Sedmikráska obecná a její léčivé účinky.

Sedmikráska obecná a její léčivé účinky.

03. 12. 2019, 13:57

Sedmikráska je vytrvalá bylina, která může dosahovat až 25 cm. Lodyha je přitiskle chlupatá, bezlistá a jen s jedním květem. Listy jsou v přízemní růžici, úzce vejčité až kopisťovité, vroubkované, jednožilné a zúžené v široký řapík. Úbor má 1-3 cm v průměru. Jazykovité květy mají bílou až růžovou barvu, na špičce jsou často červené. Terčovité květy mají barvu žlutou. Plodem sedmikrásky je nažka asi 1 mm dlouhá. Kvete hlavně v únoru až říjnu, za příznivých zim kvete celoročně.

zdroj: fotobanka pixabay.com

Výskyt

Sedmikrásku najdeme na trávnících, zahradách, loukách, pastvinách a na okrajích cest.

zdroj: fotobanka pixabay.com

Použití

Sbírá se květ nebo kvetoucí nať, nejlépe na jaře, kdy obsahuje nejvíce účinných látek. Droga podporuje vykašlávání, působí protizánětlivě, svíravě a hojivě. Také se osvědčila při zánětu močových cest a při záněty ledvinových klubíček.

Zevně se používá při různých kožních chorobách jako jsou ekzémy, lupénka, lišeje, vyrážky nebo akné a také na špatně hojící se rány. Působení sedmikrásky je velmi mírné a nenápadné, proto se uplatňuje hlavně ve směsích, kam se přidává hlavně pro zlepšení jejich vzhledu.

zdroj: fotobanka pixabay.com

Obsažené látky

Obsahuje saponiny, třísloviny, hořčiny, silici, sliz, minerální látky, pryskyřice, organické kyseliny, flavonoidy, inulin.

 

Příspěvek Sedmikráska obecná a její léčivé účinky. pochází z Terčík.cz

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen správně fungovat.  Snažíme se vylepšovat služby i díky analýze informací. Nebojte, vše bedlivě střežíme.