Kokoška pastuší tobolka – bylina, která zastavuje krvácení.

Kokoška pastuší tobolka – bylina, která zastavuje krvácení.

08. 02. 2020, 14:05

Kokoška je jednoletá nebo dvouletá, až 40 cm vysoká bylina. Lodyha je přímá, někdy poléhavá, trsnatá. Listy jsou v přízemní růžici v obrysu podlouhlé, řapíkaté, často kracovité nebo peřenoklané nebo alespoň na okrajích zubaté nebo laločnaté, výjimečně celokrajné. Lodyžní listy jsou kopinaté až čárkovité, obvykle objímavé, všechny listy chlupaté. Květy se nachází v řídkém hroznu s koncovým vrcholíkem a jsou bílé. Plodenství jsou prodloužená, šešulky trojúhelníkovité až podlouhle klínovité a nahoře největší. Kvete od března do října.

Výskyt

Najdeme ji na okrajích cest, zahradách, přístavech, skládkách, železničních nádražích, náspách, rumištích, okrajích chodníků, dlažbách, dvorech a návsích. Preferuje kypřené i ulehlé půdy, sešlapávané a jinak zraňované, minerální i mírně humózní, písčité, jílovité i štěrkovité půdy.

Použití

Sbíráme nať, která se sbírá po celý rok a suší se ve stínu nebo při umělém sušení za teploty do 40 °C. Speciálně působí na hladké svalstvo děložní a to tak, že zvyšuje stahy hladkých svalů, takže hlavní použití nachází při léčbě gynekologických obtíží.

Podle J.A. Zentricha zastavuje vnější i vnitřní krvácení, mírně snižuje krevní tlak, zvyšuje tonus dělohy a dalších orgánů malé pánve, ovlivňuje činnost jater a sleziny, užívá se při potížích s močením a při ledvinovém písku, reguluje menstruaci, tlumí bílý výtok a zejména se uplatňuje při léčbě gynekologických krvácení.

Zevně se užívá na pohmožděniny, na záněty šlach a to hlavně formou obkladů. Při krvácivých hemoroidech můžeme drogy použít ve formě klyzmatu. Čerstvé šťávy lze použít do bolavého ucha při nachlazení.

V prevenci se kokošky užívá při opakovaném vyhřeznutí konečníku a při gynekologickém či hemoroidálním krvácení, a to jako sedací koupele v kombinaci s pitnou kůrou. Při krvácení se pije 6x denně 1 polévková lžíce silnějšího odvaru, v ostatních případech maximálně 0,5 l odvaru denně po doušcích.

POZOR:  Při předávkování dochází k otravám, které se projevují obrnou centrálního nervstva! Proto kokošky užívejte raději jen po poradě s odborníkem a nikdy ne dlouhodobě!

Obsažené látky

Droga obsahuje cholin, acetylcholin, tyramin, histamin, betain a jeho ester acetylcholin, saponiny, sirné látky, třísloviny, flavonový glykosid diosmin a větší množství minerálních látek.

 

Příspěvek Kokoška pastuší tobolka – bylina, která zastavuje krvácení. pochází z Terčík.cz

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen správně fungovat.  Snažíme se vylepšovat služby i díky analýze informací. Nebojte, vše bedlivě střežíme.