Prvosenka jarní – výborná na revma, migrénu nebo vykašlávání.

Prvosenka jarní – výborná na revma, migrénu nebo vykašlávání.

16. 02. 2020, 13:55

Prvosenka je vytrvalá, až 25 cm vysoká bylina, velmi podobná prvosence vyšší, ale na rozdíl od ní má květy miskovité a kalich jakoby „odfouklý“ od korunní trubky. Kvete od dubna do května.

Výskyt

Najdeme ji v dubohabřinách, doubravách, bučinách, v křovinách a na slunných stráních. Nejraději má svěží až mírně suché, vápnité a kypré půdy.

Použití

Sbíráme květ i s kalichem, tj. celé okolíky nebo oddenek i s kořenem, zřídka i list. Květ se sbírá v době květu, to je duben a květen, oddenek brzy na jaře ještě před začátkem vegetace nebo na podzim, protože v těchto obdobích obsahuje nejvyšší množství saponinů. Obě drogy se suší za teplot nepřesahujících 35 – 40 °C.

Droga uvolňuje hleny, zlepšuje vykašlávání, působí mírně močopudně, tlumí záněty, přispívá k rozpadu močových kaménků a celkově uklidňuje. Podává se obvykle ve formě nálevu, a to 10 g květů na 2 šálky vody 1x denně, je-li drogou kořen, pak jeho množství poněkud snížit, a to zejména při nemocích dýchacích orgánů, plic, ledvinových zánětech apod. Zevně se v některých případech osvědčily obklady z koncentrovanějšího odvaru na odstraňování podlitin, a to 40 g kořene na 250 ml vody. Nebo proti dně, revmatismu, závratím či migréně, 10 g celé rostliny, tj. kořen, listy i květ na 1 l vody.

Obsažené látky

Obsahuje saponiny (z nichž zejména asi 5% kyseliny primulové, obsah saponinů v květech je asi 2%, v oddenku okolo 10%), glykosidy (primverosid, primulaverosid), silice, flavonoidy, vitamin C, kyselinu křemičitou a sacharidy.

 

Příspěvek Prvosenka jarní – výborná na revma, migrénu nebo vykašlávání. pochází z Terčík.cz

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen správně fungovat.  Snažíme se vylepšovat služby i díky analýze informací. Nebojte, vše bedlivě střežíme.