Co je kolimátor? A jak ho správně vybrat?

Co je kolimátor? A jak ho správně vybrat?

26. 01. 2020, 14:13

Ještě jste se s tímto pojmem nesetkali? Přitom se jedná o celkem praktický doplněk k jakékoliv zbrani, ale v airsoftu se někdy zdá, že je jeho užitek ostatními hráči podceňován. V tomto článku si povíme, jak s kolimátorem zacházet a jaké si můžeme pořídit druhy.

zdroj: fotobanka pixabay.com

Míření skrz kolimátor

Pracovat s kolimátorem je velmi jednoduché, v kolimátoru je zdroj světla, které je namířeno proti speciální čočce. Barvu světla, diody, si moc zvolit nemůžete. Na trhu se objevuje pouze zelená, červená a modrá. Ale na střelbu to žádný vliv nemá, snad pouze když míříte na cíl se stejnou barvou, může se vám ztrácet.

Sklíčka jsou lehce tmavě zbarvená s antireflexní úpravou proti nežádoucímu odrazu světla, které by mohlo střelce v úlrytu lehce prozradit. Protože je zdrojem pouze bodové světlo a průměr kolimátoru je naschvál dostatečně malý, aby jste nemohli vidět oběma očima, ztrácí se také vjem zdroje světla a odraz vypadá jako v nekonečnu.

zdroj: fotobanka pixabay.com

Základy o kolimátorech 

Když hýbete hlavou, tečka se pohybuje po sklíčku, tedy kolimuje. Pro správnou funkci je potřeba před ostrou střelbou kolimátor takzvaně nastřelit. Je tím myšleno, že zamíříte na nějaký cíl a vystřelíte. Když budete sledovat dráhu kuličky, tak vám musí jít uvnitř červené tečky. Pokud kulička nejde uvnitř tečky, je potřeba polohu nastavit pomocí dvou stavitelných šroubů a takhle pokračovat, dokud nebudete spokojení. Samozřejmě nemůžeme v airsoftu počítat s dokonalou přesností, ale je na každém z nás, jaké máme silné nervy a přesné oko.

Základní druhy kolímátoru jsou dva – otevřený, jako například OKO, který používá naše URNA, a tubusový, neboli uzavřený, kde je asi nejznámějším zástupcem americký AimPoint, ale oba fungují na stejném principu. Zajímavostí je, že armádní jednotky používají spíše tubusové a policejní jednotky otevřené, což vede k úvaze, že nějaké výhody v různých prostředí musejí mít. Tubusové se hodí více do přírody a tam, kde hrozí zanesení špíny. Z toho důvodu jsou také tubusové kolimátory vybaveny sklápěcími krytkami, které ochraňují čočky.

zdroj: fotobanka pixabay.com

Upevnění na zbraň 

Oproti tomu se do otevřeného kolimátoru dostane nečistot dost a není špatné ho občas oprášit. Cena otevřených kolimátorů je ale v průměru nižší než těch tubusových.

Upevnění na zbraň se provádí nejčastěji pomocí montážních kroužků a montáží na lišku, kterou na zbrani zrovna máte. Většina prodejců vám ochotně poradí, jaké máte možnosti připevnění vybraného kolimátoru právě na vaši zbraň. Výjimkou jsou některé levnější kolimátory, které se hodí jen na omezený typ zbraní a upevnění není zrovna spolehlivé. Asi nejznámější je kolimátor Gamo DirectPoint, který se montuje převážně na manuály za malé výběžky – stačí trocha neopatrnosti a čest stovek leží někde v lese.

S upevněním kolimátoru souvisí jedna důležitá vlastnost, a to výška kolimátoru na zbrani, respektive rozdíl mezi osou hlavně, osou kolimátoru a osou oka v nejpohodlnější pozici při míření. Je jen na vás, zda si vyberete nízkou nebo vysokou montáž, záleží na tom, která vám bude vyhovovat. Vždy upřednostněte pohodlnou střelbu, aby jste se nemuseli krčit, nebo vytahovat krk.

zdroj: fotobanka pixabay.com

Montáže 

Obecně jsou více užívané vysoké montáže, pokud zbraň nemá nějakou přepravní rukojeť, jako např. M16ky. U některých typů M18 ale ze tato rukojeť odmontovat a pod ní je RIS lišta, která je dělaná přesně na vysokou montáž. Často dochází k problému, že kolimátoru překáží nějaká jiná část zbraně, jako třeba původní muška, RIS box na baterku apod. Obecně ale tato překážka pro míření nevadí, ale částečně přicházíte o jedni z výhod kolimátoru, a to o plastické pozorování cíle.

Zásadní výhodou oproti mechanickým mířidlům je, že sledujete oběma očima. To ovlivňuje několik optických zákonů, které většinou hovoří ve prospěch střelce.

  1. Nemusíte zavírat jedno oko, boj je tak rychlejší.
  2. Cíl sledujete z dvou horizontálně umístěných bodů, očí, takže obraz je plastický a lépe se tak odhaduje vzdálenost a obecně vidíte lépe.
  3. Nepřicházíte o periferní vidění, takže vás z boku nic nepřekvapí. Také vidíte kam šlapete, a je tak střelba i bezpečnější.

zdroj: fotobanka pixabay.com

Přesné míření i ve tmě

Díky odrazu tečky na sklíčku ve zdánlivém nekonečnu ji máte dostatečně ostrou, I když míříte 10 m nebo 50 m před sebe, takže pouze zaostříte na cíl a střílíte. U starších osob se může projevit zhoršená schopnost akomodace kontaktní čočky, ale zde tento problém odpadá! Velkou výhodou je také míření ve tmě, kdy mechanická mířidla mají často právě tmavou barvu a při střelbě je nenajdete. Ale jasně svítící tečku kolimátoru uvidíte i v největší tmě.

Ale má to i pár nevýhod. Míření ve tmě vás okamžitě prozradí svítící dioda, takže nepřítel ví, kde máte hlavu a přesně ví kam pálit. Intenzivně zářící bod kolimátoru je v noci dost nepříjemný a částečně snižuje efekt nočního vidění, které lidské oko po určité době navodí. Ale kvalitní kolimátory mají možnosti nastavit intenzitu jasu tečky, takže řeší tento problém.

zdroj: fotobanka pixabay.com

Shrnutí

Další nevýhodou je, že za ostrého slunce se můžete prozradit odrazem světla od přední čočky. To platí především u levnějších modelů bez antireflexní úpravy předního sklíčka.

Z právního hlediska celého zařízení, se v ČR nesmí používat zbraně s namontovanými lasery, které mají teoreticky shodnou funkci jako kolimátory. Ale v našem právním řádu se rozlišuje, zda mířící zařízení vysílá dopředu nějaké paprsky, nebo ne. A vzhledem k tomu, že kolimátor není určen hlavně k zacílení pomocí přímého světla, ale jen jeho odrazu, nespadá tak do kategorie zařízení, které se nesmí montovat na zbraně.

Takže na závěr, kolimátor je skvělá pomůcka, která vám v horkých chvílívh boje pořádně pomůže. Říká se, že zkušený střelec při přechodu z mechanických mířidel na kolimátor dokáže zefektivnit svoji střelbu až o jednu třetinu. U netrénovaného se efektivnost může zvýšit až dvakrát. A to je jasný důkaz užitečnosti této věcičky, která není tak drahá, pokud si vystačíte s jedním z levnějších airsoftových modelů. Originální kolimátor za desítky tisíc je pro airsoft docela velký komfort.

Příspěvek Co je kolimátor? A jak ho správně vybrat? pochází z Terčík.cz

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen správně fungovat.  Snažíme se vylepšovat služby i díky analýze informací. Nebojte, vše bedlivě střežíme.