Povinné čipování psů! Jaké to má výhody?

Povinné čipování psů! Jaké to má výhody?

14. 01. 2020, 13:26

V současné době si stále někteří majitelé neváží svého čtyřnohého mazlíčka tak, jak by měli. Vznikly také množírny, které mají za účelem pouze zisk. Mnoho psů tak skončí špatně a stát chce takovému zacházení zabránit. Bude tak i jednodušší objevit majitele týraného psa.

 

zdroj: fotobanka pixabay.com

Jak čipování probíhá

Mikročip aplikuje veterinář psům pod kůži. Čip má v sobě unikátní číslo, pod kterým může být pes registrován v registru. V tomto registru naleznete, kromě informací o psovi, také informace o jeho majiteli a jeho telefonní číslo.

Jaké má čipování výhody?

  • Pokud se Vám pes ztratí, je rychlejší ho podle čipu najít. A pokud si ho někdo neprávem osvojí, máte prokazatelný důkaz, že je Váš.
  • Pokud jde o pejska, který je křížený a není patrné jakého je plemene, čip odhalí jeho původ.
  • Města a vesnice tak mají přesný přehled o počtu psů. Nestane se tak, že si někdo zaregistruje psa na někoho jiného, aby platil nižší nebo žádné poplatky.
  • Můžete tak snadněji cestovat do zahraničí.

 

zdroj: fotobanka pixabay.com

Cena čipování

Doteď se povinné čipování vztahovalo pouze na psy s papíry. V takovýchto případech chovatelé nebo celé chovatelské stanice psy očipovali a následně pak cenu zahrnuly do prodejní ceny. Pokud si psa necháte očipovat sami, záleží pak na ceně daného veterináře. Není to ovšem tak, že by každý čip měl jinou hodnotu. Cena se tedy řídí podle toho, kolik si veterinář naúčtuje za aplikaci čipu. Obecně ale cena nepřesáhne 1.000 Kč.

 

zdroj: fotobanka pixabay.com

Je vhodné čipovat každého psa?

Aby stát zamezil situaci, že se čipování nebude dodržovat, budou stanoveny pokuty. Otázka ale je, zda je čipování opravdu vhodné pro každého psa. Pokud je to opravdu nutné, všichni se shodnou, že by se měla začít čipovat štěňata, která se narodí od tohoto roku. Je ale čip nutný pro psa, který je v letech? Co se stane, když ho čipování nějak zdravotně poznamená nebo ho dokonce nepřežije?

 

Příspěvek Povinné čipování psů! Jaké to má výhody? pochází z Terčík.cz

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen správně fungovat.  Snažíme se vylepšovat služby i díky analýze informací. Nebojte, vše bedlivě střežíme.