Lípa srdčitá jako lék na nachlazení? Ano!

Lípa srdčitá jako lék na nachlazení? Ano!

14. 02. 2020, 13:44

Lípa je až 30 cm vysoký, listnatý a opadavý strom. Kůru má v mládí hladkou a světle šedou, později ale podélně popraská a tmavě zešedne. Listy jsou střídavé, řapíkaté, srdčité, 4-8 cm dlouhé. Na svrchní straně jsou lysé a na spodní jsou rezavě hnědé chlupy v paždí žilek. Květy rostou po 4-10, jsou světle žluté až žlutozelené, ke stopce je přirostlý bledě zeleným, blanitým listenem a tyčinky jsou přibližně stejně dlouhé jako korunní lístky. Plody jsou 5-7 mm dlouhé a oplodí je kožovité a lehce smáčknutelné. Kvete od června do srpna.


Výskyt

Vyskytuje se ve smíšených dubohabrových nebo lužních lesích. Nejraději má čerstvě vlhké, humózní, propustně, zásadité až mírně kyselé půdy. Naopak nesnáší velmi kyselé půdy a znečištěné ovzduší.

Použití

Sbírá se pouze květ i s blanitým listenem hned po rozkvětu a za suchého počasí. Suší se co možná nejrychleji za teploty do 40°C. Droga z lípy působí potopudně, močopudně, žlučopudně a protikřečově. Užívá se hlavně při nachlazení, horečkách, nemocech v oblasti trávícího a močového ústrojí nebo při špatné funkci žlučníku. Podává se ve buď formě čaje, kdy se do šálku přidá půl čajové lžičky sušené lípy, nebo se častěji míchá do směsí.

Obsažené látky

I přes oblíbenost lipového květu droga není dodnes detailně prozkoumána. Víme, že obsahuje asi 0,04% silice s farnesolem, nerolidolem a geraniolem, sliz, třísloviny, flavony (např. rutin, hyperosid, kvercitrin, isokvercitrin, astragalin, tilirosid aj.), organické kyseliny (kyselina p-kumarová a chlorogenová), saponiny a fytosteroly.

Příspěvek Lípa srdčitá jako lék na nachlazení? Ano! pochází z Terčík.cz

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen správně fungovat.  Snažíme se vylepšovat služby i díky analýze informací. Nebojte, vše bedlivě střežíme.