Andělika lékařská, poslouží nejen v kuchyni.

Andělika lékařská, poslouží nejen v kuchyni.

05. 12. 2019, 13:46

Andělika má řepovitý oddenek s hnědými kořeny. V prvním roce vytváří bohatou růžici přízemních lístků a v druhém, třetím a čtvrtém roce kvete. Stonek může dorůst až do výšky 250 cm. Květenství tvoří velké polokulovité složené okolíky, které mají průměr 10-15 cm. Jeden okolík se skládá z 14-40 hustých menších okolíčků s obalíčky. Drobné kvítky mají zelenavě nažloutlou nebo narůžovělou pětičetnou korunu. Květy jsou oboupohlavní. Plodem je nažloutlá široce eliptická dvojnažka s třemi hřbetními a dvěma postranními žebry. Kvete od července do poloviny srpna.

 

zdroj: fotobanka pixabay.com

Výskyt

Najdeme ji na březích, ve vlhkých příkopech, horských nivách, na vlhkých loukách. Na půdách, které jsou často zaplavované, humózní, výživné. Na světlých stanovištích s vyšší hladinou spodní vody. Andělika také dobře snáší znečištěné a zasolené vody, proto se jí daří i na mořském pobřeží.

 

zdroj: fotobanka pixabay.com

Použití

Andělika lékařská je významná léčivá rostlina, která se používá již od středověku. Všechny její části mají silně aromatickou vůni a ostrou, nahořklou chuť. Jako koření se obvykle používají zralá semena. Kořen s oddenkem se používá jako léčivá droga ve formě prášku nebo macerátu. Koření se může přidávat do polévek omáček a salátů. Ve středověku se kořen užíval k odstranění jedu z lidského těla. Pokud mladé lodyhy nakrájíme na kolečka a nasytíme horkým cukrovým sirupem, můžeme je použít jako ozdobu na dort.

Používá se hlavně v oblasti problémů s trávením, protože tlumí nadýmání, pomáhá při hnilobné a kvasné dispepsii, při nechutenství, zahlenění dýchacích cest a při žaludeční neuróze. Kvůli těmto vlastnostem je často součástí žaludečních likérů z kořenů anděliky, chartreuse a benediktýnka. Působí také jako expektorans a zevně jako antirevmatikum. Vnitřně pak v odvaru působí na nervovou soustavu, také jako stomachikum a karminativum a má také protikřečový účinek.

zdroj: fotobanka pixabay.com

Při zánětu ústní dutiny se užívá jako kloktadlo. Při hysterii a lehce zvýšené nervové vzrušivosti se používá jako přísada do koupele. Čaj, neboli odvar, připravíme tak, že přidáme půl čajové lžičky řezaného kořene do 1 sklenice studené vody, tu pak přivedeme do varu a necháme několik minut vyluhovat. Denně se doporučuje vypít 1-2 šálky čaje. Plody můžeme využít jako koření, hlavně k masu ale také k pečivu.

Oslazené syrové nebo vařené kořeny bez slupky můžeme jíst jako zeleninu a listy si můžeme připravit podobně jako špenát. Mladé, křehké stonky můžeme vmíchat do salátů, polévek apod. Nerozvinutá poupata můžeme jíst syrová, opečená, kandovaná nebo vařená ve slané vodě. Květy se přidávají do octů, kterým dodávají svéráznou chuť. Duté listové řapíky se kandují a poté plní marcipánem nebo mandlovým krémem. Trocha rozsekaných mladých lodyh nebo listů dodá různým pokrmům výrazné aroma.

Obsažené látky

Andělika obsahuje silice, hořčiny, třísloviny, organické kyseliny, cukry a jiné látky.

 

Příspěvek Andělika lékařská, poslouží nejen v kuchyni. pochází z Terčík.cz

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen správně fungovat.  Snažíme se vylepšovat služby i díky analýze informací. Nebojte, vše bedlivě střežíme.