Potočnice lékařská, hodí se do salátů i na chleba.

Potočnice lékařská, hodí se do salátů i na chleba.

18. 02. 2020, 13:56

Potočnice je vytrvalá bylina, dorůstající 30 až 90 centimetrů. Lodyha je hranatě rýhovaná, lysá a dutá, často kořenící. Čtyřčetné květy jsou bílé se žlutými prašníky (na rozdíl od podobné řeřišnice hořké). Plody jsou šešulky obsahující ve dvou řadách jedno semeno. Listy jsou lesklé, masité, lichozpeřené, sytě zelené a to většinou i přes zimu. Kvete v hroznovitém květenství od května do konce srpna.

Výskyt

Ve volné přírodě ji najdeme u pramenů, v příkopech nebo v potocích. Potrpí si na chladnou čirou tekoucí vodu, má ráda vodu bohatou na vápník.

Použití

Dříve využívána jako náhražka hořčice (semena). Zelené listy se přidávají do salátů, mají chuť podobnou ředkvičkám. Nať je používána jako koření, údajně dodává lehce pikantní chuť. Léčivé účinky řeřišnice jsou známy už od starověku. Používala se k léčbě avitaminózy. Čistí krev, usnadňuje vykašlávání, působí močopudně, zlepšuje zažívání a podporuje chuť k jídlu. Působí jako povzbuzující prostředek. Listy a stonky mohou být během růstu kontaminovány metacerkáriemi motolice jaterní, proto je potočnice lékařská považována za jeden z častých zdrojů infekce člověka.

Například ve Francii bylo zaznamenáno během jedné studie 23 případů fasciolózy lidí z konzumace doma pěstované potočnice, 8 onemocnění z volně rostoucí a 2 případy z komerčně pěstované rostliny. V preventivních opatřeních fasciolózy člověka se uvádí zákaz konzumace potočnice v endemických oblastech výskytu fasciolózy.

Obsažené látky

Potočnice v čerstvém stavu obsahuje vitamin C, vitamin E, vitamin D a provitamin A. Obsahuje hořčičnou silici glykonasturtin a také důležité stavební kameny, kterými jsou pro tělo železo a draslík. Dále také jód nebo síru.

 

Příspěvek Potočnice lékařská, hodí se do salátů i na chleba. pochází z Terčík.cz

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen správně fungovat.  Snažíme se vylepšovat služby i díky analýze informací. Nebojte, vše bedlivě střežíme.