Puškvorec obecný, nenápadná bylina s léčivými účinky.

Puškvorec obecný, nenápadná bylina s léčivými účinky.

09. 01. 2020, 14:00

Puškvorec je vytrvalá, výrazně aromatická, až 1,5 m vysoká bylina. Lodyha je 3hranná. Listy jsou trávovité, asi 2 cm široké, tuhé a na okraji mírně zvlněné. Květenství je husté, palcovité, zdánlivě postranní, podpůrný listen působí jako pokračování lodyhy. Květy jsou velmi drobné, nenápadné a mají žlutozelenou barvu. Plodem jsou červené bobule, v našich podmínkách se ale puškvorec množí výhradně vegetativně. Kvete od června do července.

 

zdroj: fotobanka pixabay.com

Výskyt

Najdeme jej na březích, v rákosí, v porostech ostřic a příkopech. Půdy preferuje bahnité a stanoviště stinné.

 

Použití

Sbíráme oddenek a to nejlépe na podzim ve věku 2-3 let, kdy dosahuje průměru cca 2 cm. Méně kvalitní drogu poskytuje jarní sběr. Po omytí oddenek rozřežeme na kusy dlouhé 20-30 cm, silnější části můžeme rozříznout podélně. Sušíme za teplot do 35°C. Droga by se měla spotřebovat nejpozději do dvou let od sběru, postupem času totiž účinky drogy klesají. Droga se užívá hlavně při žaludečních potížích, protože podporuje látkovou výměnu, tvorbu trávících šťáv, uklidňuje křečovité bolesti a zároveň působí i desinfekčně a močopudně. Můžeme ji uplatnit při infekčních průjmech, nadýmání, nechutenství apod.

Mimo to puškvorec i lehce zklidňuje, např. při neurózách, také působí antidepresivně, tlumí astmatické záchvaty, může působit protialergicky a celkově zlepšuje stav zesláblých lidí, např. ve stáří, po nemoci, po operaci, ozařování apod. Zevně se jako koupel používá proti revmatismu, na ekzémy, omývání ran nebo jako celkový posilující prostředek. Vnitřně se aplikuje ve formě nálevu, prášku nebo tinktury. Nálev připravujeme ze 2 lžic drogy na 250 ml vroucí vody, kde louhujeme 15 minut a pijeme 2x denně po jednom šálku. Tinktura se bere v dávce 15-35 kapek při nechutenství, nebo až 60 kapek při nadýmání. Pro lepší chuť můžeme tinkturu nakapat na kostku cukru.

 

zdroj: fotobanka pixabay.com

Pro stejné účely můžeme připravit i puškvorcový čaj z 10 g drogy, který se 8 minut vaří v půl litru vody. Prášek se bere v dávce po 0,5 – 2 g, maximálně 3x denně. Na koupel se připravuje odvar z 600g drogy na 4-5 litrů vody, vaří se 15 minut a poté se přilije do koupele. Celková doba užívání puškvorce by neměla přesáhnout více jak 6 týdnů. Žvýkání čerstvého oddenku působí v menším množství stimulačně, vyvolává stavy opojení a euforie, ve větším množství se mohou objevit zrakové halucinace. Podle některé hypotézy tyto stavy způsobuje přítomný beta-asaron, který je svou chemickou strukturou podobný psychotropnímu alkaloidu mezkalinu. Experimentovat s puškvorcem ale nelze brát jako bezpečné, protože beta-asaron je ve větším množství karcinogenní.

 

Obsažené látky

Puškvorcová droga obsahuje asi 2% až 7% silice tvořené řadou mono a seskviterpenů. Dále obsahuje hořčiny, třísloviny, slizy, cukry, cholin a fenylpropan beta-asaron, jenž je podezřelý z kancerogenity, proto by neměla být užívána droga, která v silici obsahují více než 5% této látky (naše domácí puškvorce ji však obvykle obsahují výrazně méně, takže jejich použití se jeví jako bezpečné, větší množstvé této látky obsahují zejména východoasijské a pravděpodobně také americké puškvorce).

 

Příspěvek Puškvorec obecný, nenápadná bylina s léčivými účinky. pochází z Terčík.cz

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen správně fungovat.  Snažíme se vylepšovat služby i díky analýze informací. Nebojte, vše bedlivě střežíme.