacích protokolů. Světová zdravotnická organizace a vědci v různých zemích však stále zkoumají virus a vyvíjejí nové metody testování, ale na podobném principu.

zdroj: fotobanka pixabay.com

Prevence

Jako prevence proti přenosu infekce se doporučuje důsledné dodržování hygieny:

  • mýt si ruce mýdlem či dezinfekcí vždy, když je to vhodné
  • vyhýbat se dotykům očí, nosu nebo úst nemytýma rukama
  • kašlat a kýchat pouze do kapesníku (nikoliv do ruky) a vyhazovat použité (papírové) kapesníky přímo do koše
  • nosit roušku na veřejnosti

Dále je doporučeno sociální distancování.

Mnoho vlád nedoporučuje ani přímo nezakazuje cestovat do vysoce rizikových zemí a oblastí. Čína zakázala obchod a spotřebu volně žijících zvířat.

Poskytovatelé zdravotní péče, kteří pečují o někoho, kdo může být infikován, by měli dodržovat standardní opatření proti přenosu dotekem a vzduchem a chránit své oči.

Důkladné sledování osob, s nimiž infikované osoby přišly do styku, je pro zdravotnické orgány zásadní. To umožňuje identifikovat zdroj infekce a omezit její šíření.

Mezi rozšířené, ale mylné představy o tom, jak zabránit infekci, patří: opláchnutí nosu, kloktání ústní vody nebo konzumace česneku. Žádná z těchto metod není účinná.

zdroj: fotobanka pixabay.com

Mytí rukou

Aby se zabránilo šíření nemoci, doporučuje se, aby si lidé často umývali ruce mýdlem a vodou po dobu nejméně 20 sekund, zejména poté, co šli do koupelny nebo když jsou ruce viditelně špinavé. Také před jídlem nebo poté, co kýchnete nebo zakašlete. Pokud mýdlo a voda nejsou snadno dostupné, lze použít dezinfekční prostředky na bázi alkoholu s obsahem alkoholu nejméně 60%. Světová zdravotnická organizace rovněž doporučila, aby se lidé nedotýkali očí, nosu nebo úst nemytýma rukama.

zdroj: fotobanka pixabay.com

Respirační hygiena

Ochrana obličeje (masky a respirátory) se doporučuje pouze pro některé osoby. Existuje omezený důkaz, že nošení osobního ochranného vybavení neinfikovanými osobami s nízkým rizikem infekce je účinné, ačkoli mohou lidem pomoci vyhnout se neúmyslnému kontaktu s jejich vlastní tváří. Roušky jsou nejnižší úrovní ochrany a mají za cíl především chránit ostatní před nositelem. Masky určené k ochraně uživatele se nazývají „respirátory“. Pouze Čína výslovně doporučila používání masek nebo respirátorů zdravými lidmi. Prostředky na ochranu obličeje jsou však široce používány zdravými lidmi v Hongkongu, Japonsku, Malajsii, nebo Singapuru.

Pro ty, kteří mohou být infikováni, se doporučuje rouška nosit, protože mohou omezit objem a cestovní vzdálenost kapének produkovaných a rozptýlených při mluvení, kýchání a kašli. WHO vydala pokyny, kdy a jak používat masky a respirátory.

Ochranné pomůcky na obličej byly také doporučeny pro použití těmi, kteří se starají o někoho, kdo může být nemocný. Odborným zdravotnickým pracovníkům bylo navíc doporučeno, aby mezi jinými osobními ochrannými prostředky používali respirátory alespoň na stejné úrovni ochrany jako třída N95 v USA, standard EU FFP2 nebo ekvivalent.

zdroj: fotobanka pixabay.com

Sociální distancování

Sociální distancování zahrnuje akce kontroly infekce zaměřené na zpomalení šíření choroby minimalizováním přímého kontaktu mezi jednotlivci. Metody zahrnují karanténu, cestovní omezení a zavírání škol, pracovišť, stadionů, divadel nebo nákupních center. Jednotlivci mohou také používat metody sociálního distancování od pobytu doma, omezování cestování, vyhýbání se místům s větším počtem lidí, netřesení rukou, aby se úplně fyzicky distancovali od ostatních. Mnoho vlád nyní doporučuje nebo řídí sociální distancování, aby se zabránilo šíření nemocí v postižených oblastech.

Starší lidé a lidé s vážnými chronickými problémy mají zvýšené riziko výskytu závažného průběhu nemoci se závažnými komplikacemi v případě infekce, a proto jim CDC doporučilo, aby se v oblastech výskytu nemoci co nejvíce vyhýbali davům.

zdroj: fotobanka pixabay.com

Domácí izolace a domácí karanténa

Pro ty, kterým byla diagnostikována COVID-19, a pro ty, kteří mají podezření, že byli infikováni, se doporučuje domácí izolace.

Osoby v oblastech, kde se virus aktivně šíří nebo kteří nedávno navštívili rizikovou oblast nebo které přicházejí do styku s osobou, která byla diagnostikována s COVID-19, mohou být zdravotními úřady doporučeny nebo nařízeny pro domácí karanténu nebo sociální vzdálenost po dobu 14 dnů od poslední možné expozice

Vakcína

Ke 13. březnu 2020 neexistuje účinná vakcína proti COVID-19. Mnoho soukromých společností a výzkumných institucí se však snaží o její vývoj. Mezinárodní výzkumný program koordinovaný Koalicí pro připravenost na epidemii identifikoval a financoval vývoj tří možných vakcínových kandidátů. Očekává se však, že žádný z těchto přípravků nedokončí klinické studie před rokem 2021.

zdroj: fotobanka pixabay.com

Správa

Specializované nemocnice

Nová specializovaná nemocnice Chuo-šen-šan byla ve výstavbě od 23. ledna do 2. února 2020 a je v provozu od 3. února. Jeho úlohou je poskytovat nová místa a lepší karanténní opatření pro osoby nakažené koronavirem. Vláda Wu-chanu požadovala, aby stála co nejrychleji. Dne 24. ledna 2020 byl zástupce Wu-chanu informován, že výstavba nemocnice by měla trvat šest dní a měla být uvedena do provozu 3. února. Má asi 1 000 lůžek a zabírá plochu 25 000 metrů čtverečních.

Je to podobné nemocnici Siao-tchang-šan z roku 2003, která byla postavena v Pekingu během vypuknutí SARS za sedm dní.  Státní média informovala, že v nejrušnějších hodinách bylo na místě 1 500 pracovníků a 300 kusů stavebního vybavení. Již se shromáždil další tým 2 000 pracovníků.

Dne 25. ledna 2020 úřady oznámily výstavbu další nemocnice s názvem Lej-šen-šan. Nemocnice byla otevřena 8. února a má 1 500 lůžek. Několik lidí vyjádřilo znepokojení nad sociálními sítěmi, že rozhodnutí úřadů vybudovat jinou nemocnici v tak krátké době může naznačovat, že závažnost epidemie je mnohem větší, než se původně myslelo.

24. ledna 2020 bylo oznámeno, že prázdná budova, která se nachází v městské čtvrti Chuang-čou v prefektuře Chuang-kang, má být přeměněna na nemocnici s 1 000 lůžky. Následující den začalo pracovat 500 zaměstnanců. Nemocnice začala přijímat pacienty 28. ledna s názvem Regionální zdravotnické centrum Ta-pie-šan.

zdroj: fotobanka pixabay.com

Sociální a ekonomické dopady

Dopady na vzdělávání

12. březnu 2020 nemohlo více než 370 milionů žáků a studentů navštěvovat školní zařízení kvůli dočasnému a neomezenému uzavření škol, které byly pověřeny národními vládami ve snaze zpomalit šíření COVID-19. Třináct zemí nařídilo uzavření od základních škol až po vysoké školy na celém území a v devíti dalších zemích platí uzavření v některých oblastech.

Dočasné uzavření škol má také významné sociální a ekonomické důsledky. Následky pociťují lidé napříč komunitami, ale dopad je závažnější pro znevýhodněné děti a jejich rodiny. Spektrum negativních účinků zahrnuje přerušené vzdělávání, možné omezení výživy, problémy při poskytování péče o děti a z toho vyplývající ekonomické náklady pro rodiny, jejichž členové nemohou pracovat.

V reakci na uzavření škol v souvislosti s COVID-19 UNESCO doporučuje použití programů dálkového učení a využívání otevřených vzdělávacích zdrojů a platforem, aby učitelé mohli být v kontaktu s žáky na dálku, a tím snížit dopad na vzdělávání.

zdroj: fotobanka pixabay.com

Xenofobie a rasismus

S rozšířením COVID-19 mimo Čínu se začaly objevovat předsudky, xenofobní a rasistické chování vůči lidem čínského nebo východoasijského původu. Obavy, podezření nebo nenávist byly zaznamenány v řadě zemí, zejména v Evropě, Severní Americe a asijsko-tichomořském regionu. Některé státy v Africe však také zaznamenaly nárůst protinacinského sentimentu. Po rozšíření COVID-19 do Evropy se také občané Itálie, která byla epicentrem šíření choroby, stali oběťmi předsudků a xenofobie v jiných zemích.

Občané některých zemí, jako je Nový Zéland, Singapur, Malajsie a Jižní Korea, podepsali petice, v nichž vyzývají své vlády, aby zakázaly čínským občanům vstup do jejich země. Místní úřady v Bolívii umístily japonské občany do karantény, přestože nevykazovaly žádné příznaky nemoci. Na Ukrajině protestující zaútočili na autobusy přepravující ukrajinské a zahraniční občany evakuované z Wu-chanu. V Moskvě a Jekatěrinburgu se čínští občané stali terčem karanténních kampaní, včetně policejních nájezdů, které organizace pro lidská práva odsoudily jako neoprávněné pronásledování z rasových důvodů. Čínské velvyslanectví v Německu připustilo nárůst nepřátelství proti čínským občanům ve srovnání se státem před vypuknutím pandemie.

Již 30. ledna vydala Světová zdravotnická organizace prohlášení, v němž doporučuje, aby všechny země věnovaly pozornost zásadám stanoveným v článku 3 Mezinárodních zdravotních předpisů (IHR), podle kterých by se měla zabránit činnostem na vnitrostátní úrovni, která mají zabránit šíření nemocí podporujících stigmatizace nebo diskriminaci.

zdroj: fotobanka pixabay.com

Socioekonomické dopady

Pandemie COVID-19 je připisována řadě problémů s dodávkou zboží: od globálně zvýšeného využívání finančních prostředků k boji proti nemocem, přes hromadné nákupy vyvolané panikou, až po narušení výrobních a logistických procesů. Americká správa potravin a léčiv (FDA) vydala varování o bezprostředním nedostatku léků a lékařského vybavení v důsledku zvýšené poptávky zákazníků a narušení distribuce. V řadě oblastí, jako je Hongkong, Itálie nebo USA, došlo k panice, která vedla k hromadným nákupům základního zboží, jako je jídlo, balená voda a toaletní papír, což vedlo k v nedostatku tohoto zboží v obchodech. Zejména výrobci high-tech zboží varovali před zpožděním dodávek v důsledku nedostatku nezbytných elektronických součástek.

Podle generálního ředitele WHO Tedrosa Adhanoma se poptávka po osobních ochranných prostředcích (maskách, respirátorech atd.) stokrát zvýšila, což vedlo k 20násobnému zvýšení jejich nákladů a ke zvýšení dodací lhůty na 4 až 6 měsíců. Současně to také vedlo k celosvětovému nedostatku těchto zdrojů, což podle WHO ohrožuje zdravotnické pracovníky.

Protože je pevninská Čína důležitým hospodářským a výrobním střediskem, byla její paralýza s opatřeními proti šíření pandemie považována za závažný faktor vedoucí k potenciální destabilizaci světové ekonomiky. Analytici odhadují, že ekonomické ztráty způsobené pandemií převýší ztráty způsobené epidemií SARS v letech 2002-2004, například jeden odhad předpokládá ztráty ve výši 300 miliard USD za dva roky. Další nárůst nestability trhu byl způsoben rozdělením obchodu mezi státy OPEC a Ruskem, kdy se obě strany nemohly dohodnout na snížení denního objemu vytěžené ropy, aby se vyrovnal pokles pandemické poptávky a související přebytek ropy na trhu a pokles cen komodit. Saúdská Arábie jako vůdce kartelu OPEC odpověděla zvýšením vlastní produkce a levným prodejem, což způsobilo další pokles cen ropy na světových trzích

Akciové indexy začaly klesat 24. února po prvním oznámení více případů COVID-19 mimo pevninskou Čínu. 27. února zaznamenaly burzovní indexy v New Yorku největší pokles od roku 2008, index Dow Jones klesl o 1 191 bodů, což je největší jednodenní pokles od Velké recese a roku 2008. Všechny tři hlavní indexy burzy v New Yorku odepsaly do konce týdne přes 10%. Trhy nadále klesaly, protože se situace onemocnění zhoršovala, s největším propadem pozorovaným v „černém pondělí“ 9. března. Mnoho analytiků považuje začátek hospodářské recese za nevyhnutelný.

Jedním z nejvíce zasažených odvětví je cestovní ruch, vzhledem k rychlému snížení počtu cestujících, nejprve mezi Čínou a zbytkem světa, poté mezi dalšími zeměmi v důsledku šíření choroby a stále více zemí omezuje přeshraniční pohyb. Mnoho leteckých společností bylo nuceno zrušit velkou část svých letů, zatímco britské letecké společnosti Flybe byly první leteckou společností, která vyhlásila bankrot. Rovněž byl ovlivněn mezinárodní autobusový, vlakový a lodní provoz. Vzestup pandemie v Číně se shodoval s příchodem čínského nového roku, který je jedním z vrcholů turistické sezóny pro Číňany doma i v zahraničí, miliony Číňanů cestují ke svým blízkým na oslavy.

Tentokrát však bylo zrušeno mnoho souvisejících událostí a soukromé atrakce, jako je Disneyland v Hongkongu a Šanghaji, byly uzavřeny. Mnoho turistických atrakcí bylo uzavřeno, včetně Zakázaného města. Obdobně byla evropským zemím uložena podobná omezení, protože koronavirus se rozšířil po celé Evropě. Saúdská Arábie zakázala cizincům vstup na posvátná místa islámu v Mekce a Madinah.

Pandemie COVID-19 také přinutila přerušit, ukončit nebo zrušit řadu významných sportovních soutěží a událostí, zejména v Evropě a Severní Americe. Většina hokejových soutěží v Evropě byla předčasně ukončena, fotbalové soutěže byly pozastaveny. Osud mistrovství světa v ledním hokeji 2020 nebo mistrovství Evropy ve fotbale 2020 není jasný. Bylo zrušeno několik hlavních tenisových turnajů. Severoamerické sportovní ligy byly přerušeny: hokej NHL a basketbal NBA. Začátek baseballu MLB byl odložen. Může být rovněž ohrožena organizace letních olympijských her 2020 v Tokiu.

Rovněž bylo zrušeno množství koncertů, hudebních a filmových festivalů, módních přehlídek a dalších kulturních akcí s velkým počtem lidí.

 

Příspěvek Pandemie COVID-19 – začátky, průběh a prevence. pochází z Terčík.cz

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen správně fungovat.  Snažíme se vylepšovat služby i díky analýze informací. Nebojte, vše bedlivě střežíme.