MZe vydalo novou vyhlášku o prodloužení doby lovu spárkaté zvěře.

MZe vydalo novou vyhlášku o prodloužení doby lovu spárkaté zvěře.

22. 01. 2020, 14:16

Ministerstvo zemědělství ČR připravilo novou vyhlášku, která prodlužuje doby lovu u vybraných druhů zvěře. Toto rozšíření dob lovu, které bude uvedeno v platnosti od 1. ledna 2020, by mělo pomoci hlavně oblastem, které zasáhla kůrovcová kalamita, a které jsou osázeny novými stromy. Vyhláška by tak měla být pro myslivce lepším nástrojem, jak regulovat narůstající počty spárkaté zvěře.

sika japonský

zdroj: fotobanka pixabay.com

Změny se budou přesněji týkat lovu těchto druhů zvěře:

  • daněk skvrnitý
  • jelen evropský
  • muflon
  • sika japonský
  • srnec obecný
  • kamzík horský

Prase divoké se může lovit celoročně již od roku 2016.

muflon

zdroj: fotobanka pixabay.com

Hlavním důvodem je ochrana nově vysazených stromů hlavně na holinách po těžbě kůrovcového dříví.

Prodloužení doby lovu mohou myslivci využít pouze v případech, kdy to bude nutné a kvůli podmínkám v dané honitbě nezbytné. Jde pouze o možnosti, nikoli povinnost využít celé rozšířené doby lovu, která se obecně prodlužuje maximálně o jeden měsíc. U zvěře do dvou let věku, vyjímaje kamzíky, se rozšiřuje na celý rok. Toto rozšíření doby lovu platí až do konce března 2025.

daněk skvrnitý

zdroj: fotobanka pixabay.com

Rozšíření doby lovu u zvěře starší dvou let:

a) daněk skvrnitý – daněk od 1. července do 31. ledna, daněla od 1. srpna do 31. ledna (dosud: daněk a daněla od 16. srpna do 31. prosince, daňče od 16. srpna do 31. března)

b) jelen evropský – jelen od 1. července do 31. ledna a laň od 1. srpna do 31. ledna (dosud: jelen a laň od 1. srpna do 15. ledna, kolouch od 1. srpna do 31. března)

c) muflon – muflon od 1. července do 31. března, muflonka od 1. července do 31. prosince (dosud: muflon a muflonka od 1. srpna do 31. prosince, muflonče od 1. srpna do 31. března)

d) sika japonský – jelen od 1. července do 31. ledna a laň od 1. srpna do 31. ledna (dosud: jelen a laň od 1. srpna do 15. ledna, kolouch od 1. srpna do 31. března)

e) srnec obecný – srnec od 1. května do 30. září, srna od 1. srpna do 31. prosince (dosud: srnec od 16. května do 30. září, srna a srnče od 1. září do 31. prosince)

f) kamzík horský – kamzík, kamzice a kamzíče od 1. října do 31. prosince (dosud: kamzík, kamzice a kamzíče od 1. října do 30. listopadu)

 

Příspěvek MZe vydalo novou vyhlášku o prodloužení doby lovu spárkaté zvěře. pochází z Terčík.cz

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen správně fungovat.  Snažíme se vylepšovat služby i díky analýze informací. Nebojte, vše bedlivě střežíme.