Bršlice kozí noha a její mnohostranné využití.

Bršlice kozí noha a její mnohostranné využití.

07. 12. 2019, 13:40

Lodyha má délku až 100 cm, je dutá, hranatá, rýhovaná a horní čísti je chudě větvená. Listy jsou 1-2x trojčetné, podlouhle vejčité a ostře pilovité. Terminální okolík se skládá z 6-12 okolíčků, postranní okolíky 1. řádu jsou složené z 15-26 okolíčků, přičemž průměr jednoho okolíku je 8-9 cm, průměr okolíčku 8-16 mm. V okolíčku je 20-28 květů, které jsou všechny oboupohlavní. Dalším větvením vznikají okolíky 2. řádu, které mají maximálně 15 okolíčků a všechny květy samičí. Květy mají asi 3 mm v průměru, korunní lístky mají bílou barvu a jsou dvoulaločné.

zdroj: fotobanka pixabay.com

Výskyt

Bršlici najdeme ve vlhkých listnatých a smíšených lesích, lužních lesích, vlhkých křovinách, vlhkých a stinných lesních pasekách, březích, parcích. Dává přednost polostinným stanovištím s vlhkou, výživnou a na dusík bohatou půdou.

 

Použití

Sbírá se oddenek nebo listy, které se užívají čerstvé. Působí silně mučopudně, zvyšuje vylučování solí, kyseliny močové a chloridů, také uvolňuje křeče. Zevně pak ve formě obkladů namočených v nálevu používá na zanícené rány, hemeroidy. Rozdrcené čerstvé listy pak podporují hojení ran nebo se přikládají na bolavé klouby. Nálev z bršlice se používá při revmatismu, 350 ml nálevu před jídlem, nebo při močových kaméncích, až 500 ml nálevu, není však dobré ji užívat dlouhodobě.

Z mladých listů sbíraných ještě před rozkvětem se připravuje salát, vaří se z něj boršč nebo zeleninová polívka, které se chutí vyrovná běžné zelné polévce. Před použitím listů se doporučuje stáhnout z nich pokožku.

 

zdroj: fotobanka pixabay.com

Obsažené látky

Chemické složení bršlice není příliš dobře známé, uvádí se, že obsahuje silice, hořčiny, třísloviny, organické kyseliny, tanin, prchavý a mastný olej a vitamín C.

 

Příspěvek Bršlice kozí noha a její mnohostranné využití. pochází z Terčík.cz

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen správně fungovat.  Snažíme se vylepšovat služby i díky analýze informací. Nebojte, vše bedlivě střežíme.